Ο Άνταμ Σίλβερ συνεχίζει να στηρίζει τον στοιχηματισμό στο ΝΒΑ - Φήμες για νέο κανόνα «Τζόντεϊ Πόρτερ»

Άνταμ Σίλβερ

i

© IMAGO

Ο Άνταμ Σίλβερ συνεχίζει να στηρίζει τον στοιχηματισμό στο ΝΒΑ - Φήμες για νέο κανόνα «Τζόντεϊ Πόρτερ»

Μιχάλης Καλογήρου 11:22 - 19.10.2024 / Ανανεώθηκε: 14:33 - 19.10.2024

Λίγους μήνες μετά τον «σάλο» που προκλήθηκε με τον παίκτη των Ράπτορς, Τζόντεϊ Πόρτερ, ο Άνταμ Σίλβερ συνεχίζει να στηρίζει τον στοιχηματισμό στα σπορ, που ο ίδιος βοήθησε να νομιμοποιηθεί πριν από 6 χρόνια. Παράλληλα, νέα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συζητήσεις εφαρμογής ενός νέου κανόνα στον χώρο του στοιχήματος στο NBA

Ο κομισάριος του NBA, Άνταμ Σίλβερ, θεωρείτο ένας από τους υπεύθυνους για τη νομιμοποίηση του στοιχηματισμού στις ΗΠΑ, τονίζοντας πάντα τη σημασία της εξάλειψης του παράνομου «τζόγου» στον αθλητισμό. Ο Σίλβερ, μίλησε ξανά για το εύθραυστο αυτό ζήτημα, λίγους μήνες μετά τον δια βίου αποκλεισμό του Τζόντεϊ Πόρτερ από το NBA.

To NBA προσπαθεί να πείσει τους παίκτες να αφήνουν τα κινητά στα αποδυτήρια: Νέος κανονισμός, λόγω... τζόγου!
NBA

18:35 - 15.10.2024

To NBA προσπαθεί να πείσει τους παίκτες να αφήνουν τα κινητά στα αποδυτήρια: Νέος κανονισμός, λόγω... τζόγου!

Υπάρχει συγκεκριμένος κανονισμός εδώ και 15 χρόνια που δεν επιτρέπει τους αθλητές και στους προπονητές να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα 45' πριν από το τζάμπολ και μέχρι το τέλος του αγώνα. Κάτι που παραβιάζεται κατά κόρον, αλλά φέτος θα υπάρξουν συνέπειες σε όσους... αυθαιρετούν. Ο λόγος της αυστηροποίησης έχει να κάνει με τον τζόγο και πιθανές διαρροές πληροφοριών.

Πέρασαν 10 χρόνια από τη μέρα που ο νυν κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, έγραψε ένα ανεξάρτητο άρθρο στους New York Times, εκφράζοντας την άποψή του για τον παράνομο στοιχηματισμό. Ο Σίλβερ είχε ονομάσει το άρθρο: «Νομιμοποιήστε και Ρυθμίστε τον στοιχηματισμό στα σπορ», σε προσπάθεια του να προστατεύσει τη διαφάνεια στον επαγγελματικό αθλητισμό στις ΗΠΑ. Το άρθρο του αυτό, ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για τις συζητήσεις της νομιμοποίησης του αθλητικού στοιχηματισμού στη χώρα.

Το 2018, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, πέρασε νόμο που επέτρεπε στην εκάστοτε πολιτεία να κάνει νόμιμη την στοιχηματική δραστηριότητα στα σπορ. Σήμερα, 39 πολιτείες έχουν προβεί σε νομιμοποίηση, με τις μεγάλες πολιτείες που ο «τζόγος» παραμένει παράνομος να είναι αυτές της Καλιφόρνια και του Τέξας.

Με βάση τα στατιστικά, οι στοιχηματικές εταιρίες είχαν κέρδη ύψους 10.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα στοιχήματα σε αγώνες, μέσα στο 2023. Ποσό που είδε αύξηση κατά 44.5% από το 2022 αποδεικνύοντας την δημοφιλία που γνωρίζει πλέον ο στοιχηματισμός στις ΗΠΑ. Παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, έρευνα του 2023 έδειξε πως από αυτά τα σχεδόν 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη, το 1/3 αυτών αφορά παράνομα στοιχήματα.

