Είναι πολλά τα λεφτά... Μπεν: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες ανά παιχνίδι στο NBA

Είναι πολλά τα λεφτά... Μπεν: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες ανά παιχνίδι στο NBA

Με τους μισθούς στο NBA να έχουν «ξεφύγει» εντελώς, παρακάτω θα δούμε τους 5 πιο «καλοπληρωμένους» παίκτες κατά μέσο όρο, στα συνολικά παιχνίδια καριέρας τους.

Οι μισθοί στο NBA έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να ξεπερνούν κάθε λογική. Στα πλαίσια του ανταγωνισμού, του μάρκετινγκ και της γενικότερης «μπίζνας» του κορυφαίου μπασκετικού προϊόντος, οι ομάδες τείνουν να επιχρυσώνουν παίκτες που αποτελούν σημεία αναφοράς για τις ίδιες.

Αμέσως θα σας έρθουν ονόματα όπως εκείνα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του Λεμπρόν Τζέιμς και του Στεφ Κάρι -και καλά θα κάνετε. Παρόλα αυτά, τα ονόματα αυτά δεν πρόκειται να τα δείτε στο παρόν κείμενο, καθώς η λίστα που θα ξεδιπλωθεί σε λίγο πραγματεύεται κάτι πιο ιδιαίτερο και συγκεκριμένο.

Το επικό video του ΝΒΑ για το πρώτο τζάμπολ της νέας σεζόν - Μία... προαναγγελία όχι σαν όλες τις άλλες
NBA

09:14 - 04.10.2024

Το επικό video του ΝΒΑ για το πρώτο τζάμπολ της νέας σεζόν - Μία... προαναγγελία όχι σαν όλες τις άλλες

Σε δώδεκα μέρες ξεκινάει στις ΗΠΑ το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετμπολ του πλανήτη και μερικά εκλεκτά «αστέρια» του NBA πριν μπουν στο παρκέ για τη δράση τους, πήγαν στα κινηματογραφικά studio για να λάβουν μέρος στο τρομερό video της λίγκας που προαναγγέλλει το τι έπεται...

Υπάρχουν παίκτες οι οποίοι αν και δεν έχουν «γράψει χιλιόμετρα» στην λίγκα, έχουν γράψει πολλά... μηδενικά στον τραπεζικό τους λογαριασμό, ενώ πάλι υπάρχουν και άλλοι που έχουν κάνει και τα δύο. Παρακάτω λοιπόν θα δούμε τους -κατά μέσο όρο- πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες του NBA ανά παιχνίδι.

5. Κρίσταπς Πορζίνγκις ($372/παιχνίδι)

Ο Λετονός σταρ των Μπόστον Σέλτικς, πανηγύρισε φέτος το πρώτο δαχτυλίδι στην περιπετειώδη ως τώρα καριέρα του. To 2015 o «Unicorn» υπέγραψε έναντι $18,6 εκατομμυρίων το τετραετές rookie συμβόλαιό του με τους Νιου Γιορκ Νικς, που τον επέλεξαν στην 4η θέση του Draft του 2015.

Το 2019 ο ίδιος άλλαξε μπασκετική «στέγη» και μεταφέρθηκε στο Ντάλας για χάρη των Μάβερικς, με τους οποίους μάλιστα υπέγραψε μάξιμουμ συμβόλαιο έναντι $158 εκατομμυρίων για 5 χρόνια. Αφού ο ίδιος δεν στέριωσε σε Τέξας και Ουάσινγκτον (όπου μεταφέρθηκε μέσω ανταλλαγής) και μετά την λήξη του συμβολαίου του, εγκαταστάθηκε στην Βοστώνη.

Στους «Κέλτες» ο Πορζίνγκις έχει υπογράψει συμβόλαιο το οποίο έχει ισχύ μέχρι και την σεζόν 2025/2026. Η συμφωνία αυτή υπεγράφη έναντι $60 εκατομμυρίων. Με αυτό το συμβόλαιο, οι συνολικές απολαβές του Λετονού ψηλού ανέρχονται στα $176,903,094 σε 476 παιχνίδια καριέρας. Κατά μέσο όρο δηλαδή, ο Πορζίνγκις «κοστολογεί» το κάθε του παιχνίδι στα 372 δολάρια.

4. Τζον Ουόλ ($404/παιχνίδι)

Η πρώτη επιλογή του Draft του 2010 από τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, Τζον Ουόλ, αποτελεί σημείο αναφοράς για την ομάδα της πρωτεύουσας. Ο ίδιος εκείνη την χρονιά υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο για 4 χρόνια και έναντι $24 εκατομμυρίων. Οι πρωτευουσιάνοι ωστόσο γρήγορα είδαν την αξία του και θέλησαν να τον «κλειδώσουν» στην ομάδα για πολλά χρόνια ακόμη.

