Οι φήμες για επαναπατρισμό του Ρογκαβόπουλου - Οι επιδόσεις του στην πρώτη του σεζόν με την Μπασκόνια (vids, gallery)
i

© Euroleague Basketball

Οι φήμες για επαναπατρισμό του Ρογκαβόπουλου - Οι επιδόσεις του στην πρώτη του σεζόν με την Μπασκόνια (vids, gallery)

Γιώργος Γαβριλάκης 17:03 - 15.05.2024 / Ανανεώθηκε: 09:16 - 29.05.2024

Το δημοσίευμα της ισπανικής As για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού προς το πρόσωπο του Νίκου Ρογκαβόπουλου δημιουργεί πρώιμα σενάρια, αλλά πριν ο... καπνός εξελιχθεί σε πυρκαγιά, αξίζει να κάνουμε μία αναδρομή -κυρίως σε στατιστικό επίπεδο- από την πρώτη σεζόν του 22χρονου Έλληνα γκαρντ/φόργουoρντ στο κορυφαίο επίπεδο: Με την Μπασκόνια σε Euroleague και Liga Endesa.

Όταν η ισπανική As ενημέρωσε τους αναγνώστες της πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον Νίκο Ρογκαβόπουλο, κανείς δεν ήξερε αν επικαλέστηκε συγκεκριμένες πληροφορίες και πηγές της ή απλώς επικαλέστηκε τη λογική.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν βρίσκονται -σε καμία περίπτωση- εν μέσω του σχεδιασμού τους για τη νέα σεζόν, σε αντίθεση με τους Βάσκους, που έχουν ολοκληρώσει αναπάντεχα τις υποχρεώσεις τους μετά τον... σοκαριστικό αποκλεισμό τους στα Playoffs του ισπανικού πρωταθλήματος. Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός έχει μπροστά τους πολλές και επικίνδυνες αποστολές. Έχει προκριθεί στο Final Four της Euroleague, τα Playoffs της Stoiximan Basket League ξεκινούν και ζουν το «τώρα».

Το ισπανικό μέσο όμως, εξήγησε πως ο Ολυμπιακός σκοπεύει να κάνει την κίνησή του και αυτή ουσιαστικά θα αφορά μία συζήτηση για το πως και με ποιο τίμημα θα κάνει δικό του τον 22χρονο Έλληνα. Η Μπασκόνια από την πλευρά της, έχοντας αρκετοί ελεύθερο χρόνο, πριν καν μπει καλοκαιρινός μήνας, σκοπεύει να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της. Δέσμευσε μακροπρόθεσμα τον Μάρκους Χάουαρντ, το ίδιο σκοπεύει να κάνει και με τον Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ, αλλά από εκεί και πέρα θα υπάρχουν αρκετές και σημαντικές αλλαγές.

Προτεραιότητα ο Πάμπλο Πριχιόνι

Κατ' αρχάς, αποχωρεί ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς από την τεχνική ηγεσία και ήδη υπάρχει ένα κυρίαρχο όνομα, αυτό του Πάμπλο Πριχιόνι (πρώην σταρ της ομάδας και νυν προπονητής της εθνικής Αργεντινής) και αρκετά που τον πλαισιώνουν. Ένα από αυτά είναι και του Γιάκα Λάκοβιτς. Του Σλοβένου κόουτς της ισπανικής Γκραν Κανάρια και πάλαι ποτέ γκαρντ του Παναθηναϊκού και πρωταθλητής Ευρώπης με την Μπαρτσελόνα (2010).

Όποιος προτιμηθεί από τη διοίκηση και συμφωνήσει θα δώσει και τις κατευθύνσεις για τις μεταγραφές και πέραν από αυτούς τους παίκτες που θα φύγουν από μόνοι τους, όπως ο Βάνια Μαρίνκοβιτς, ο οποίος έχει ήδη αποχαιρετήσει τους πάντες στην πόλη, πιθανότατα θα υπάρξουν και περιπτώσεις αποχώρησης λόγω μεγάλης ζήτησης. Ο Τσίμα Μονέκε για παράδειγμα, έκανε σπουδαία σεζόν και ίσως το ενδιαφέρον προς το πρόσωπό του να είναι μεγάλο.

Το θέμα όμως, είναι τι θα γίνει με τον Ρογκαβόπουλο. Έναν νεαρό και ανερχόμενο παίκτη, ο οποίος ικανοποίησε απόλυτα την Μπασκόνια στην πρώτη του σεζόν στο υψηλό επίπεδο. Διότι, στα 21 του πήγε στη Βιτόρια, έχοντας ουσιαστικά εμπειρίες μόνο από το τούρκικο πρωτάθλημα με την Μερκεζεφέντι και έχοντας φυσικά φρέσκια στο βιογραφικό του τη συμμετοχή με την Εθνική στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023.

Μόνο που πρόκειται για έναν Έλληνα παίκτη που στην Ισπανία παίζει ως ξένος (προφανώς). Κι αν επιβεβαιωθεί η As και ο Ολυμπιακός ασχοληθεί μαζί του τότε έρχεται στην επιφάνεια η λογική: Που λέει... ότι είναι πιο χρήσιμος για τον Ολυμπιακό (ή για τον Παναθηναϊκό αντιστοίχως) διότι δεν θα καταλαμβάνει θέση ξένου στο εγχώριο πρωτάθλημα, ενός εκτός Ισπανίας η Μπασκόνια θα μπορούσε να απευθυνθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη για έναν παίκτη σαν κι αυτόν. Δηλαδή, κάτω των 25 χρόνων, που να παίζει και ως σούτινγκ γκαρντ και ως σμολ φόργουορντ. Κάτι σαν τον Λιθουανό, Ίγκντας Μπραζντέικις, για παράδειγμα, που ανήκει στον Ολυμπιακό -κάτι που μπορεί να είναι και βολικά σε μία περίπτωση ανταλλαγής (λόγου χάρη).

