To Εμιράτο του Άμπου Ντάμπι θέλει να αγοράσει ομάδα του NBA, αλλά υπάρχει ένα... πρόβλημα που δεν το επιτρέπει!
i

Μαρκ Τέιτουμ (αριστερά), Μοχάμεντ Αλ Μουμπάρακ (δεξιά)

To Εμιράτο του Άμπου Ντάμπι θέλει να αγοράσει ομάδα του NBA, αλλά υπάρχει ένα... πρόβλημα που δεν το επιτρέπει!

Γιώργος Γαβριλάκης 09:14 - 05.10.2024 / Ανανεώθηκε: 10:23 - 05.10.2024

Κι ενώ η Επενδυτική Αρχή του Άμπου Ντάμπι, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων (κυρίως λόγω των πετρελαίων), μέσω του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Μοχάμεντ Αλ Μουμπάρακ, εξέφρασε την επιθυμία να γίνει επένδυση στο NBA με αγορά ομάδα, ένας δομικός κανόνας στο καταστατικό του κορυφαίου πρωταθλήματος δεν επιτρέπει να γίνει κάτι τέτοιο!

Λίγο μέρες αφότου κατέκτησαν το πρωτάθλημα, οι Μπόστον Σέλτικς βρέθηκαν σε καθεστώς πώλησης. Κι εκεί παραμένουν ακόμα, καθώς η αναζήτηση επενδυτή σε έναν οργανισμό με χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι δελεαστική, αλλά όχι και εύκολη υπόθεση. Όποτε η οικογένεια Γκρούσμπεκ που αποφάσισε να… ξεφορτωθεί τον ιστορικό οργανισμό του NBA, μαζί με τους συμβούλους της και την JPMorgan έχουν αναλάβει να αξιολογούν καθημερινά τα δεδομένα και τις ενδεχόμενες επιλογές.

Αν μπορούσαν, μιας και η ομάδα από τη Βοστώνη βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι για τους αγώνες της preseason του NBA με τους Ντένβερ Νάγκετς (στο πρώτο ματς οι Κέλτες νίκησαν 107-103) θα συζητούσαν και σε εκείνα τα μέρη, με τους τοπικούς άρχοντες, το ενδεχόμενο πιθανής πώλησης. Υπάρχει όμως, ένας κανόνας στον «μαγικό πλανήτη» που βάζει... φρένο!

Η preseason του NBA ξεκινά από το Άμπου Ντάμπι: Τα Global Games του «μαγικού πλανήτη» από το 1984, μέχρι την εγκατάστασή τους στα ΗΑΕ
NBA

12:58 - 04.10.2024

Η preseason του NBA ξεκινά από το Άμπου Ντάμπι: Τα Global Games του «μαγικού πλανήτη» από το 1984, μέχρι την εγκατάστασή τους στα ΗΑΕ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Άμπου Ντάμπι θα διεξαχθούν αγώνες της preseason του NBA. Φέτος, στην πόλη των ΗΑΕ φιλοξενούνται οι Μπόστον Σέλτικς και οι Ντένβερ Νάγκετς που θα αναμετρηθούν στην Etihad Arena δύο φορές. Μία την Παρασκευή (4/10, 19:00) και άλλη μία την Κυριακή (6/10). Την πρώτη φορά όμως, που έγινε φιλικό προετοιμασίας μεταξύ ομάδων του «μαγικού πλανήτη» εκτός βορείου Αμερικής, ήταν το 1984 στο Μιλάνο.

Έτσι, ακόμα και μετά τη αποκάλυψη του Μοχάμεντ Αλ Μουμπάρακ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού του Άμπου Ντάμπι), ο οποίος διατύπωσε τη θέληση που υπάρχει για... εισβολή της χώρας που εκπροσωπεί στο ΝΒΑ, σε επίπεδο αγοράς και διοίκησης ομάδας, ήξεραν και όλες οι πλευρές πως με τα δεδομένα και τους κανόνες που επικρατούν στην λίγκα των ΗΠΑ δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Διότι, το θεωρητικό -προς το παρόν- πλάνο τους, περιγράφει μία κατάσταση που θα αφορά την επένδυση της ADIA (Abu Dhabi Investment Authority) στο NBA. Όχι κάποιον ιδιώτη πάμπλουτο, αλλά την κρατική Αρχή και το Επενδυτικό Ταμείο του Εμιράτου, που στην ατζέντα του έχει την διαχείριση όλων των πετρελαίων της περιοχής και τα κεφάλαιά του αγγίζουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Μόνο που στο NBA δεν επιτρέπεται να επενδύσουν αγοράζοντας ομάδα Κρατικές Εταιρίες ή Οργανισμοί -όπως η ADIA. Παρά μόνο σε μικρομετοχικό επίπεδο. Κοινώς, μπορεί το Άμπου Ντάμπι να είναι... ευεργέτης, αλλά δεν μπορεί να είναι ιδιοκτήτης.

Το επικό video του ΝΒΑ για το πρώτο τζάμπολ της νέας σεζόν - Μία... προαναγγελία όχι σαν όλες τις άλλες
NBA

09:14 - 04.10.2024

Το επικό video του ΝΒΑ για το πρώτο τζάμπολ της νέας σεζόν - Μία... προαναγγελία όχι σαν όλες τις άλλες

Σε δώδεκα μέρες ξεκινάει στις ΗΠΑ το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετμπολ του πλανήτη και μερικά εκλεκτά «αστέρια» του NBA πριν μπουν στο παρκέ για τη δράση τους, πήγαν στα κινηματογραφικά studio για να λάβουν μέρος στο τρομερό video της λίγκας που προαναγγέλλει το τι έπεται...

«Εννοείται πως θα ήταν σπουδαίο να επενδύσουμε αγοράζοντας ομάδα του ΝΒΑ. Έχουμε επιδείξει πως επενδύουμε στον αθλητισμό», είπε ο Μοχάμεντ Αλ Μουμπάρακ, γιος του Σεΐχη και απόλυτου άρχοντα της περιοχής, Καλίφα Αλ Μουμπάρακ, ο οποίος αν Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, έχει δημιουργήσει πολλά σχέδια σε πολλούς τομείς. «Για μας τα σπορ έχουν μία μακροπρόθεσμη προσέγγιση και θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσω αυτών νέες προοπτικές για την πόλη», πρόσθεσε. Επίσης, «το NBA είναι μία μεγάλη υπόθεση και θέλουμε οπωσδήποτε να εξετάσουμε τα δεδομένα, για να βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία, ώστε να συνεργαστούμε σε πολλά επίπεδα».

Σε ένα από αυτά, δηλαδή στην αγορά ομάδας, οι προϋποθέσεις ακυρώνουν την επιθυμία. Ο Άνταμ Σίλβερ που ως κομισάριος του NBA, βρίσκεται κι αυτός στο Άμπου Ντάμπι για τους αγώνες της preseason, ουσιαστικά απαντώντας στο Μουμπάρακ (ετεροχρονισμένα) δήλωσε διακριτικά -σκεπτόμενος τον κανόνα περί με εμπλοκής κρατικού οργανισμού στο πρωτάθλημα- πως «δεν θέλω να πω πως δεν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά δεν υπάρχει καμία σκέψη αυτή τη στιγμή».

Tags: