Το μέλλον είναι εδώ: Ο Νόλαν Τραορέ «χτυπάει» την πόρτα του ΝΒΑ από τα 18 του

Ο Νόλαν Τραορέ

Το μέλλον είναι εδώ: Ο Νόλαν Τραορέ «χτυπάει» την πόρτα του ΝΒΑ από τα 18 του

Χρήστος Τσάλτας 17:01 - 10.10.2024 / Ανανεώθηκε: 17:02 - 10.10.2024

Γύρω από το όνομά του οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Εκείνος δείχνει πως ανταποκρίνεται και με το παραπάνω. Ο Νόλαν Τραορέ έχει μπει με... γκάζι στη σεζόν, κάνοντας όλο και περισσότερα βλέμματα από το ΝΒΑ να ασχολούνται μαζί του.

Η Γαλλία έχει χτίσει τη δική της παράδοση, αναφορικά με την παραγωγική διαδικασία. Δεκάδες παίκτες κάνουν από νωρίς το άλμα για το ΝΒΑ και σταθεροποιούν την παρουσία τους σε κορυφαίο επίπεδο, χάρη στα αθλητικά προσόντα τους και τις μπασκετικές βάσεις που παίρνουν από τα προγράμματα στα οποία φοιτούν όταν είναι νέοι.

Το NBA Draft του 2024 ήταν -ίσως- το αποκορύφωμα αυτής της... έκρηξης, με έξι παίκτες να βρίσκονται στη διαδικασία, με τους Ζακαρί Ρισασέ, Άλεξ Σαρ, Τιζανέ Σαλαούν να δεσπόζουν και να ξεχωρίζουν με την παρουσία τους. Η παραγωγική διαδικασία όμως δεν τελειώνει εκεί. Και πώς να τελειώσει όταν η χώρα από την οποία κατάγεται ο Βίκτορ Ουεμπανιαμά στέλνει στο επόμενο επίπεδο τον έναν νεαρό μετά τον άλλο.

Το «10» το... καλό: Ο Ρισασέ έκανε ντεμπούτο με τους Χοκς και εντυπωσίασε (vid)
NBA

09:18 - 09.10.2024

Το «10» το... καλό: Ο Ρισασέ έκανε ντεμπούτο με τους Χοκς και εντυπωσίασε (vid)

To No1 του Draft, Στεφάν Ρισασέ ένα την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα των Ατλάντα Χοκς και κατέγραψε 18 πόντους σε 22΄43'' βοηθώντας την ομάδα του να πάρει τη νίκη στην preseason με 131-130 επί των Ιντιάνα Πέισερς. Έπαιξε ξανά ο Ντουέιν Ουάσινγκτον με τη Σάρλοτ, αλλά σύντομα αναμένεται στο Βελιγράδι για να επανενταχθεί στην Παρτίζαν.

Οι Γάλλοι φροντίζουν να «τροφοδοτούν» το παγκόσμιο μπάσκετ με παίκτες πρώτης γραμμής με συνέπεια. Αποδεικνύοντας πως η δουλειά που γίνεται εντός των τειχών είναι πάρα πολύ σοβαρή, συνεχής και με ξεκάθαρη προσέγγιση και προσήλωση.

Το new kid on the block για τους «τρικολόρ» ακούει στο όνομα Νόλαν Τραορέ. Ένας παίκτης που έκλεισε τον Μάιο τα 18 του χρόνια και ήδη έχει συγκεντρώσει πολλά βλέμματα γύρω του, όσον αφορά την ικανότητά του να επηρεάζει το παιχνίδι, αλλά και το potential που έχει, ώστε να πάει σύντομα στο επόμενο επίπεδο.

Οι Έλληνες φίλαθλοι μάλιστα θα έχουν μια ευκαιρία να δουν από κοντά τον 18χρονο πλέι μέικερ, στην αναμέτρηση του Κολοσσού Ρόδου με την Σεντ Κεντέν στο κλειστό της Καλλιθέας. Η ομάδα του Γιώργου Σιγάλα, άλλωστε είδε δια ζώσης πόσο επιδραστικός είναι ο χαρισματικός άσος επάνω στο παρκέ.

Αυτό γιατί έμεινε στο παρκέ για 26:28 μετρώντας 27 πόντους με 9/18 σουτ, ενώ μοίρασε και 5 ασίστ στο διάστημα αυτό. Στα λεπτά που πάτησε παρκέ ο Τραορέ φρόντισε να ξεδιπλώσει τη γκάμα του παιχνιδιού του. Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό το παιχνίδι. Διότι και στο γαλλικό πρωτάθλημα ήταν εξίσου εντυπωσιακός.

Απέναντι στη Νανσί, το Σαββατοκύριακο, κατέγραψε ακόμα μια σπουδαία εμφάνιση. Το κοντέρ έγραψε 20 πόντους και 10 ασίστ απέναντι στους «κόκκινους», χαρίζοντας ακόμα μια νίκη στην ομάδα του.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του Τραορέ που τον κάνουν τόσο σημαντικό και ξεχωριστό πάνω στο παρκέ;

Πρόκειται για έναν γκαρντ που έχει ύψος 1,92μ και για την ηλικία του διαθέτει πολύ δυνατό κορμό. Δεν είναι παίκτης που θεωρείται... σοφτ, ιδίως για την ηλικία του, καθώς θα επιδιώξει την επαφή με το πρώτο βήμα του, το οποίο είναι πολύ δυνατό. Αρέσκεται στο drive, ειδικά από την δεξιά πλευρά, όπου και είναι το πολύ δυνατό σημείο του.

Δεν είναι όμως το μόνο. Πρόκειται για πλέι μέπκερ που «βλέπει» γήπεδο και έχει εξαιρετική ικανότητα στην πάσα. Ένα στοιχείο στο οποίο έχει δώσει σημαντική έμφαση είναι το pick 'n roll παιχνίδι του, το οποίο βελτιώνει με τον καιρό σταδιακά, ενώ στην Σεντ Κεντέν έχει τους παίκτες που μπορούν να παίξουν πάνω από τη στεφάνη για να αξιοποιήσουν τις πάσες του (λόμπες, σκαστές πάσες).

Ο Τραορέ φρόντισε να ακολουθήσει την... τάση των τελευταίων ετών. Ποια είναι αυτή; Να μην αγωνιστεί σε μια μεγάλη ομάδα του γαλλικού πρωταθλήματος, αλλά μια μεσαίου βεληνεκούς, στην οποία θα έχει ηγετικό ρόλο και θα μπορεί να ξεδιπλώσει το παιχνίδι του. Το έκανε ο Ουεμπανιαμά, το έκανε ο Ρισασέ, αλλά και ο Σαλαούν, με τον 18χρονο να συνεχίζει αυτή την -άτυπη- παράδοση. Κάτι που τον βοηθάει να εξελίσσεται παιχνίδι με το παιχνίδι.

Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που ο Τραροέ βρίσκεται στην πρώτη 5άδα του NBA Draft 2025, σε μι πολύ προικισμένη φουρνιά παικτών, στην οποία δεσπόζει ο Κούπερ Φλαγκ, που θεωρείται το επόμενο νο.1 της διαδικασίας. Ο Τραορέ από την πλευρά του φροντίζει να «χτίζει» με σταθερά βήματα το όνομά του, με σκοπό να φτάσει στον... στόχο του, που είναι η κορυφαία λίγκα του πλανήτη, το ΝΒΑ!

Sportal Euroleague Show για το Παναθηναϊκός - Μπάγερν και όλη τη δράση της Πέμπτης