NBAers, ωραίοι και κυρίως ελεύθεροι: Οι 7 περιπτώσεις παικτών που κλείνουν το… μάτι στην Ευρώπη!

NBAers, ωραίοι και κυρίως ελεύθεροι: Οι 7 περιπτώσεις παικτών που κλείνουν το… μάτι στην Ευρώπη!

Απόστολος Μαυράκης 10:43 - 24.10.2024 / Ανανεώθηκε: 10:43 - 24.10.2024

Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη αποτελεί πόλο έλξης όσων «κόβονται» από το NBA, αναζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία για να αναδειχθούν στη γηραιά ήπειρο. Παρακάτω θα εξετάσουμε 7 από τις πιο... καυτές περιπτώσεις ελεύθερων παικτών του μαγικού κόσμου, που θα μπορούσαν να βρουν το λιμάνι τους σε κάποια ευρωπαϊκή ομάδα.

Η Euroleague φέτος διαθέτει 99 παίκτες που έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν στο NBA. Αυτός ο αριθμός είναι τριπλάσιος από εκείνον που ίσχυε στην αρχή της περασμένης σεζόν στην λίγκα.

Το συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε μέσα από την ραγδαία αυτή εισροή παικτών από τον «μαγικό κόσμο» της Αμερικής στον αντίστοιχο της Ευρώπης, είναι πως η γηραιά ήπειρος πλέον δεν αποτελεί απλώς ένα ασφαλές καταφύγιο για τους... κομμένους του NBA, αλλά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχτούν και να φτιάξουν την καριέρα τους.

Η αγορά ωστόσο ποτέ δεν ξεμένει και υπάρχουν ακόμη ορισμένες περιπτώσεις ελεύθερων NBAers, που θα μπορούσαν να απασχολήσουν τις ευρωπαϊκές ομάδες. Παρακάτω, θα δούμε 7 από τις πιο τρανταχτές αυτές περιπτώσεις.

Λόνι Ουόκερ

Το όνομα του Λόνι Ουόκερ «παίζει» πολύ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ένεκα του έντονου ενδιαφέροντος που έχει δείξει στο πρόσωπό του η Ρεάλ Μαδρίτης. Ο 25χρονος Αμερικανός αγωνίζεται στις θέσεις του 2 και του 3, έχοντας επιλεγεί στην 18η θέση του Draft του 2018 από τους Σαν Αντόνιο Σπερς.

Ο ίδιος αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Γκρεγκ Πόποβιτς για 4 χρόνια, αφού το 2022 μετακόμισε στους Λέικερς. Από εκεί, μεταφέρθηκε την επόμενη σεζόν στο Μπρούκλιν, ενώ τις περασμένες εβδομάδες προσπάθησε να κερδίσει μια θέση στο ρόστερ των πρωταθλητών Σέλτικς, κάτι που δεν κατάφερε, έχοντας 7,2 πόντους και 2,5 ασίστ σε 4 παιχνίδια.

Σε 322 παιχνίδια στο ΝΒΑ μετρά 9,8 πόντους, 2,3 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ, έχοντας 42,2% στα εντός πεδιάς. Η περίπτωση του είναι πολύ καλή για την ομάδα της Μαδρίτης και σίγουρα μόνο αδιάφορη δεν θα περάσει από τον Ματέο.

Ντένις Σμιθ Τζούνιορ

Το 9ο pick του Draft του 2017, Ντένις Σμιθ Τζούνιορ, αποτελεί ένα όνομα που είχε ακουστεί ως ο αντι-Ουίλμπεκιν για τη Φενέρμπαχτσε, αλλά και για τη Μακάμπι. Παρόλα αυτά, οι φήμες παρέμειναν φήμες και ο Σμιθ παραμένει χωρίς συμβόλαιο σε Αμερική και Ευρώπη.

