Οι τρεις προϋποθέσεις για να υπογράψει ένας παίκτης super-max συμβόλαιο στο NBA – Ποιοι βρίσκονται σε αυτό το club
i

© Imago

Οι τρεις προϋποθέσεις για να υπογράψει ένας παίκτης super-max συμβόλαιο στο NBA – Ποιοι βρίσκονται σε αυτό το club

Ευτυχία Οικονομίδου 19:16 - 13.09.2024 / Ανανεώθηκε: 19:18 - 13.09.2024

Λίγοι κι εκλεκτοί είναι οι παίκτες που έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν ένα... παχυλό super-max συμβόλαιο στο NBA. O Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Στεφ Κάρι και ο Νίκολα Γιόκιτς το έχουν καταφέρει μεταξύ άλλων, ενώ υπάρχουν δύο ανερχόμενα αστέρια που αναμένεται σύντομα να το υπογράψουν.

NBA και super-max συμβόλαιο. Δύο έννοιες άρρηκτα συνυφασμένες και που κάθε παίκτης στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, που αγωνίζεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου θέλει να τις... συνδέσει, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς λίγοι και εκλεκτοί είναι αυτοί που έχουν φτάσει σε αυτή την επέκταση.

Όλη η συζήτηση ξεκίνησε από τον Τζαμάλ Μάρεϊ και το συμβόλαιο που υπέγραψε με τους Ντένβερ Νάγκετς, το οποίο έκανε τον 27χρονο σταρ των Ντένβερ Νάγκετς τον πιο ακριβοπληρωμένο μη All Star παίκτη στον NBA. Κατά 57 εκατομμύρια πλουσιότερος θα γίνει ο... διόσκουρος του Νίκολα Γιόκιτς αγγίζοντας συνολικά τα 208 εκατομμύρια δολάρια σε τέσσερα χρόνια, ωστόσο ακόμη θέλει πολύ δρόμο για να θεωρηθεί ως ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στον «μαγικό» κόσμο του NBA.

Ο πρώην σταρ του NBA, Γκίλμπερτ Αρίνας, διαφώνησε με την επέκταση του συμβολαίου του Μάρεϊ θεωρώντας τη μικρή σε σχέση με όσα προσφέρει στην ομάδα του Ντένβερ ο Καναδός γκαρντ. «Το συμβόλαιο του Τζαμάλ είναι φθηνό σε σύγκριση με αυτό που παίρνουν οι άλλοι. Εγγυημένος σκόρερ που κάνει σπουδαία σουτ. Αξίζει 325 εκατομμύρια και αν είχε ανανεώσει για αυτό το ποσό, κανείς δεν θα έλεγε ότι του ήταν πολύ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, υπάρχουν τρεις πολύ δύσκολες απαιτήσεις που πρέπει να πληροί κάποιος παίκτης του NBA για να μπορέσει να μπει το όνομά του σε συζητήσεις για super-max συμβόλαιο και γι' αυτό είναι κάτι που μόνο ελάχιστοι και εκλεκτοί παίκτες στην κορυφαία λίγκα μπορούν να αγγίξουν.

Καταρχάς, όταν κάνουμε λόγο για super-max extension, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο συμβόλαιο, εννοούμε τη μέγιστη ανανέωση που δε μπορεί να υπερβαίνει το 35% του μισθολογικού χώρου του franchise. Αφού, ξεκαθαρίστηκε αυτό, ο παίκτης που θα υπογράψει ένα τόσο παχυλό συμβόλαιο αρχικά, πρέπει να μετρά τουλάχιστον επτά σεζόν στο NBA.

Ο Έι Τζέι Γκρίφιν πριν την... κατάθλιψη, είχε κάνει ρεκόρ καριέρας κόντρα στην ομάδα του πατέρα του (vids)
NBA

11:47 - 13.09.2024

Ο Έι Τζέι Γκρίφιν πριν την... κατάθλιψη, είχε κάνει ρεκόρ καριέρας κόντρα στην ομάδα του πατέρα του (vids)

Η είδηση που περιγράφει το πιθανό ενδεχόμενο ο 21χρονος Έι Τζέι Γκρίφιν να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, έχει δημιουργήσει αναστάτωση στο NBA, την ώρα που όλοι σκεπτόμενοι τον νεαρό φόργουορντ θυμούνται το ρεκόρ καριέρας που έκανε κόντρα στους Μιλγουόκι Μπακς, τότε που προπονητής τους ήταν ο πατέρας του, Έιντριαν Γκρίφιν.

