Ο Ντάβις Μπέρτανς τον Νοέμβριο θα γίνει 32 ετών και το πιθανότερο είναι να γιορτάσει τα γενέθλια κάπου στην Ευρώπη. Μετά από 8 χρόνια στο ΝΒΑ, ο Λετονός φόργουορντ με μπόι στα 208 εκατοστά, σύντομα θα αποδεσμευτεί από τους Χόρνετς. Δεν έλαμψε στις ΗΠΑ, παρά μόνο στιγμιαία ξεχώρισε, αλλά στο βιογραφικό του αναφέρεται το εξής… τρομακτικό: Ο Πέτροβιτς, ο Στογιάκοβιτς και ο Καλντερόν είναι μόνοι Ευρωπαίοι που σούταραν τρίποντα πιο αποτελεσματικά απ’ αυτόν!
Σε κάθε πλανήτη, υπάρχουν και τα ανεξήγησαν φαινόμενα. Που κάποτε βέβαια θα εξηγηθούν και τελικά θα πάψουν να προκαλούν εντύπωση. Στον «μαγικό πλανήτη» του NBA πάντως, δεν αποκλείεται κάποια ερωτήματα να μείνουν για πάντα αναπάντητα. Όπως για παράδειγμα, το αν όντως ισχύει στην πράξη, αυτό που είχε πει κάποτε ο Hall of Famer, Γκρεγκ Πόποβιτς -που τόσα πολλά έχουν δει τα ματάκια του, πως «ο Ντάβις Μπέρτανς είναι ένας από τους καλύτερους σουτέρ που υπάρχουν».
Κι αν όντως ισχύει ότι αυτός είναι ένας από τους κορυφαίους σουτέρ (που ω του θαύματος επιβεβαιώνεται και στατιστικά), τώρα το όνομά του έρχεται στο επίκεντρο για έναν πολύ σημαντικό λόγο: Είναι σχεδόν δεδομένο πως σε λίγες μέρες, θα μείνει ελεύθερος από τους Σάρλοτ Χόρνετς, που για να αποφύγουν την περίπτωση ο Μπέρτανς να τους στοιχίσει 16 εκατομμύρια δολάρια για τη νέα σεζόν, θα του δώσουν πέντε εκατομμύρια για να τους αδειάσει τη γωνιά στο Salary Cap τους. Μπορούν να το κάνουν, καθώς υπάρχει σχετικός όρος (Early Termination Options, γνωστό και ως ETO) για το τέταρτο έτος του συμβολαίου του, που ενεργοποιήθηκε από τη στιγμή που δεν έπαιξε έστω το 75% των αγώνων της σεζόν 2023-24.
Και όταν συμβεί αυτό, κάτι που υπολογίζεται στα μέσα (ίσως και στις αρχές) του Ιουλίου, τότε ο Λετονός, ο οποίος στο ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής περιόδου θα γίνει 32 ετών (στις 12 Νοεμβρίου, συγκεκριμένα) έχει μπροστά του το εξής δίλημμα: Α) Να εξαντλήσει τα περιθώρια στην Αμερική ώστε να βρει ένα μονοετές ή διετές συμβόλαιο, πιθανότατα μη εγγυημένο στο 100% του και να περάσει μερικό καιρό ακόμα καθισμένος σε έναν πάγκο και βάζονται μερικά τρίποντα σε περιορισμένο έως ελάχιστο συμμετοχής. Β) Να επιστρέψει στην Euroleague, πολύ πιο ώριμος από την πρώτη… τριπλή του θητεία ως ένας ρυθμιστής, μιας ομάδας της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Έχει δείξει ότι μπορεί να ηγηθεί στο υψηλό επίπεδο και ναι μεν στο ΝΒΑ δεν μπόρεσε να... εκτοξευθεί, αλλά με την εθνική ομάδα της Λετονίας, στις μεγάλες διοργανώσεις, το έχει κάνει. Οι διακρίσεις της χώρας από τη Βαλτική είναι σημαντικές τα τελευταία χρόνια και ο Μπέρτανς είναι πάντα... εκεί γι' αυτήν. Ειδικά τις φορές που ο σούπερ σταρ της χώρας, Κρίσταπς Πορζίνγκις δεν είναι διαθέσιμος (όπως στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, λόγω τραυματισμού), έχει αφήσει ουκ ολίγες φορές στόματα ανοικτά!