Η preseason του NBA ξεκινά από το Άμπου Ντάμπι: Τα Global Games του «μαγικού πλανήτη» από το 1984, μέχρι την εγκατάστασή τους στα ΗΑΕ
NBA

12:58 - 04.10.2024

Η preseason του NBA ξεκινά από το Άμπου Ντάμπι: Τα Global Games του «μαγικού πλανήτη» από το 1984, μέχρι την εγκατάστασή τους στα ΗΑΕ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Άμπου Ντάμπι θα διεξαχθούν αγώνες της preseason του NBA. Φέτος, στην πόλη των ΗΑΕ φιλοξενούνται οι Μπόστον Σέλτικς και οι Ντένβερ Νάγκετς που θα αναμετρηθούν στην Etihad Arena δύο φορές. Μία την Παρασκευή (4/10, 19:00) και άλλη μία την Κυριακή (6/10). Την πρώτη φορά όμως, που έγινε φιλικό προετοιμασίας μεταξύ ομάδων του «μαγικού πλανήτη» εκτός βορείου Αμερικής, ήταν το 1984 στο Μιλάνο.

Το 2013 λοιπόν, οι Ουίζαρντς «έσπασαν» την μπάνκα και ανανέωσαν για 5 χρόνια το συμβόλαιο του Ουόλ για το αστρονομικό ποσό των $84 εκατομμυρίων. Παρόλο που ο Ουόλ είχε ήδη αρχίσει να ταλαιπωρείται και να χάνει τον έναν αγώνα μετά τον άλλον, το 2017 υπέγραψε ξανά με την ομάδα που τον επέλεξε και τον ανέδειξε, συμβόλαιο αξίας $170 εκατομμυρίων για 4 χρόνια.

Από το 2020 έως και το 2022, το συμβόλαιό του το πλήρωναν πλέον οι Χιούστον Ρόκετς, με τους οποίους κατέγραψε μια καριέρα που εύκολα λησμονείται. Την σεζόν 2022/2023, ο Ουόλ κατέφυγε σε μια λύση-ανάγκης στους Κλίπερς όντας πλέον χορτάτος από χρήματα, υπογράφοντας για 2 χρόνια έναντι $13,8 εκατομμυρίων. Έχοντας «βγάλει» συνολικά $276,580,866 και έχοντας παίξει 684 παιχνίδια στον μαγικό κόσμο, ο Ουόλ έχει έναν μέσο όρο περίπου $404 ανά παιχνίδι.

3. Ζάιον Ουίλιαμσον ($425/παιχνίδι)

Το...τανκ της Νέας Ορλεάνης που δυστυχώς δεν το έχουμε απολαύσει δεόντως ως τώρα. Ο Ζάιον Ουίλιαμσον επιλέχθηκε το 2019 στην κορυφή του Draft από τους Νιου Όρλεανς Πέλικανς και υπέγραψε συμβόλαιο $44 εκατομμυρίων διάρκειας τεσσάρων ετών.

Ο Ζάιον δεν άργησε να διακριθεί και επιλέχθηκε στην καλύτερα ομάδα των πρωτοεμφανιζόμενων της λίγκας για το 2020. Στην δεύτερή του σεζόν μάλιστα στο NBA, συμμετείχε και στο All-Star Game. Κατά την off-season όμως του 2021, ο Ουίλιαμσον τραυματίστηκε στο μετατάρσιο και αναγκάστηκε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου, χάνοντας όλη την σεζόν του 2021/2022.

Ο ίδιος παρόλα αυτά επέστρεψε την επόμενη χρονιά και συνέχισε να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους «Πελεκάνους», κάτι που τον οδήγησε στην υπογραφή νέου συμβολαίου του 2023 έναντι $197 εκατομμυρίων, ισχύς 5 χρόνων. Μπορεί να έχει αγωνιστεί σε μόλις 184 παιχνίδια στον «μαγικό κόσμο», ωστόσο ο Ουίλιαμσον φιγουράρει στο top-3 της παρούσας λίστας με 425 δολάρια ανά παιχνίδι ($78,276,387 συνολικά έσοδα καριέρας).

