Ιστορικό χαμηλό: «Πάτωσε» η τηλεθέαση στο Game 1 των τελικών ανάμεσα σε Σέλτικς και Μάβερικς
i

© photo by Maddie Meyer / Getty Images / Ideal Images

Ιστορικό χαμηλό: «Πάτωσε» η τηλεθέαση στο Game 1 των τελικών ανάμεσα σε Σέλτικς και Μάβερικς

Γιώργος Γαβριλάκης 10:02 - 08.06.2024 / Ανανεώθηκε: 10:02 - 08.06.2024

Για πρώτη φορά μετά το 2007, αν εξαιρέσουμε τις δύο σεζόν που επηρεάστηκαν από τον Covid, η τηλεθέαση του Game 1 των τελικών του ΝΒΑ (Μπόστον Σέλτικς-Ντάλας Μάβερικς) δεν έφθασε καν τα 11,4 εκατομμύρια.

Θεωρητικά οι απανταχού fan του ΝΒΑ περίμεναν με αγωνία τους τελικούς του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη, αλλά αυτό στην πράξη δεν αποδείχθηκε. Διότι, αν εξαιρέσουμε τις φορές που η κατάσταση επηρεάστηκε από την «πανδημία» του Covid (2020 και 2021) η τηλεθέαση του Game 1, που οι Μπόστον Σέλτικς επικράτησαν των Ντάλας Μάβερικς, ήταν η χαμηλότερη μετά το 2007. Τότε που οι Σαν Αντόνιο Σπερς είχαν... σκουπίσει τους Κλίβελαντ Καβαλίερς του νεαρού ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έκανε η Sports Media Watch, στο σύνολο των δικτύων και των πλατφορμών που μεταδίδουν τους NBA Finals παρακολούθησαν την αναμέτρηση εξ αποστάσεων 10.990.000 άνθρωποι.

Ο αγωνιστικός ρυθμός ορίστηκε από τους Κέλτες, που δημιούργησαν μεγάλες διαφορές από το πρώτο μέρος του αγώνα, γεγονός που περιόρισε το ενδιαφέρον, άρα και τους φιλάθλους που αποφάσισαν να συνεχίσουν να βλέπουν την αναμέτρηση μπροστά από τις τηλεοράσεις τους, τα κινητά τους τηλέφωνα, τα tablet ή ό,τι άλλο έχει ανακαλύψει η Silicon Valley.

Στο ξεκίνημα του πρώτου τελικού 11,3 εκατομμύρια είδαν την κόντρα στο TD Garden, αλλά όταν αυτή τελείωσε είχαν απομείνει 9 εκατομμύρια τηλεθεατές συντονισμένοι. Οι υπόλοιποι είχαν αποχωρήσει προ πολλού.

Οι Ζίου Ζίτσου τεχνικές του Ματζούλα κάνουν την άμυνα των Σέλτικς πανίσχυρη - Οι Μάβερικς υπέφεραν στους πρώτους δύο τελικούς (vids)
NBA

08:58 - 08.06.2024

Οι Ζίου Ζίτσου τεχνικές του Ματζούλα κάνουν την άμυνα των Σέλτικς πανίσχυρη - Οι Μάβερικς υπέφεραν στους πρώτους δύο τελικούς (vids)

Στα δύο πρώτα ματς των NBA Finals 2024 το σκηνικό ήταν ίδιο. Οι Μπόστον Σέλτικς δεν νίκησαν απλώς τους Ντάλας Μάβερικς, έκαναν τον Ντόντσιτς να υποφέρει, τον Ίρβινγκ τον εξαφάνισαν και η άμυνά τους θύμιζε στοιχεία από το αγαπημένο σπορ του κόουτς Τζο Ματζούλα: Το βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου, αλλά χωρίς πιασίματα, λακτίσματα και... πνιξίματα.

Το 2020 όταν οι Λος Άντζελες Λέικερς πήραν το πρωτάθλημα από τους Μαϊάμι Χιτ στη «φούσκα» του Ορλάντο το rating ήταν στο 4,1 και οι τηλεθεατές στα 7,7 εκατομμύρια. Δηλαδή 1,1 εκατομμύρια λιγότεροι απ' όσους παρακολούθησαν (κατά μέσο όρο) τους τελικούς του 2021 και την μεγάλη επιτυχία των Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο απέναντι στους Φοίνιξ Σανς.

Πέραν αυτών των δύο περιπτώσεων σε μία... παρανοϊκή περίοδο υγειονομικής κρίσης για ολόκληρη την πλάση, ποτέ από το 2007 και μετά δεν έπεσαν τα νούμερα κάτω από τα 11 εκατομμύρια. Επίσης, σημειώνεται ότι αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά που οι τελικοί του ΝΒΑ δεν φαίνονται ικανοί να προσεγγίσουν τα 14 εκατομμύρια views κάτι είχε κατοχυρωθεί και καθιερωθεί από το 2010 μέχρι το 2019 και πλέον τα δεδομένα υπολείπονται αισθητά.