Το πρώτο… αίμα στην Euroleague και το ρεκόρ στο ΝΒΑ
Ο Ντάβις Μπέρτανς στα 19 του χρόνια, το 2011 δηλαδή, έκανε ντεμπούτο στην Euroleague με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας. Η ομάδα από την πρωτεύουσα της Σλοβενίας, ήταν η πρώτη του εμπειρία έξω από την γενέτειρα του, Λετονία. Προφανώς, όχι και η τελευταία. Έπαιξε δύο χρόνια εκεί, μετά άλλα δύο στην Παρτίζαν και άλλα τόσα στην Μπασκόνια -που τότε λεγόταν Κάχα Λαμποράλ.
Στα 24 του πήγε στο ΝΒΑ για τους Σαν Αντόνιο Σπερς, αρχικά. Εκεί συναντήθηκε με τον κόουτς Γκρεγκ Πόποβιτς και την τρίτη χρονιά στα Σπυρούνια, ο Πόποβιτς… αναγκάστηκε να του δώσει ρόλο με 20+ λεπτά μέσο και να τον τοποθετήσει ακόμα και στην πρώτη πεντάδα δώδεκα φορές στη regular season. Το έκανε αυτό κυρίως, γιατί τον έβλεπε στην προπόνηση να βάζει το ένα τρίποντο μετά το άλλο, από κάθε πιθανό και απίθανο σημείο, όπως ο ίδιος είχε εξηγήσει τότε.
Έχοντας πρωταγωνιστές σε εκείνη την ομάδα τον ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν (νυν των Μπουλς), τον ΛαΜάρκους Άλντριτζ (αποσύρθηκε) και τον φετινό πρωταθλητή με τους Μπόστον Σέλτικς, Ντέρικ Ουάιτ, ο Πόποβιτς χρειαζόταν γύρω τους σουτέρ. Ο Μπριν Φορμπς, ο οποίος πέρσι προτάθηκε στον Παναθηναϊκό, αλλά πιο πιθανό είναι να καταλήξει στη… φυλακή παρά ξανά στο ΝΒΑ (ή στην Euroleague) είχε τον βασικό ρόλο του «μπόμπερ» και την ίδια αποστολή, πέραν του Μπερτανς, είχαν άλλοι δύο μη αμερικανοί σπουδαίοι στα τρίποντα. Ο Ιταλός Μάρκο Μπελινέλι και ο Αυστραλός Πάτι Μιλς.
Ο Μπέρτανς εκείνη τη χρονιά κατέγραψε στη στατιστική του 8 πόντους μέσο όρο σε 21,2 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα και σουτάροντας με 42,9% στα τρίποντα. Διόλου άσχημα για αρχή.
Λίγες εβδομάδες μετά το τέλος εκείνης της σεζόν (2018-19) οι Σπερς τον έστειλαν στην Ουάσινγκτον για να πάρουν έναν πιο αμυντικογενή φόργουορντ, τον ΝτεΜάρ Κάρολ. Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, ο Λετονός φόργουορντ συνέχισε από εκεί που το είχε αφήσει. Με εμπειρία και περισσότερη αυτοπεποίθηση. Oλοκλήρωσε την τέταρτη χρονιά του στο ΝΒΑ και την πρώτη του με τους Ουίζαρντς, καταγράφοντας τα καλύτερα νούμερα της καριέρας του: 15,4 πόντους με 42,4% στα τρίποντα και συμμετοχή 29,3 λεπτών ανά αγώνα.
Οι επιδόσεις του αυτές εκτός από χαρούμενο, τον έκαναν και πλούσιο. Το καλοκαίρι του 2020, υπέγραψε το πενταετές συμβόλαιο που κρατάει μέχρι και τώρα, για 80 εκατομμύρια δολάρια. Τα 64 από αυτά, τα έχει εισπράξει ήδη.
Την πρώτη σεζόν του νέου του συμβολαίου, δικαιολόγησε όλο το... hype που είχε συγκεντρώσει. Βέβαια, έπεσαν τα νούμερά του (11,4 πόντοι), αλλά στις 17 Φεβρουαρίου του 2021 (εν μέσω... πανδημίας) θύμισε σε όλους γιατί κάποιοι είχαν αρχίσει ήδη να τον φωνάζουν Latvian Laser. Ήταν η βραδιά που οι Ουίζαρντς νίκησαν τους Νάγκετς και ο Μπέρτανς έκανε το παιχνίδι της ζωής του: 35 πόντοι με εννέα εύστοχα τρίποντα.
Η πτώση και η αποδέσμευση
Από τη στιγμή που έφυγε από τους Ουίζαρντς όμως (τον Φεβρουάριο του 2022), άρχισε ο… κατήφορος και μία περιοδεία σε Ντάλας, Οκλαχόμα και Σάρλοτ, με συνεχόμενες ανταλλαγές. Oι μετοχές του βάρεσαν διαδοχικά limit down και οι Χόρνετς, με τους οποίους αγωνιζόταν μέχρι προσφάτως, τον είδαν να ανακτά λίγο χαμένο έδαφος.
Έπαιξε σε 28 ματς μαζί τους, εκμεταλλεύτηκε απουσίες και τραυματισμούς και κατάφερε να καταγράψει 8,8 πόντους μέσο όρο. Τους διπλάσιους απ’ ότι είχε στους Μάβερικς και τους Θάντερ, παρόλα αυτά δεν θεωρούν πως αξίζει να του δώσουν τα εναπομείναντα 16 εκατομμύρια του συμβολαίου του. Και για καλή των Χόρνετς (κακή για τον Μπέρτανς), οι Ουίζαρντς είχαν βάλει αυτόν τον όρο στο συμβόλαιο για την τελευταία χρονιά.
Από τη στιγμή που δεν έπαιξε τουλάχιστον στα 2/3 των αγώνων το 2023-24, η ομάδα έχει τη δυνατότητα -και δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη- να του δώσει πέντε εκατομμύρια (αντί για 16) και θα τον αφήσει ελεύθερο να ψάξει το νέο σταθμό της καριέρας του.
Ο Μπέρτανς από τη μεριά του, τελικά την τετραετία θα βγάλει 69 εκατομμύρια δολάρια αντί για 80 σε πέντε χρόνια και εύκολα μπορεί να πάρει άλλα δύο το χρόνο στην Ευρώπη, ενδεχομένως με ένα πολυετές συμβόλαιο, επιστρέφοντας στη δράση για τα καλά. Σε άλλη ήπειρο, αλλά στο υψηλό επίπεδο.
14:17 - 17.06.2024
Όλα τα συμβόλαια των 18 ομάδων της Euroleague που έληξαν: Οι ελεύθεροι και οι πιθανοί προορισμοί τους
Οι ασκήσεις επί χάρτου έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι ομάδες της Euroleague προσπαθούν να αναβαθμιστούν και να εξελιχθούν και το Sportal συγκέντρωσε όλα τα συμβόλαια που έληξαν και τις φήμες που αφορούν όσους ψάχνουν μία νέα συμφωνία στο υψηλό επίπεδο.
Όποιος έχει στο μυαλό του να πάρει έναν φόργουορντ με ακαταμάχητο μακρινό σουτ, έναν τύπο παίκτη σαν τον Άλεκ Πίτερς στην επίθεση για παράδειγμα, θα πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει ένας εκεί έξω, που βάζει περισσότερα τρίποντα από τον Αμερικανό του Ολυμπιακού και που στην καλή του μέρα μπορεί και να μην σταματήσει ποτέ να ευστοχεί. Ναι μεν είναι μονοδιάστατος, αλλά αυτή τη μία διάσταση την έχει εξελίξει σε... επιστήμη.
Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!
Προφανώς και δεν είναι τυχαίο πως στο σύνολο της NBA καριέρας του, στις καλές και στις κακές χρονιές, σούταρε με 39,62% στα τρίποντα, που στον «μαγικό πλανήτη» είναι και πιο μακρινά. Δηλαδή, καλύτερο ποσοστό από του Ρέτζι Μίλερ (39,47%), του Κάιρι Ίρβινγκ (39,33%), του Κέβιν Ντουράντ (38,7%). Και οι Ντράζεν Πέτροβιτς, Πέτζα Στογιάκοβιτς και Χοσέ Καλντερόν είναι οι μόνοι Ευρωπαίοι NBAers με καλύτερη επίδοση καριέρας από αυτή του Λετονού!