Δεύτερον, δεν πρέπει να έχει αλλάξει ομάδα από την επιλογή του στο draft εκτός κι αν αυτό έχει συμβεί στα πρώτα τέσσερα χρόνια της πορείας του. Η τρίτη και πιο απαιτητική προϋπόθεση είναι ότι θα πρέπει να έχει επιλεγεί είτε ως MVP είτε να ήταν All NBA σε μία από τις τρεις τελευταίες σεζόν πριν υπογράψει τη συγκεκριμένη επέκταση ή να έχει επιλεγεί ο αμυντικός παίκτης της χρονιάς σε δύο από τις τρεις σεζόν πριν το super-max.

Δεν είναι πολλοί οι παίκτες που έχουν φτάσει σε αυτή την κορυφαία επέκταση με την πρώτη πεντάδα των πιο ακριβοπληρωμένων συμβολαίων φέτος να τη συμπληρώνουν ο Τζέιλεν Μπράουν με 304 εκατομμύρια, ο Νίκολα Γιόκιτς με 270 εκατομμύρια, ο Μπράντλεϊ Μπιλ με 251 εκατομμύρια, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 228 εκατομμύρια και ο Καρλ Άντονι Τάουνς με 224 εκατομμύρια.

Η εικονική «μονομαχία» του Σάσα Βεζένκοφ με τον Κέντρικ Ναν: Ποιος επικρατεί στις επιλογές των φιλάθλων
EUROLEAGUE

16:05 - 13.09.2024

Η εικονική «μονομαχία» του Σάσα Βεζένκοφ με τον Κέντρικ Ναν: Ποιος επικρατεί στις επιλογές των φιλάθλων

Λίγο πριν την έναρξη της Euroleague, η απανταχού φαν της κορυφαίας ευρωπαϊκής λίγκας, δημιουργούν τις ομάδες τους στην πλατφορμα Fantasy Challenge και δύο παίκτες των «αιωνίων» βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων: Πρώτος ο Σάσα Βεζένκοφ και δεύτερος ο Κέντρικ Ναν.

Οι υψηλότερες ανανεώσεις τις τελευταίες σεζόν:

1. Τζέιλεν Μπράουν: 304 εκατομμύρια για 5 σεζόν το 2023

2. Νίκολα Γιόκιτς: 270 εκατομμύρια για 5 σεζόν το 2023

3. Μπράντλεϊ Μπιλ: 251 εκατομμύρια για 5 σεζόν το 2022

4. Γιάννης Αντετοκούνμπο: 228 εκατομμύρια για 5 σεζόν το 2020

5. Καρλ Άντονι Τάουνς: 224 εκατομμύρια για 4 σεζόν το 2022

6. Ντέβιν Μπούκερ: 224 εκατομμύρια για 4 σεζόν το 2022

7. Λούκα Ντόντσιτς: 207 εκατομμύρια για 5 σεζόν το 2021

8. Ράσελ Ουέστμπρουκ: 205 εκατομμύρια για 5 σεζόν το 2017

9. Ρούντι Γκομπέρ: 205 εκατομμύρια για 5 σεζόν το 2020

10. Στεφ Κάρι: 201 εκατομμύρια για 5 σεζόν το 2017

11. Ντέιμιαν Λίλαρντ: 196 εκατομμύρια για 4 σεζόν το 2019

12. Τζοέλ Εμπίντ: 196 εκατομμύρια για 4 σεζόν το 2021

13. Τζον Ουόλ: 170 εκατομμύρια για 4 σεζόν το 2017

Όπως όλα δείχνουν, οι επόμενοι που θα υπογράψουν μία αντίστοιχη τεραστίων διαστάσεων super-max επέκταση θα είναι χωρίς μεγάλη απόκλιση ο Λούκα Ντόντσιτς και ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Οι δύο σούπερ σταρ ετοιμάζονται να μπουν στην έβδομη χρονιά τους στο NBA κι έχουν ξεχωρίσει σε All NBA ομάδες τις τελευταίες σεζόν. Αν και ο Σλοβένος παίκτης στην τελευταία του ανανέωση με τους Μάβερικς υπέγραψε για πέντε σεζόν (μέχρι το 2027), δεν είναι απίθανο η ομάδα του Ντάλας να του προσφέρει τη μέγιστη επέκταση το ερχόμενο καλοκαίρι που θα αγγίξει τα 346,3 εκατομμύρια, για να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία του κορυφαίου πρωταθλήματος.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!