Ο Άνταμ Σίλβερ έχει θέσει έναν βασικό στόχο για το ΝΒΑ: Να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Κίνα!
i

Άνταμ Σίλβερ / IMAGO

Ο Άνταμ Σίλβερ έχει θέσει έναν βασικό στόχο για το ΝΒΑ: Να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Κίνα!

Γιώργος Γαβριλάκης 13:12 - 11.10.2024 / Ανανεώθηκε: 13:40 - 11.10.2024

To 2019 οι διπλωματικές σχέσεις του NBΑ με την Κίνα ταράχθηκαν, λόγω μίας κατάστασης που είχε δημιουργήσει ο τότε GM των Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, αλλά τώρα ο κομισάριος Άνταμ Σίλβερ προσπαθεί να αποκαταστήσει τις (εμπορικές και οικονομικές) σχέσεις, ενημερώνοντας πως «σύντομα σκοπεύουμε να ξαναδούμε αγώνες στην Κίνα».

Για χρόνια η αγορά της Κίνας ήταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το NBA. Αργότερα, ο «μαγικός πλανήτη» ασχολήθηκε περισσότερο με την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων και με άλλους λαούς. Στο Παρίσι έχουν καθιερωθεί να γίνονται αγώνες της κανονικής διάρκειας της σεζόν, κάθε χρόνο. Το ίδιο και στο Μεξικό, ενώ οι δύο τελευταίοι πρωταθλητές της λίγκας, οι Μπόστον Σέλτικς και οι Ντένβερ Νάγκετς, προσφάτως επισκέφτηκαν το Άμπου Ντάμπι για φιλικά ματς της preseason στην πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Πάντως, πριν τους Γάλλους, τους Μεξικάνους και τους Άραβες, οι Κινέζοι ήταν η πρώτη επιλογή του NBA για αγωνιστική δράση εκτός των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. To 2004 έγινε το πρώτο ματς ομάδων του κορυφαίου πρωταθλήματος στην Κίνα. Και μέχρι το 2019 είχαν διοργανωθεί στην Σανγκάη, στην Σενζέν, στο Πεκίνο και στην Γκουανγκζού συνολικά 24 αγώνες.

To Εμιράτο του Άμπου Ντάμπι θέλει να αγοράσει ομάδα του NBA, αλλά υπάρχει ένα... πρόβλημα που δεν το επιτρέπει!
NBA

09:14 - 05.10.2024

To Εμιράτο του Άμπου Ντάμπι θέλει να αγοράσει ομάδα του NBA, αλλά υπάρχει ένα... πρόβλημα που δεν το επιτρέπει!

Κι ενώ η Επενδυτική Αρχή του Άμπου Ντάμπι, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων (κυρίως λόγω των πετρελαίων), μέσω του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Μοχάμεντ Αλ Μουμπάρακ, εξέφρασε την επιθυμία να γίνει επένδυση στο NBA με αγορά ομάδα, ένας δομικός κανόνας στο καταστατικό του κορυφαίου πρωταθλήματος δεν επιτρέπει να γίνει κάτι τέτοιο!

Τότε (2019) όμως, προέκυψε ένα πρόβλημα, που δεν το δημιούργησε ούτε ο Σίλβερ, ούτε οι συνεργάτες του στην διοίκηση της λίγκας. Προήλθε, όταν ο τότε General Manager των Χιούστον Ρόκετς (και νυν κεντρικός διαχειριστής των Φιλαδέλφεια Σίξερς), Ντάριλ Μόρεϊ, δημοσίευσε στο διαδίκτυο ένα μήνυμα υποστήριξης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ. Μία και μοναδική ανάρτησή του ήταν ικανή για να... πυροδοτήσει τη διαμάχη του NBA με ολόκληρη την κινέζικη αγορά. Κάτι που ουσιαστικά δεν στοίχησε στον Μόρεϊ, αλλά στοίχησε πανάκριβα στο NBA.

Οι χορηγοί από την απέραντη χώρα της Ασίας άρχισαν να στραβοκοιτάνε του Αμερικάνους και να αποφεύγουν τις επενδύσεις εντός της λίγκας. Πλέον όμως, ο Σίλβερ εστιάζει στην επίλυση αυτής της κόντρας και με δηλώσεις του εξήγησε πως η ώρα για εξομάλυνση των σχέσεων πλησιάζει. Τουλάχιστον αυτή την πρόθεση έχει ο ίδιος.

«Πιστεύω ότι θα φέρουμε τους αγώνες πίσω στην Κίνα κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον», είπε ο κομισάριος στο Συνέδριο Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και θύμισε πως «η κυβέρνηση της Κίνας διέκοψε τις συνεργασίες για ένα χρονικό διάστημα και αποδεχτήκαμε αυτή την κατάσταση. Σταθήκαμε στις αξίες μας, αφιερωθήκαμε στο πρωτάθλημά μας», ενώ δεν έκρυψε πως «υπήρξαν σημαντικές οικονομικές συνέπειες για εμάς».

Πλέον, υπάρχει... φως στο τούνελ των σκοτεινών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών και είναι χαρακτηριστικό πως ο κινεζικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός CCTV, τερμάτισε προσφάτως το 18μηνο «μπλακ άουτ» του NBA και από τον Μάρτιο του 2022 μεταδίδονται τηλεοπτικά αγώνες. Αρκετές ομάδες, αλλά και «αστέρια» του πρωταθλήματος δεν έχουν πάψει να αναπτύσσουν τις σχέσεις τους με τους Ασιάτες, αλλά ο Άνταμ Σίλβερ θέλει να επιστρέψει ολόκληρο το πρωτάθλημα στην αγορά μιας χώρας με πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους.