Ο Ουένιεν Γκάμπριελ απο το Νότιο Σουδάν πάει στη Βοστώνη για να... γεμίσει τη ρακέτα (vids)

Ο Ουένιεν Γκάμπριελ απο το Νότιο Σουδάν πάει στη Βοστώνη για να... γεμίσει τη ρακέτα (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 08:01 - 02.10.2023 / Ανανεώθηκε: 08:06 - 02.10.2023

Απο το Λος Άντζελες στη Βοστώνη μέσω Ασίας. Ο Ουένιεν Γκάμπριελ, είχε μείνει ελεύθερος από τους Λέικερς, έκανε αίσθηση στο Παγκόσμιο Κύπελλο με το Νότιο Σουδάν και οι Σέλτικς τον απέκτησαν για να καλύψει το κενό του Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο οποίος παραχωρήθηκε μαζί με τον Μπρόγκντον στο Πόρτλαντ για τον Τζρου Χόλιντεϊ.

Η ανταλλαγή που έστειλε τον Ντέιμιαν Λίλαρντ στο Μιλγουόκι και στο πλευρό του Γιάννη Αντετοκούνμπο, σχεδόν ταυτόχρονα ευνόησε και τους -ετσι κι αλλιώς- ισχυρούς ανταγωνιστές των Ελαφιών στην ανατολική περιφέρεια, Μπόστον Σέλτικς. Διότι, ο Τζου Χόλιντεϊ τελικά δεν θα βρεθεί στο Πόρτλαντ τη νέα σεζόν (εκεί όπου τον έστειλαν οι Μπακς), αλλά κατέληξε στη Βοστώνη. 

Οι Κέλτες έκαναν δικό τους άλλον έναν All Star παίκτη, αλλά για να τα καταφέρουν παραχώρησαν, πέραν του γκαρντ Μάλκολμ Μπρόγκντον και τον μοναδικό ταλαντούχο ψηλό που είχαν στη διάθεσή τους πίσω από τον Κρίσταπς Πορζίνγκις και τον βετεράνου Αλ Χόρφορντ. Τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς. Κι επειδή αντιλήφθηκαν μονομιά το... πρόβλημα, αφού κώπασε κάπως ο ενθουσιασμός της απόκτησης του Χόλιντεϊ, έγινε εκ μέρους τους άλλη μία κίνηση. Αυτή τη φορά από την ελεύθερη αγορά. 

Έτσι, επέλεξαν να ενισχυθούν στη συγκεκριμένη θέση με τον Ουένιεν Γκάρμπριελ. Πρόκειται για τον 26χρονο φόργουορντ/σέντερ με μπόι στα 206 εκατοστά, ο οποίος πέρσι με τους Λος Άντζελες Λέικερς είχε 5,5 πόντους και 4.2 ριμπάουντ. 

Αν και γεννημένος στο Χαρτούμ, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Σουδάν, ο Γκάμπριελ, ο οποίος έχει μεγαλώσει στις ΗΠΑ, όταν (το 2011) η χώρα του χωρίστηκε στα δύο -μετά απο δεκαετίες εμφύλιων πολέμων και αλλεπάλληλων πραξικοπημάτων- πήρε την υπηκοότητα του Νοτιοσουδανού. Γι αυτό στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν κι αυτός εκεί, στην πρώτη παρουσία της πιο νέας χώρας του πλανήτη, που μάλιστα ολοκληρώθηκε με την εντυπωσιακή απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (2024). Ο Κάρλικ Τζόουνς των Σικάγο Μπουλς ήταν ο μέγας πρωταγωνιστής της πορείας, αλλα ο Γκάμπριελ άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

Τα αθλητικά του προσόντα τα είχε δείξει και στο NBΑ όσες φορές του δώθηκε η ευκαιρία και ο απαιτούμενος χρόνος συμμετοχής, αλλά στα γήπεδα της Ασίας παρουσίασε όλα του τα χαρίσματα και η στατιστική του ήταν, αν μη τι άλλο, δελεαστική: 9,2 πόντοι με 60,7% στα σουτ δύο πόντων, 6,8 ριμπάουντ και 2,6 μπλοκ σε λιγότερο από 24 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. 

Οι Σέλτικς δεν είχαν πολλές επιλογές, ούτε... πολυτέλειες και έκριναν πως ο Γκάμπριελ καλύπτει τις ανάγκες τους και πως μαζί με τον Λουκ Κορνέτ μπορεί να καλύψει τα κενά, όταν ο Χόρφορντ ή ο Πορζίνγκις θα ξεκουράζονται. Τα υπόλοιπα θα τα αναλλάβει η All Star τριάδα των Τζέισον Τέιτουμ, Τζέιλεν Μπράουν και Τζρου Χόλιντεϊ