Δισκογραφική εταιρεία βρίσκεται στα δικαστήρια με 14 ομάδες του NBA: Είναι παράνομη η ανάρτηση τραγουδιών στα social media;
i

© IMAGO

Δισκογραφική εταιρεία βρίσκεται στα δικαστήρια με 14 ομάδες του NBA: Είναι παράνομη η ανάρτηση τραγουδιών στα social media;

Γιώργος Γαβριλάκης 15:59 - 23.10.2024 / Ανανεώθηκε: 16:05 - 23.10.2024

Η δισκογραφική εταιρεία των Britney Spears, Justin Bieber και Doja Cat (μεταξύ άλλων) κατέθεσε μήνυση σε 14 ομάδες του NBA για «κατάχρηση πνευματικών δικαιωμάτων» και για παράνομη χρήση τραγουδιών στις πλατφόρμες των social media. Η πρόθεση των νομικών εκπροσώπων των κατηγορούμενων είναι να μην πληρώσουν ούτε... δεκάρα στην Kobalt Μusic.

Σε έναν κόσμο που οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα είναι πιο συχνές και από τον χτύπο της καρδιάς, κανείς χάνεται μέσα στην πληροφορία και μαζί της χάνονται (καμιά φορά) και τα... πνευματικά δικαιώματα. Πρόκειται για έναν τομέα και μία «πληγή» που δύσκολα μπορεί να βγάλει άκρη κανείς και ταλαιπωρεί ενάγοντες και κατηγορούμενους, χωρίς να υπάρχει πολλές φορές το απαραίτητο νομικό πλαίσιο. Ή έστω να μην είναι αρκούντως «μονωμένο».

Έτσι, η Kobalt Music έχει αποφασίσει, από τον Ιούλιο, να τα... βάλει με το NBA και έχει κάνει αγωγή σε 14 ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με την δισκογραφική εταιρεία στην οποία ανήκουν σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, όπως οι Britney Spears, Justin Bieber, Doja Cat και Bad Bunny, η «κατάχρηση πνευματικών δικαιωμάτων», «η μη εξουσιοδοτημένη, άρα παράνομη χρήση τραγουδιών» από τα επίσημα προφίλ των ομάδων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, X, YouTube, Tik Tok και Snapchat).

Βέβαια από την μεριά τους, οι ομάδες του NBA (σχεδόν οι μισές της λίγκας δηλαδή), που εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους Ντέβιντ Σλόβικ και Άννα Καλίνινα του κορυφαίου νομικού γραφείο της Νέας Υόρκης, Barnes & Thornburg LLP, κατ΄ αρχάς αρνούνται κάθε είδους παρανομία. Θεωρούν πως η χρήση τμημάτων τραγουδιών για διάφορους σκοπούς, μεταξύ άλλων, η πλαισίωση βίντεο υλικού για ενημερωτικούς λόγους, λειτουργεί εντός προϋποθέσεων.

Το βασικό τους... χαρτί πάντως, είναι η παραγραφή. Διότι, οι 14 ομάδες (Χοκς, Καβαλίερς, Νάγκετς, Πέισερς, Χιτ, Τίμπεργουλβς, Νικς, Πέλικανς, Μάτζικ, Σίξερς, Μπλέιζερς, Σανς και Σπερς) που εμπλέκονται στην υπόθεση, υποστηρίζουν ότι οι ενάγοντες, χρησιμοποιούν προγράμματα λογισμικού για την παρακολούθηση της χρήσης των τραγουδιών τους στο διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι γνώριζαν ότι γίνεται χρήση αυτών πριν τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά τελικά κατέθεσαν μήνυση τον περασμένο Ιούλιο. Πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα θα έχει περάσει η τριετία που προβλέπει -σε αυτές της περιπτώσεις- κλείσιμο της υπόθεσης.

Ένα «παράθυρο» που μοιάζει να... κλείνει για τους Μπακς και οι φήμες περί τελευταίας σεζόν του Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι
NBA

15:59 - 20.10.2024

Ένα «παράθυρο» που μοιάζει να... κλείνει για τους Μπακς και οι φήμες περί τελευταίας σεζόν του Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο λίγο πριν γίνει 30 ετών, παραμένει κυρίαρχος στο NBA, μία ασταμάτητη δύναμη, αλλά οι Μιλγουόκι Μπακς έχουν... μπαγιατεύσει. Η ομάδα είναι «γερασμένη», ο Ντέιμιαν Λίλαρντ μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά λίγες ώρες πριν από το πρώτο τζάμπολ της κανονικής περιόδου (ξημερώματα 23ης Οκτωβρίου) ήρθε η ώρα να καταγραφούν οι μύθοι και οι πραγματικότητες του Greek Freak και των Ελαφιών.

Επίσης, υποστηρίζουν, περνώντας στην αντεπίθεση, πως η εταιρεία «εκβιάζει για υπερβολικές αμοιβές, χρησιμοποιώντας την υποτιθέμενη παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων» και κατηγορούν από την πλευρά τους την Kobalt Music «για μονοπωλιακή εξουσία σε συγκεκριμένο περιεχόμενο».

Εάν βέβαια αποδειχθεί πως οι ομάδες, δεν χρησιμοποιούσαν απλώς αποσπάσματα από μουσικών κομματιών για να... ντύσουν ένα video clip με τα highlights ενός αγώνα (για παράδειγμα), αλλά το έκαναν για δημιουργία υλικού που αποσκοπούσε στην προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών για την αύξηση των εσόδων και την ενίσχυση του marketing, τότε η υπόθεση, που θα έχει μεγάλο (νομικό) ενδιαφέρον.

Tags: