Έφυγε από τη ζωή ένας θρύλος του Γιουγκοσλάβικου μπάσκετ

Έφυγε από τη ζωή ένας θρύλος του Γιουγκοσλάβικου μπάσκετ

Γιώργος Γαβριλάκης 12:35 - 02.05.2023 / Ανανεώθηκε: 16:40 - 14.08.2024

Σε ηλικία 75 χρονών, ο Νταμίρ Σόλμαν, παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Γιουγκοσλαβία και κάτοχος δύο Ολυμπιακών μεταλλίων, άφησε την τελευταία του πνοή.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού ο Νταμίρ Σόλμαν ήταν εκεί. Η Γιουγκοσλαβία το 1968 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και αυτός ήταν ένας από τους συντελεστές της επιτυχίας. Το 1976 στο Μόντρεαλ επανέλαβε την ένδοξη στιγμή και κατέκτησε ξανά τη δεύτερη θέση με την εθνική ομάδα της χώρας του.

Ο Σόλμαν, γεννημένος το 1948 στο Ζάγκρεμπ, την πρωτεύουσα της Κροατίας (πλέον) εκπροσώπησε μία ολόκληρη γενιά που έβαλε... καλοχτισμένα θεμέλια στο μπάσκετ της χώρας και κατέκτησε τίτλους και διακρίσεις που πολλοί θα ζήλευαν. Όπως για παράδειγμα τα Ολυμπιακά του μετάλλια, αλλά το χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1970 (στη Λουμπλινάνα της Σλοβενίας), το ασημένιο -τέσσερα χρόνια αργότερα- στο Πουέρτο Ρίκο, αλλά και τις δύο στέψεις σε Eurobasket. Το 1973 στην Ισπανία, αλλά και το επόμενο (το 1975) εντός της πατρίδας του.  

Η Παρτίζαν στο... καυτό Βελιγράδι θέλει να πετάξει εκτός τη Ρεάλ Μαδρίτης
EUROLEAGUE

10:39 - 02.05.2023

Η Παρτίζαν στο... καυτό Βελιγράδι θέλει να πετάξει εκτός τη Ρεάλ Μαδρίτης

Μετά την απροσδόκητη και ντροπιαστική εξέλιξη του δεύτερου παιχνιδιού, η Παρτίζαν που προηγείται με 2-0, θέλει να ολοκληρώσει την πρόκρισή της έναντι της Ρεάλ Μαδρίτης στην Stark Arena το βράδυ της Τρίτης (2/5, 21:30) - Η Μακάμπι επέστρεψε στο Τελ Αβίβ με μία νίκη σε δύο αγώνες στο Πριγκιπάτο και τώρα (2/5, 21:05) φιλοξενεί τη Μονακό.

Το πρωί της Τρίτης (2/5), ο Σόλμαν, σε ηλικία 75 ετών κι ενώ είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας άφησε την τελευταία του πνοή και μαζί του... έφυγε και ένα ρομαντικό και ουσιαστικό κομμάτι του Σέρβικου και του Κροατικού μπάσκετ. 

Εντός των συνόρων ο Σόλμαν ήταν μία μεγάλη προσωπικότητα και μία σπουδαία φιγούρα. Άλλωστε, πρόκειται για τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών της ΚΚ Σπλιτ, ενώ αγωνιζόμενος με την θρυλική Γιουγκοπλάστικα κατέκτησε δύο φορές το Κύπελλο Κόρατς. Μία το 1976 και άλλη μία το 1977.