Η γαλλική αποικία στο ΝΒΑ μεγαλώνει: Ο Ζακαρί Ρισαρέ και ο Άλεξ Σαρ θα είναι οι δύο πρώτες επιλογές του Draft 2024! (vids)
i

© IMAGO

Η γαλλική αποικία στο ΝΒΑ μεγαλώνει: Ο Ζακαρί Ρισαρέ και ο Άλεξ Σαρ θα είναι οι δύο πρώτες επιλογές του Draft 2024! (vids)

Δύο 19χρονοι Γάλλοι μονομαχούν για το No 1 του NBA Draft 2024 και ο Ζακαρί Ρισασέ της Μπουρζ φαίνεται πως θα βρεθεί στην κορυφή της διαδικασίας ως επιλογή των Ατλάντα Χοκς. Ο συνομήλικος συμπατριώτης του Άλεξ Σαρ, τοποθετείται στο Νο 2 και στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, αλλά το ζήτημα είναι πως η νέα γενιά των «τρικολόρ» βρίσκεται ήδη στο προσκήνιο του «μαγικού πλανήτη».

Πριν καν τη ναπολεόντεια εποχή, από τον 16ο αιώνα κιόλας, οι Γάλλοι είχαν αρχίσει να εφορμούν ανά την υφήλιο. Δημιούργησαν αποικίες (ειδικά στην βορειοδυτική Αφρική), προτεκτοράτα, ελεγχόμενα υπερπόντια εδάφη, σε κάθε γωνιά του χάρτη. Δημιούργησαν την Αυτοκρατορία τους και μεγάλο μέρος της το συντήρησε ουσιαστικά μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από το 1945 και έπειτα άρχισε η αποαποικιοποίηση. Μόνο που οι τάσεις υπερατλαντικής κυριαρχίας των Γάλλων ζωντανεύουν πλέον στο ΝΒΑ. Αυτή τη φορά όχι σε κάποιο νησί της καραϊβικής, με ιμπεριαλιστική διάθεση και λογική, αλλά με τη δράση των παικτών από την χώρα στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετμπολ.

Γενικά, οι Ευρωπαίοι και οι μη Αμερικανοί, κυριαρχούν στον «μαγικό πλανήτη» και η παρουσία αθλητών από την Γαλλία είναι έντονη στις ΗΠΑ. Η είσοδος και η επιρροή που ασκεί ο Βικτόρ Ουεμπανιαμά είναι τεράστια, αλλά δεν είναι ο μόνος τρικολόρ που κάνει μία εξόχως ενδιαφέρουσα σταδιοδρομία στο ΝΒΑ.

Είναι μία μοναδική περίπτωση ατόμου με υπερφυσικά προσόντα, αποτελεί το απόλυτο «φαινόμενο» της νέας γενιάς, αλλά τη σεζόν 2023-24 που έκανε το ντεμπούτο του, στην ίδια λίγκα εμφανίστηκαν άλλοι 14 συμπατριώτες του. Ανάμεσά τους ο Ρούντι Γκομπέρ των Μινεσότα Τίμπεργουλβς και κορυφαίος αμυντικός της χρονιάς (για τρίτη φορά στην καριέρα του), ο ανερχόμενος Μπιλάλ Κουλιμπαλί των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, αλλά και βετεράνοι της λίγκας, όπως ο Εβάν Φουρνιέ και ο Νικολά Μπατούμ.

Κάποιοι από αυτούς δεν θα βρίσκονται στο ΝΒΑ τη νέα σεζόν. Ο Φρανκ Ντιλικινά για παράδειγμα, ήδη μετακόμισε ξανά στην Ευρώπη, αυτή τη φορά για την Παρτίζαν. Ο Φουρνιέ μένει ελεύθερος από τους Ντιτρόιτ Πίστονς και η Euroleague τον «γλυκοκοιτάζει», αλλά οι Γάλλοι δεν... αγχώνονται καθόλου για την επί αμερικάνικου εδάφους παρουσία τους. Η νέα τους γενιά είναι έτοιμη και μάλιστα δύο 19χρονοι προορίζονται για τις δυο πρώτες θέσεις στο Draft που θα γίνει στο Barclay Center του Μπρούκλιν, τα ξημερώματα της 27ης Ιουλίου.

Όλοι οι ταλαντούχοι παίκτες ανά τον κόσμο, ηλικίας 18-22 ετών λαμβάνουν μέρος στη λοταρία αλλά οι δύο πρώτες θέσεις (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) είναι ήδη εξασφαλισμένες. Ο Ζακαρί Ρισασέ της Μπούρζ και ο Άλεξ Σαρ των Περθ Ουάιλντκατς θα είναι η Νο 1 και η Νο 2 επιλογή. Πιθανότατα κατ' αντιστοιχία. Ο δεύτερος, ύψους 213 εκατοστών θεωρούνταν για μήνες φαβορί για την πρώτη θέση, αλλά τελικά μάλλον αυτή ανήκει στον Ρισασέ.

O πατέρας του, Στεφάν Ρισασέ, ξεκίνησε την καριέρα του στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, έπαιξε μέχρι το 2010 και έκανε αίσθηση στα ευρωπαϊκά παρκέ με το ταλέντο του, αλλά και με το ράστα μαλλί του. Αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό για δύο χρόνια (2000-2002), ενώ τώρα το τέκνο του, ο Ζακαρί, είναι έτοιμος να εκτοξεύσει την… οικογενειακή παράδοση. 

Οι Αμερικάνοι έχουν εντυπωσιαστεί με τα προσόντα του κι όταν οι Ατλάντα Χοκς τον είδαν από κοντά να προπονείται και να δοκιμάζεται έπαθαν... πλάκα. Αποφάσισαν ουσιαστικά μονομιάς πως εκεί θα επενδύσουν την πρώτη επιλογή του Draft, αν και σκέφτονταν μέχρι πρόσφατα πολύ έντονα τον συνομήλικο και συμπατριώτη του Αλεξ Σαρ.

Εκείνος, θα καταλήξει στο Νο 2 (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) και στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Οι Ουάσινγκτον Ουίζαρντς διαλέγουν αμέσως μετά τους Χοκς και δεν πρόκειται να αγνοήσουν τον ταλαντούχο σέντερ, ο οποίος μέχρι προσφάτως αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Αυστραλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο NBA Draft του 2024, θα λάβουν μέρος και άλλοι Γάλλοι. Μάλιστα, ένας εκ των υπολοίπων αναμένεται να επιλεγεί στις πρώτες 10 θέσεις. Πρόκειται για τον επίσης 19χρονο Τιτζανέ Σαλαούν της Σολέ, ενώ στον πρώτο γύρο (ή στις αρχές του δεύτερου) πρόκειται να ακουστεί και το όνομα του Πακομέ Ντανιέ της γερμανικής Ουλμ.