Ο Σίλβερ αναγνωρίζει τα οφέλη της έξαρσης του στοιχηματισμού στις ΗΠΑ. Στην Γενική Συνέλευση του NBA πριν από 1 μήνα, ο κομισάριος είχε μιλήσει ξανά για το συγκεκριμένο θέμα λέγοντας: «Ο τζόγος είναι κάτι που οι άνθρωποι απολαμβάνουν και θα το έβαζα στην κατηγορία κι άλλων κοινωνικών κατηγοριών».

Όμως, όταν πρόκειται για κάτι τόσο μεγάλο, δεν θα μπορούσε να μην έχει και ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα...

Ο δια βίου αποκλεισμός του Τζόντεϊ Πόρτερ από το NBA

Τον περασμένο Απρίλιο και ενώ όλοι ετοιμάζονταν για τα playoff, μια πρωτόγνωρη είδηση ήρθε να ταράξει τα νερά στο NBA. Ένας σχετικά «άγνωστος» παίκτης στην λίγκα, που μοιραζόταν μεταξύ G-League και NBA, κατηγορήθηκε για παράνομο στοιχηματισμό...στον εαυτό του. Μετά τις έρευνες του NBA, ανακαλύφθηκε πως ο πρώην παίκτης των Ράπτορς προσέφερε εμπιστευτικές πληροφορίες σε παίκτες του στοιχήματος και ο ίδιος μείωνε θελημένα την απόδοσή ή συμμετοχή του στους εν λόγω αγώνες προς όφελος των πονταρισμάτων που είχαν γίνει. Με άλλα λόγια, επεδίωκε εσκεμμένα το «under» στον εαυτό του, παίζοντας ακόμα και τους Ράπτορς να χάσουν, σε στοιχήματα που βρέθηκαν.

Αυτό που πρόδωσε τον Πόρτερ, ήταν ένα στοίχημα 80.000 δολαρίων που είχε τοποθετηθεί σε εκείνον. Το συγκεκριμένο «parlay», όπως λέγονται στην Αμερική, έβγαζε 1.1 εκατομμύρια δολάρια και είχε σαν προϋπόθεση, ο Πόρτερ να μην πιάσει κανένα από τα νούμερα που είχαν θέσει οι στοιχηματικές για εκείνον. Ο Πόρτερ, ισχυρίστηκε ότι ένιωθε άρρωστος και αγωνίστηκε μόλις 3 λεπτά στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Φυσικά, κανένας εκ των αριθμών του δεν έπιασε τα «στάνταρ» και το στοίχημα ύψους 1.1 εκατομμυρίων κερδήθηκε. Το NBA βρήκε το συγκεκριμένο στοίχημα -αλλά και μια σειρά από άλλα-, το πάγωσε και τα χρήματα δεν πληρώθηκαν φυσικά ποτέ. Αυτό ήταν όμως το λιγότερο από τα προβλήματα για τον Πόρτερ, ο οποίος αποβλήθηκε δια βίου από το NBA για παραβίαση των κανόνων της λίγκας.

Ο ίδιος ο Σίλβερ είχε τότε μιλήσει για τον αποκλεισμό λέγοντας: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την προστασία της αξιοπιστίας του ΝΒΑ για τους φιλάθλους, τις ομάδες και όσους σχετίζονται με το άθλημά μας. Γι’ αυτό και οι σοβαρές παραβάσεις του Τζόντεϊ Πόρτερ θα αντιμετωπιστούν με την βαρύτερη ποινή».

Οι φήμες για νέο «κανόνα» στον στοιχηματισμό του NBA

Πλέον, λίγες μέρες πριν την έναρξη της κανονικής περιόδου του NBA, ένα δημοσίευμα ήρθε στο φως που ισχυρίζεται πως το NBA, σε συνδυασμό με τις στοιχηματικές εταιρίες της Αμερικής, δεν θα διαθέτουν πλέον επιλογές «Under» για παίκτες με 10ήμερα ή «Two-Way» συμβόλαια. Ο Άνταμ Σίλβερ δεν δείχνει διατεθειμένος να δει ένα ακόμα συμβάν παράνομου στοιχηματισμού να διαταράσσει την λίγκα και όπως φαίνεται προσέχει...για να έχει. Μένει να δούμε αν θα ισχύσει κάτι τέτοιο, με τον Τζόντεϊ Πόρτερ να ξεκινά ουσιαστικά ένα νέο κύμα στον Αμερικάνικο στοιχηματισμό, αφού τα μέσα της χώρας χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο κανόνα ως «ο κανόνας του Τζόντεϊ Πόρτερ».