Επιστρέφουμε όμως, στην εικόνα και την ουσία του Νίκου Ρογκαβόπουλου, ο οποίος τον Ιούνιου που μας έρχεται θα γίνει 23 ετών, είναι στα... ντουζένια του, έχει εξελιχθεί και έχει αποδείξει πως τα περιθώρια αναβάθμισής του είναι ανεξέλεγκτα.

Στην πρώτη του σεζόν με την Μπασκόνια, κι ενώ είχε προηγηθεί μία με την Μερκεζεφέντι (2022-23), μία με τον Προμηθέα (2021-22) και οι θητείας του σε ΑΕΚ (2017-21) και Δούκα (2016-17) ήταν αρκούντως ικανοποιητική από όποια πλευρά κι αν την δει κανείς. Και ο ίδιος, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις προσωπικές του φιλοδοξίες και όλοι όσοι των υπολογίζουν τοποθετώντας τα στατιστικά του δίπλα στην προοπτική.

Στα Playoffs της Euroleague ο Ρογκαβόπουλος... εκτινάχθηκε!

Στην Euroleague, ο ύψους 203 εκατοστών Νίκος Ρογκαβόπουλος έπαιξε 29 ματς και σε όσα δεν αγωνίστηκε έφταιγε ένας τραυματισμός του που τον κράτησε μερικές εβδομάδες εκτός δράσης. Ο ρόλος του υπό τις οδηγίες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς ήταν σημαντικός αν και περιοριζόταν κάτω από τα 15 λεπτά μέσο όρο. Έμενε ενεργός στον αγώνα για 13'27'' και σε αυτό το χρονικό πλαίσιο κατέγραψε στη στατιστική του 6,1 πόντους ανά αγώνα με 52,1% στα τρίποντα! Ευστόχησε από... μακριά σε 38 σουτ σε σύνολο 73 προσπαθειών.

Μάλιστα, όταν ο Τσίμα Μονέκε τραυματίστηκε και δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί στα Playoffs κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, ο κόουτς Ιβάνοβιτς τοποθέτησε στην πρώτη πεντάδα τον Ρογκαβόπουλο. Η Μπασκόνια έχασε τρία ματς από την Βασίλισσα και αποκλείστηκε, αλλά αυτό ήταν κάτι το... αναμενόμενο. Όπως αναμενόμενο ήταν ο Ρογκαβόπουλος, από τη στιγμή που πήρε περισσότερο χρόνο συμμετοχής να ανέβασε τα στατιστικά του. Μόνο που ο Έλληνας γκαρντ/φόργουορντ τα... εκτίναξε.

Με 21'43'' χρόνο συμμετοχής στα τρία πολύ δυναμικά ματς ο Ρογκαβόπουλος κατέγραψε 13,7 πόντους με 55,6% στα τρίποντα! Είχε 10/18, ενώ έπαιρνε 2,7 ριμπάουντ μέσο όρο και έδινε 1,3 ασίστ στους συμπαίκτες του.

Στη Liga Endesa (ισπανικό πρωτάθλημα) έπαιξε άλλα 26 ματς με παρόμοιο χρόνο συμμετοχής όπως στην κανονική διάρκεια της Euroleague. Σε 16'35'' είχε 5,2 πόντους με χειρότερο ποσοστό στα τρίποντα (33%), αλλά και 3,2 ριμπάουντ.

Ο Μαρίνκοβιτς αποχαιρέτησε την Μπασκόνια και ο δρόμος επιστροφής στην Παρτίζαν ανοίγει!
EUROLEAGUE

11:55 - 13.05.2024

Ο Μαρίνκοβιτς αποχαιρέτησε την Μπασκόνια και ο δρόμος επιστροφής στην Παρτίζαν ανοίγει!

Έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα της Μπασκόνια, ήταν ο καλύτερος παίκτης της κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά ο Βάνια Μαρίνκοβιτς ανακοίνωσε πως «φεύγω από την ομάδα» και ξεκαθάρισε πως η επιστροφή του είναι έτοιμη, φωτογραφίζοντας εμμέσως και σαφώς την Παρτίζαν.

Έχει συμβόλαιο με την Μπασκόνια, όχι μόνο για τη νέα σεζόν, αλλά και μέχρι το καλοκαίρι του 2026. Οι Βάσκοι θα ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι να τον διατηρήσουν στο ρόστερ τους και να τον βοηθήσουν να αναπτυχθεί -όπως παραδοσιακά έχουν κάνει με πολλούς παίκτες, εδώ και δεκαετίες.

Η πιθανότητα να αποχωρήσει ακόμα βρίσκεται στο επίπεδο των φημών και όχι των προσεγγίσεων και των τηλεφωνημάτων, αλλά η λογική συντηρεί την περίπτωση επιστροφής του στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στην πατρίδα του στο κορυφαίο επίπεδο της Euroleague. Και όχι στην Ισπανία ως ξένος.