Ο Joker ξεπέρασε τον Τσάμπερλεϊν και τον Τζαμπάρ ταυτόχρονα - Το πρόγραμμα και το γράφημα των Play Offs

Νίκολα Γιόκιτς

i

© photo by Jacob Kupferman / Getty Images / Ideal Images

Ο Joker ξεπέρασε τον Τσάμπερλεϊν και τον Τζαμπάρ ταυτόχρονα - Το πρόγραμμα και το γράφημα των Play Offs

Γιώργος Γαβριλάκης 08:18 - 17.05.2023 / Ανανεώθηκε: 16:16 - 14.08.2024

Στην post season του 1967 ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν έκανε triple double με 30+ πόντους 20+ ριμπάουντ και το ίδιο επανέλαβε ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ τρία χρόνια αργότερα. Κανένας όμως, δεν μπόρεσε να φθάσει σε τέτοια επίδοση δύο φορές στην ίδια σεζόν, μέχρι που εμφανίστηκε ο Νίκολα Γιόκιτς!

Τα triple double έχουν γίνει συνώνυμα με τον Νίκολα Γιόκιτς. Πλέον δεν αποτελεί καμία έκπληξη το να έχει διψήφιο αριθμό σε τρεις στατιστικές κατηγορίες, κάτι που λίγο έλειψε να το καθιερώσει στους μέσους όρους του καθ' όλη τη διάρκεια της κανονικής περιόδου. Δεν τα κατάφερε, καθώς τελικά... περιορίστηκε στις 9,8 ασίστ. 

Τώρα στα, play offs επαναλαμβάνει συνεχώς τέτοιες επιδόσεις, ενώ ο Σέρβος σέντερ έχει δώσει νέο ενδιαφέρον ανεβάζοντας τον πήχη, κατευθυνόμενος στα επόμενα... άσπαστα ρεκόρ του παρελθόντος. 

Τώρα στα, play offs επαναλαμβάνει συνεχώς τέτοιες επιδόσεις, ενώ ο Σέρβος σέντερ έχει δώσει νέο ενδιαφέρον ανεβάζοντας τον πήχη, κατευθυνόμενος στα επόμενα... άσπαστα ρεκόρ του παρελθόντος. 

Τη μέρα λοιπόν, που το Ντένβερ έκανε το 1-0 στους τελικούς της Δύσης κόντρα στους Λέικερς δεν έκανε απλώς ένα... τυπικό triple double. Έγινε ο πρώτος στην ιστορία του πρωταθλήματος που για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια post season τελείωσε αγώνα με περισσότερους απ;o 30 πόντους, 20 ριμπάουντ και 10 ασίστ. 

Αυτη τη φορά είχε 34-21-12 μέχρι η ομάδα του να νικήσει 132-126 και να αποτρέψει την ανατροπή στο Game 1. Με αυτό τον τρόπο ξεπέρασε τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν και τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ ταυτόχρονα. Ο πρώτος στα play offs του 1967 τελείωσε ματς με 37 πόντους, 27 ριμπάουντ και 11 ασίστ, ενώ ο δεύτερος το 1970 είχε 38 πόντους, 23 ριμπάουντ και 11 ασίστ. 

Κανένας από τους δύο θρύλους όμως δεν μπόρεσε να επαναλάβει την ίδια χρονιά αντίστοιχη επίδοση. Τα κατάφερε ο Γιόκιτς μισό αιώνα αργότερα! Ταυτόχρονα αυτό ήταν το 12 triple double του συνολικά στα Play Offs και μόνο δύο παίκτες στην ιστορία έχουν περισσότερα από αυτόν. Ο Μάτζικ Τζόνσον (30) και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς (28), ενώ 12 έχει και ο Ράσελ Ουέστμπρουκ που αργά ή γρήγορα θα... ξεπεραστεί. 

Κι αφού οι τελικοί της Δύσης ξεκίνησαν με τους Ντένβερ Νάγκετς να κάνουν το πρώτο από τα τέσσερα βήματα που απαιτούνται για να κατακτηθεί η πρόκριση, τα ξημερώματα της Πέμπτης (18/5) είναι η σειρά της ανατολικής περιφέρειας. Εκεί που οι Μπόστον Σέλτικς συναντούν τους Μαϊάμι Χιτ και οι διαφορές τους θα χρειαστεί να λυθούν για να μεταφερθούμε στη σειρά που θα καθορίσει τον πρωταθλητή του ΝΒΑ. 

Ξημερώματα Τετάρτης (17/5)

Ντένβερ Νάγκετς (1) - Λος Άντζελες Λέικερς (0): 132-126

Ξημερώματα Πέμπτης (18/5)

03:30 / Μπόστον Σέλτικς (0) - Μαϊάμι Χιτ (0)

NBA Play Offs 2023