ΝΒΑ action… εστί: Το δοξαστικό πρωτάθλημα ξεκινά και οι «πενταστέρινες» παίρνουν θέση στα παρκέ του μαγικού πλανήτη
NBA

08:14 - 20.10.2024

ΝΒΑ action… εστί: Το δοξαστικό πρωτάθλημα ξεκινά και οι «πενταστέρινες» παίρνουν θέση στα παρκέ του μαγικού πλανήτη

Αν κάποιος όλον τον κόσμο γύρισε, Ανατολή και Δύση, μα σαν και τέτοια λίγκα δεν έχει συναντήσει, τότε μάλλον βρέθηκε στον «μαγικό πλανήτη» του NBA. Η regular season εκκινεί τα ξημερώματα της 23ης Οκτωβρίου, γι΄ αυτό πάμε να δούμε τα… αφεντικά των δύο περιφερειών σε ομαδικό επίπεδο και τις καλύτερες πεντάδες με τα μεγαλύτερα «αστέρια», που πρόκειται να επηρεάσουν περισσότερο τις εξελίξεις.

Από το 2019 έως και το 2024, ακολούθησε καριέρα... γυρολόγου, αλλάζοντας 5 ομάδες σε ισάριθμα χρόνια (Νικς, Πίστονς, Μπλέιζερς, Χόρνετς, Νετς). Σε 326 παιχνίδια καριέρας στο NBA, ο Ντένις Σμιθ Τζούνιορ μετρά 9,7 πόντους, 3 ριμπάουντ και 4,2 ασίστ κατά μέσο όρο, σε συνολικά 23,3 λεπτά παιχνιδιού.

Ο ίδιος φημίζεται για την αθλητικότητα του και την τρομερή του έκρηξη και ταχύτητα ως παίκτης και μάλιστα για πολλούς φαντάζει απίστευτο που παραμένει χωρίς συμβόλαιο. Σε όποια ομάδα και να καταλήξει, η ενέργεια του Σμιθ αναμένεται να ανεβάσει το επίπεδό της.

Μαρκέλ Φουλτζ

Το πρώτο pick του draft του 2017, που ξεκίνησε την καριέρα με μεγάλες προσδοκίες αλλά κατάφερε να τις διαψεύσει. Ρόλο σε αυτό βέβαια έπαιξε και ο τραυματισμός στον ώμο του, κάτι το οποίο μάλιστα φάνηκε να επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο σουτάρει.

Μέχρι το 2019 αγωνίστηκε για λογαριασμό των 76ers και μέχρι πρότινος για τον αντίστοιχο των Μάτζικ. Σε συνολικά 234 παιχνίδια καριέρας στο NBA, ο Φουλτζ μετρά 11,1 πόντους, 3,4 ριμπάουντ και 4,6 ασίστ. Τόσο τα νούμερα, όσο και η γενικότερη εικόνα του Φουλτζ δεν τον καθιστούν σε καμία περίπτωση αμελητέα ποσότητα και η δοκιμή του από κάποια ευρωπαϊκή ομάδα σίγουρα θα άξιζε, λόγω της ικανότητας του να δημιουργεί τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους συμπαίκτες του.

Κέβιν Νοξ

Η αλλιώς το 9ο pick στο Draft του 2018. Ερχόμενος από την Φλόριντα, ο ίδιος αγωνίστηκε για 4 χρονιές στους Νικς, αφού αλλάξει ομάδα και πάει στους Χοκς το 2022. Έκτοτε, όπως και ο Σμιθ, έτσι και ο Νοξ ακολούθησε καριέρα γυρολόγου, αλλάζοντας επίσης 5 ομάδες σε 2 μόλις χρόνια!

Ο 25χρονος φόργουορντ πλέον παραμένει χωρίς ομάδα και η Ευρώπη είναι εδώ για εκείνον. Τα νούμερά του σε 306 αγώνες NBA δεν... βγάζουν μάτια (7,4 πόντοι, 2,9 ριμπάουντ), παρόλα αυτά η συνολική του εικόνα ως παίκτης και η «βρώμικη» δουλειά που καλείται να κάνει στην άμυνα σίγουρα δεν μπορούν και δεν θα έπρεπε να περάσουν απαρατήρητες.

