Ντέρικ Ουάιτ: Ο Mr. Nobody που έγινε... εκτελεστής

Ντέρικ Ουάιτ

i

© photo by Maddie Meyer / Getty Images / Ideal Images

Ντέρικ Ουάιτ: Ο Mr. Nobody που έγινε... εκτελεστής

Γιώργος Γαβριλάκης 09:17 - 28.05.2023 / Ανανεώθηκε: 15:59 - 14.08.2024

O 28χρονος Ντέρικ Ουάιτ έζησε μία ζωή μέσα στην απόρριψη, ώσπου ο Γκρεγκ Πόποβιτς του έδωσε την ευκαιρία! Στους Σαν Αντόνιο Σπερς καθιερώθηκε ως αξιόπιστη επιλογή και πλέον για τους Μπόστον Σέλτικς είναι ο ήρωας της σειράς κόντρα στους Μαϊάμι Χιτ.

Οι προπoνητές, οι ανιχνευτές ταλέντων, οι μάνατζερ και κάθε λογής... ειδικοί (;), όταν κατόπιν παρακαλετών κλήθηκαν να κρίνουν το ταλέντο του, με την προοπτική να του δώσουν μία ευκαιρία να ενταχθεί σε ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα πρώτης κατηγορίας, το πόρισμα ήταν ομόφωνο: Ο Ντέρικ Ουάιτ δεν κάνει για το κολεγιακό μπάσκετ. Κοινώς, δεν έχει καμία προοπτική στο άθλημα γενικώς. 

Εκείνη την εποχή, δηλαδή πριν από 11 χρόνια, ο νεαρός Ουάιτ (ετών 17) είχε ολοκληρώσει την πορεία του στο High School της γειτονιάς του, στο Πάρκερ του Κολοράντο, αλλά δεν μπορούσε να πείσει κανέναν να ασχοληθεί σοβαρά μαζί του και να επενδύσει στις μπασκετικές του ικανότητες. Ήταν (τότε) ένα παιδί με μπόι λίγα εκατοστά πάνω από το 1,80 και καμιά 75αριά κιλά. Ήταν κοντός και αδύναμος σωματικά. Είχε το τρόπο του με την μπάλα στα χέρια και ήταν πιεστικός αμυντικός, αλλά ο γυμναστής του πήρε την ίδια απάντηση όλες τις φορές που απευθύνθηκε σε κολέγια για να του δώσουν μία υποτροφία. 

Ο Μάρκους Μέισον, ο άνθρωπος που τον προπονούσε εκείνο τον καιρό και είχε πάρει προσωπικά την υπόθεση ένταξής του σε ένα Κολέγιο -γιατί ήξερε πως το αξίζει- έστειλε 50 DVD με highlights του παίκτη σε 50 διαφορετικά προγράμματα της Division I. Οι περισσότεροι του είπαν να μην τους ξαναενοχλήσει γιατί δεν πρόκειται να δώσουν σε έναν ξερακιανό γκαρντ χωρίς ιδιαίτερα χαρίσματα πλήρη υποτροφία. Ούτε καν... μισή. 

Τζίμι Μπάτλερ: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα νικήσουμε στη Βοστώνη» (vid)
NBA

08:42 - 28.05.2023

Τζίμι Μπάτλερ: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα νικήσουμε στη Βοστώνη» (vid)

Ο τρόπος με τον οποίο οι Χιτ ηττήθηκαν στο Game 6 στο Μαϊάμι ήταν... αποκαρδιωτικός για την ομάδα, αλλά ο Τζίμι Μπάτλερ είχε ένα ενωτικό και ψύχραιμο μήνυμα για τους συμπαίκτες του. «Δεν θα αφήσω κανέναν να τα παρατήσει», είπε και «θα πάμε στην Βοστώνη και θα νικήσουμε».

Τελικά, ο Ουάιτ βρέθηκε στο άσημο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο-Κολοράντο Σπρίνγκς που βαθμολογείται στην Division II κατηγορία αξιολόγησης και μάλιστα χωρίς υποτροφία. Οι γονείς του πήραν δάνειο για να τον δουν να σπουδάζει και να παίζει μπάσκετ σε ένα επίπεδο που θα του δημιουργούσε ιδανικά την προοπτική εξέλιξης και θα τον έκανε επαγγελματία παίκτη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, οι περισσότεροι του πρότειναν να επικεντρωθεί στα μαθήματα και να αφήσει σε δεύτερη μοίρα το άθλημα που αγαπούσε. Η εξέλιξή του στο γήπεδο όμως, ήταν θαυμαστή και όταν αποφοίτησε αρκετοί από αυτούς που τον αγνόησαν είχαν ήδη μετανιώσει που δεν του είχαν δώσει έστω μια μικρή ευκαιρία. 

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς όμως, που κάτι παραπάνω ξέρει, δεν τον άφησε να του φύγει μέσα από τα χέρια του. Οι Σαν Αντόνιο Σπερς είχαν το Νο 29 στο Draft του 2017 και όταν είδαν τον Ντέρικ Ουάιτ να είναι διαθέσιμος δεν κοίταξαν δεξιά κι αριστερά. Τον πήραν και άρχισαν να τον ετοιμάζουν για το μεγάλο βήμα της καριέρας του. 

Την πρώτη του σεζόν την πέρασε κυρίως με τη θυγατρική ομάδα του Σαν Αντόνιο, στη G-League. Την δεύτερη όμως, ο Πόποβιτς του έδωσε ρόλο βασικού. Την τέταρτη είχε 15,4 πόντους μέσο όρο και είχε ήδη καθιερωθεί ως ένας κορυφαίος αμυντικός γκαρντ που στα μέσα της επόμενης χρονιάς (της πέμπτης) οι Σέλτικς είδαν στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που θα έκανε τη διαφορά δίπλα στους Τζέισον Τέιτουμ και Τζέιλεν Μπράουν. Τον απέκτησαν με ανταλλαγή, δίνοντας δύο παίκτες (Τζος Ρίτσαρντσον, Ρόμιο Λάνγκφορντ) και δύο μελλοντικά ντραφτ πικ πρώτου γύρου. 

Δεν έκαναν λάθος! Διότι, αυτό που συνέβη τους δικαιώνει πλήρως. Όχι τώρα, που... έκοψε τα πόδια των Μαϊάμι Χιτ με το buzzer beater του στην τελευταία στιγμή του έκτου τελικούς της Ανατολής. Κάνει τη διαφορά όλο το χρόνο. Έχει καθιερωθεί να είναι στο πλευρό του Μαρκους Σμαρτ στα γκαρντ, ενώ δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι σε ολόκληρη τη σειρά με τις Φλόγες είναι αυτός που επανέφερε την ελπίδα στους Κέλτες. 

Στα πρώτα τρία ματς δεν μπόρεσε να λειτουργήσει όπως δεν λειτούργησε κανένα μέλος της Βοστώνης. Στο τέταρτο παιχνίδι είχε 16 πόντους, 2 κλεψίματα και 2 τάπες. Η ομάδα του νίκησε. Στο πέμπτο ματς είχε 24 πόντους με 6/8 τρίποντα, ήταν ο πρώτος σκόρερ και οι Σέλτικς νίκησαν ξανά. Στο έκτο ματς, έκανε το μέγα... θαύμα και αυτός ήταν ο μόνος λόγος που τα «τριφύλλια» συνεχίζουν ακόμα και έχουν την ευκαιρία να γράψουν ιστορία επιστρέφοντας από το 0-3.