Οι Μάβερικς ξέρουν ποιος είναι και τι κρύβει μέσα του ο Ντέρικ Ρόουζ
i

Ντέρικ Ρόουζ / © 2021 Sarah Stier / Getty Images / Ideal Images

Οι Μάβερικς ξέρουν ποιος είναι και τι κρύβει μέσα του ο Ντέρικ Ρόουζ

Γιώργος Γαβριλάκης 19:05 - 06.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:17 - 20.08.2024

Το Νο 1 στο Ντραφτ του 2008 και ο νεότερος MVP στην ιστορία του ΝΒΑ αναμένεται να γίνει ανταλλαγή, να φύγει από τη Νέα Υόρκη και το Ντάλας έχει σχέδιο…

Ο Ντέρικ Ρόουζ ήταν από αυτές τις περιπτώσεις των παικτών που αν δεν τους σταμάταγε ένας σοβαρός τραυματισμός, ήταν αδύνατον να τον σταματήσει κάποιος αμυντικός μέσα στο γήπεδο.  

Τόσο καλός και άλλο τόσο. 

Για να πάρουν μία εικόνα όσοι δεν τον πρόλαβαν στο pick της καριέρας του και για να συμφωνήσουν όσοι τον θαύμασαν, αυτά που κάνει σήμερα ο Τζα Μοράντ, ο Ρόουζ τα έκανε Χ2 με τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς

Ήταν αυτός που έκανε να νιώσει η πόλη των Ανέμων όμοια συναισθήματα που ένιωσε την εποχή που ο τύπος από το Νορθ Καρολάινα Στέιτ και τη φανέλα με το Νο 23 στην πλάτη έκοβε βόλτες στο United Center. 

Στις 3 Μαρτίου του 2011, ο Ντέρικ Μαρτέλ Ρόουζ, No1 επιλογή από τους Μπουλς στο Ντραφτ του 2008 και γέννημα θρέμμα του Σικάγο, βραβεύτηκε ως MVP του πρωταθλήματος. Και εκείνη τη μέρα έγινε ο νεότερος στην ιστορία κατάφερνε να κατακτήσει αυτόν τον προσωπικό τίτλο. 

Ήταν μόλις 22 ετών και 211 ημερών. 

Έσπασε δηλαδή το ρεκόρ που είχε μέχρι τότε, από τις 24 Μαρτίου του 1969, ο συγχωρεμένος Ουές Ανσελντ των Μπάλτιμορ Μπούλετς σε ηλικία 23 ετών και 10 ημερών. Πατέρας του Ουές Άνσελντ Τζούνιορ, νυν προπονητή των Ουάσιγκτον Ουίζαρντς, που ονομάζονταν παλαιότερα Ουάσιγκτον Μπούλετς και πιο πριν Μπάλτιμορ Μπούλετς.

Ο Ρόουζ στα πλέι οφ του 2011-12, στη σειρά με τους Σίξερς, ακριβώς την επόμενη χρονιά της βράβευσής του ως ο κορυφαίος παίκτη της λίγκας, έκοψε τον χιαστό σύνδεσμο του γονάτου του. 

Έχασε το υπόλοιπο της χρονιάς. Επέστρεψε τη σεζόν 2013-14 χωρίς βέβαια να κουβαλάει μαζί τα βασικά του χαρίσματα: Την ταχύτητα, την εκρηκτικότητα και τα αθλητικά του προσόντα γενικότερα.

Οι Μάβερικς ρίχνουν στο τραπέζι τον Κρίστιαν Γουντ

Ο Ρόουζ έμεινε στο Σικάγο μέχρι το 2016 και από τότε δεν ξαναβρήκε τον υπέρλαμπρο εαυτό του, αλλά βρήκε συμβόλαια. Ως γυρολόγος και ως εγκεφαλικός σκόρερ έπαιξε στη Νέα Υόρκη, στο Κλίβελαντ, σκέφτηκε να εγκαταλείψει το μπάσκετ, διακρίθηκε με τη Μινεσότα (το 2018-19), κράτησε διψήφια νούμερο στο σκοράρισμα, πήγε στο Ντιτρόιτ και από το 2020 παίξει ξανά με τους Νικς.

Πέρσι είχε 12 πόντους μέσο όρο (και 4 ασίστ), αλλά φέτος δεν έχει ρόλο στο Μεγάλο Μήλο. Στα 21 ματς που έχει εμφανιστεί και σε μόλις 13,6 λεπτά ανά αγώνα παράγει 6,4 πόντους και 2 ασίστ. 

Η ομάδα το καλοκαίρι αποφάσισε να παραδώσει τις οργανωτικές αρμοδιότητες (όλες!) στον Τζέιλεν Μπράνσον, ενώ ο δεύτερος πόιντ γκαρντ της ομάδας είναι ο νεαρός Ιμάνιουελ Κουίκλι.

Άρα ο Ντέρικ Ρόουζ περισσεύει και κάπου εδώ εμφανίζονται οι Ντάλας Μάβερικς, που προφανώς και δεν τον θέλουν για πρωταγωνιστή, αλλά διακρίνουν πως είναι το ιδανικό πρόσωπο για να ηγείται όταν ο Λούκα Ντόντσιτς δεν είναι στο παρκέ. Ή όταν ο Σπένσερς Ντίνγουιντι δεν είναι σε καλό φεγγάρι.

Οι Καουμπόηδες αποδεσμευσαν προ μίας εβδομάδας τον Φακούντο Καμπάτσο, για να πάρουν τον βετεράνο Κέμπα Ουόκερ, αλλά θεωρούν πως ίσως και να βιάστηκαν. Θέλουν και τον Ρόουζ, τον οποίο για να τον αποκτήσουν θα πρέπει να δώσουν κάποιους από τον παίκτες τους. 

Τα μόνα συμβόλαια που ταιριάζουν με αυτό του Ρόουζ, που εισπράττει περί τα 15 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, είναι αυτά του Κρίστιαν Γουντ, Ντόριαν Φίνεϊ-Σμιθ, Τιμ Χάρνταγουεϊ Τζούνιορ και Ντέιβις Μπέρτανς. 

Είναι αδύνατον όμως, να δούμε μία ανταλλαγή ένας προς ένας και γι’ αυτό οι φήμες λένε ότι Νικς και Μαβς συζητάνε ένα μεγάλο trade. Ο Γουντ των 16,9 πόντων και 7,8 ριμπάουντ είναι δυνατό χαρτί και επειδή ο συμπαίκτης του και σταρ της ομάδας, Λούκα Ντόντσιτς δεν τον συμπαθεί ιδιαιτέρως, πιθανολογείται ότι θα είναι το κεντρικό όνομα σε μία ανταλλαγή όμως, που δεν θα εμπλέξει μόνο τον Ντέρικ Ρόουζ από πλευράς Νικς. Θα εμπλέξει κι άλλους. Τον Καμ Ρέντιτς σίγουρα, αλλά ενδεχομένως ακόμα και έναν εκ των σταρ της Νέας Υόρκης Τζούλιους Ραντλ και Αρ Τζέι Μπάρετ.

Η μεταγραφική περίοδος είναι ανοιχτή και κλείνει τον Φλεβάρη...