Έλφριντ Πέιτον

Ο 30χρονος πλέον πόιντ γκαρντ, αποτελεί μια από τις πολύπειρες φιγούρες στο NBA, έχοντας μάλιστα και ως σήμα κατατεθέν την... μαλλούρα του! Ο Πέιτον είναι ένας all-around παίκτης και αυτό αποτυπώνεται στη στατιστική του, μετρώντας 10,1 πόντους, 4 ριμπάουντ και 5,7 ασίστ σε συνολικά 500 παιχνίδια καριέρας.

Ο ίδιος έχει κάνει κι ένα πέρασμα από το Πουέρτο Ρίκο με την Όσος Ντε Μανάτι, ενώ βέβαια έχει αγωνιστεί και σε θυγατρικές ομάδες του NBA. Τα καλύτερα χρόνια του τα πέρασε στο Ορλάντο, ενώ έχει κάνει στάσεις και από Σανς, Νικς και Πέλικανς. Το 1,91 ύψος του τού επιτρέπει να είναι ένας εξαιρετικά ευκίνητος και γρήγορος γκαρντ, με έφεση στη δημιουργία αλλά και το shot-creation για τον εαυτό του.

Τι Τζέι Ουόρεν

Μπορεί να είναι 31 χρονών, ωστόσο η μπογιά του ακόμα... περνάει! Ο Τί Τζέι Ουόρεν αποτελεί πλέον μια παλιά καραβάνα του NBA που σε συνολικά 385 παιχνίδια από το 2014, μετρά 14,3 πόντους, 3,9 ριμπάουντ και 1,2, σουτάροντας με 35% στο τρίποντο.

Ο ίδιος αποτελεί έναν σκληροτράχηλο φόργουορντ, που μπορεί να παίξει «ξύλο» και να κάνει την παρουσία κάτι παραπάνω από αισθητή στην άμυνα. Βέβαια έρχεται από μια σεζόν στους Τίμπεργουλβς χωρίς παιχνίδια στα πόδια του, παρόλα αυτά ο Ουόρεν είναι από αυτές τις περιπτώσεις παικτών που είναι «trained to go», έτοιμοι δηλαδή να αγωνιστούν όποτε τους ζητηθεί.

Ντεβόντε Γκράχαμ

Έχοντας επιλεχθεί στον δεύτερο γύρο του draft του 2018, ο Ντεβόντε Γκράχαμ αποτελεί έναν επίσης «παιγμένο» παίκτη στο NBA. Έχει αγωνιστεί σε 336 αγώνες, μετρώντας κατά μέσο όρο 11,1 πόντους, 2,3 ριμπάουντ και 4,3 ασίστ ξεκινώντας από τους Χόρνετς και καταλήγοντας σε Πέλικανς και Σπερς.

Από τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν στον Καϊρί Ίρβινγκ: Οι έξι καλύτερες εμφανίσεις σε πρεμιέρα του NBA (vids)
NBA

15:00 - 22.10.2024

Από τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν στον Καϊρί Ίρβινγκ: Οι έξι καλύτερες εμφανίσεις σε πρεμιέρα του NBA (vids)

Το NBA επιστρέφει με την regural season να ξεκινά τα ξημερώματα της 23ης Οκτωβρίου και κάνουμε μία αναδρομή στις έξι καλύτερες εμφανίσεις σε «opening week» του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη.

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Ο ίδιος αποτελεί μια αξιόπιστη λύση στο κομμάτι του άσσου, αφού ο,τι του λείπει σε μπόι (1,85 μέτρα), το έχει σε... τσαμπουκά! Είναι ένας παίκτης με εκρηκτική προσωπικότητα, πολλές φορές ωστόσο υπέρ του δέοντος, αφού στο παρελθόν έχει «πιάστει» να οδηγεί σε κατάσταση μέθης και να τιμωρείται για αυτό από τη λίγκα.