2. Τζοέλ Εμπίντ ($437/παιχνίδι)

Ο... Μίδας της Φιλαδέλφειας υπέγραψε πρόσφατα την ανανέωση του συμβολαίου του, θέλοντας να διεκδικήσει το «κάτι παραπάνω» με την ομάδα που τον καθιέρωσε. Το 2014, όπου και επελέχθη στην τρίτη θέση του Draft, υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους 76ers αξίας $19,9 εκατομμυρίων, τετραετούς ισχύς.

Το 2018 και αφού ο Εμπίντ αποτελούσε ήδη σημείο αναφοράς για τους 76ers, ανανέωσε την διαμονή του στην Φιλαδέλφεια για 5 ακόμη χρόνια, έναντι $147 εκατομμυρίων. Το 2023 τα ποσά άρχιζαν να ξεφεύγουν, με το front office της Φιλαδέλφειας να θέλει να κάνει τον Εμπίντ πραγματική «σημαία» για τον σύλλογο, παρέχοντάς του $213 εκατομμύρια για 4 χρόνια.

Μετά από περίπου έναν χρόνο και τον Σεπτέμβρη του 2024, οι Σίξερς προχώρησαν σε πρόωρη ανανέωση του Εμπίντ και από το 2026 έως και το 2028 θα εισπράξει επιπλέον $192 εκατομμύρια. Όλα αυτά τα παχυλά συμβόλαια συντελούν στο ιλιγγιώδες ποσό των 215,298,426 δολαρίων. Έχοντας παίξει σε συνολικά 492 αγώνες στην καριέρα του, μπορούμε να πούμε πως κάθε παιχνίδι του Εμπίντ «κοστίζει» 437 δολάρια.

1. Μπεν Σίμονς ($447/παιχνίδι)

Αρκετά παράδοξο το νούμερο ένα της λίστας, ωστόσο εάν οι τραυματισμοί και η... αμφιλεγόμενη φήμη γύρω από το όνομά του δεν τον είχαν καταβάλλει, ίσως δικαιολογούταν. Ο Σίμονς ήρθε με τις καλύτερες περγαμηνές στον κόσμο του NBA, όντας η πρώτη επιλογή του Draft του 2016 από την Φιλαδέλφεια.

Υπογράφοντας συμβόλαιο $26 εκατομμυρίων για 4 χρόνια, ο Αυστραλός δεν αγωνίστηκε καθόλου την σεζόν 2016/2017 λόγω τραυματισμού στην preseason. Επιστρέφοντας από τον τραυματισμό του, το 2018 αναδείχθηκε ο καλύτερος rookie της χρονιάς, γεγονός που άρχιζε να «δικαιολογεί» τα λεφτά του.

Ο Ουεμπανιαμά αποκάλυψε σε ποιους τρεις παίκτες θέλει να καρφώσει στο πρόσωπό τους: Και ο ένας αποτελεί... μεγάλη έκπληξη! (vids)
NBA

10:24 - 04.10.2024

Ο Ουεμπανιαμά αποκάλυψε σε ποιους τρεις παίκτες θέλει να καρφώσει στο πρόσωπό τους: Και ο ένας αποτελεί... μεγάλη έκπληξη! (vids)

Όλοι περιμένουν την εξέλιξη του Βικτόρ Ουεμπανιάμα, ο οποίος ως rookie έκανε τεράστια αίσθηση στο NBA και τώρα, λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη σεζόν δράσης του στον «μαγικό πλανήτη», ο 20χρονος Γάλλος ενημερώνει για το νέο του... project: «Θέλω να καρφώσω στο πρόσωπο των...»

Το 2020 η Φιλαδέλφεια ήθελε να «δέσει» το δίδυμο Εμπίντ-Σίμονς. Για αυτό και η διοίκηση των Σίξερς προσέφερε συμβόλαιο αξίας $177 εκατομμυρίων στον Σίμονς έναντι 5 χρόνων, πράγμα το οποίο δεν πήγε και... πολύ καλά. Υπήρξε μάλιστα περίοδος που ο ίδιος δεν εμφανιζόταν καν στις προπονήσεις των 76ers, πράγμα που τον έθεσε εκτός ομάδας και τον έστειλε στο Μπρούκλιν, όπου αγωνίζεται εκεί από το 2022.

Σε 366 παιχνίδια καριέρας στο NBA, ο Σίμονς έχει συνολικά έσοδα $163,525,665 κάτι που αντιστοιχεί σε $447 το παιχνίδι. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως απάτη, άλλοι ως ένα «what-if», όμως στο τέλος της ημέρας ξέρει ότι τουλάχιστον έχει πολλά... μηδενικά και κόμματα στον τραπεζικό του λογαριασμό.