Το συγκινητικό «αντίο» του Ντέρικ Ρόουζ: Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και έγραψε ένα γράμμα προς το παιχνίδι που λάτρεψε
i

Ντέρικ Ρόουζ / © IMAGO

Το συγκινητικό «αντίο» του Ντέρικ Ρόουζ: Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και έγραψε ένα γράμμα προς το παιχνίδι που λάτρεψε

Γιώργος Γαβριλάκης 14:12 - 26.09.2024 / Ανανεώθηκε: 14:27 - 26.09.2024

O Ντέρικ Ρόουζ λίγο πριν τα 36 του γενέθλια αποχώρησε από το NBA και την ενεργό δράση και το έκανε με ένα γράμμα προς το παιχνίδι που λάτρεψε και το άθλημα που τον έκανε σούπερ σταρ.

Λίγες ώρες μετά τη σχεδόν αποκαλυπτική του ανάρτηση, που όλοι φαντάστηκαν πως υπονοούσε το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας, ο Ντέρικ Ρόουζ ανακοίνωσε επίσημα αυτό που όλοι είχαν αντιληφθεί πως θα συμβεί άμεσα.

Οκτώ μέρες πριν γίνει 36 ετών, το No 1 στο Drat του 2008 από τους Σικάγο Μπουλς και MVP του 2011, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

«A rose is still a Rose»: Αποσύρεται ο μέγας Ντέρικ Ρόουζ (vids)
NBA

12:09 - 26.09.2024

«A rose is still a Rose»: Αποσύρεται ο μέγας Ντέρικ Ρόουζ (vids)

Στα 22 του χρόνια έγινε MVP του NBA και είναι ο μικρότερος σε ηλικία που τα έχει καταφέρει κάτι τέτοιο στην ιστορία του πρωταθλήματος. Τώρα, ο Ντέρικ Ρόουζ αν και δεν έκανε πράξη όλα όσα είχε στο μυαλό του, ειδικά με τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς, έχει αποφασίσει στα 35 του να εγκαταλείψει την ενεργό δράση και απομένει η επίσημη ανακοίνωσή του.

Μάλιστα, ο ίδιος ενημέρωσε με ανακοίνωσή του για την οριστική του απόφαση. Είχε σκεφτεί να αποχωρίσει πριν μερικά χρόνια, όταν ως παίκτης των Κλίβελαντ Καβαλίερς υπέφερε από διαδοχικούς τραυματισμούς. Πλέον, το πήρε απόφαση και με ένα συναισθηματικό κείμενο αποχαιρέτησε φίλους, γνωστούς, φιλάθλους, συμπαίκτες και συνεργάτες, ενώ οι Μέμφις Γκρίζλις έμελλε να είναι η τελευταία του ομάδα.

«Ευχαριστώ για όλα, πρώτη μου αγάπη», έγραψε για αρχή απευθυνόμενος στο ίδιο το άθλημα που εκπροσώπησε και ακολούθησε ένα κείμενο που αν το έγραψε σε χαρτί το λέρωσε με τα δάκρυά του κι αν το διατύπωσε στον υπολογιστεί παραλίγο να βραχυκυκλώσει το πληκτρολόγιο...

«Με πίστεψες στα εύκολα και στα δύσκολα, ήσουν η σταθερά μου όταν όλα τα άλλα έμοιαζαν αβέβαια. Μου έδειξες τι σημαίνει αληθινά αγάπη. Μετέτρεψες το δικαστήριο σε ησυχαστήριο μου, ένα σπίτι όπου μπορούσα να εκφραστώ ελεύθερα.

Το έκανες κάθε πρωί και αργά το βράδυ που περνούσαμε μαζί και κάθε σταγόνα ιδρώτα άξιζε. Μου θύμισες ότι μπορούσα πάντα να βασίζομαι σε σένα, ότι σε κάθε στιγμή αμφιβολίας, θα μου έδειχνες τι είμαι ικανός να κάνω.

Μου σύστησες νέα μέρη και κουλτούρες που ένα παιδί από το Σικάγο, όπως εγώ, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Μου έμαθες ότι κάθε ήττα ήταν ένα μάθημα και κάθε νίκη ένας λόγος για να είμαι ευγνώμων. Μου προσέφερες σοφία που δεν αφορούσε μόνο το παιχνίδι, αλλά και τη ζωή, την πειθαρχία, τη σκληρή δουλειά, την επιμονή.

Μου έδειξες ότι το πάθος είναι κάτι που πρέπει να λατρεύω, διασφαλίζοντας ότι δίνω και την καρδιά μου σε κάθε ντρίμπλα, κάθε σουτ, σε κάθε παιχνίδι. Στάθηκες δίπλα μου ακόμα κι όταν ο κόσμος ήταν εναντίον μου, άνευ όρων. Μου έκανες ένα δώρο, που θα αγαπώ για τις υπόλοιπες μέρες της ζωής μου. Μου είπες ότι είναι εντάξει να πεις "αντίο, καθησυχάζοντάς με ότι θα είσαι πάντα μέρος μου, όπου κι αν με βγάλει η ζωή.

Για πάντα δικός σου, Ντέρικ Ρόουζ».

Πριν φθάσουμε στους τίτλους τέλος, το βιογραφικό του δαιμόνιου γκαρντ ήταν γεμάτο με στιγμές υπερθεάματος στον αγωνιστικό χώρο. Εμφανίστηκε στο NBA το 2008 με τους Σικάγο Μπουλς και τρία χρόνια αργότερα ήταν ο MVP του «μαγικού πλανήτη». Μάλιστα στα 22 του έγινε ο νεότερο παίκτης της ιστορίας που κατάφερε να κατακτήσει την κορυφαία προσωπική διάκριση. Ούτε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν τα κατάφερε τόσο γρήγορα όσο αυτός.

Δυστυχώς οι σοβαροί και συνεχόμενοι τραυματισμοί του ήταν ο λόγος που οι Μπουλς δεν κατάφεραν να επιστρέψουν για τα καλά στη διεκδίκηση τίτλων.

Ντέρικ Ρόουζ, γέννημα θρέμμα του Σικάγου, Rookie της χρονιάς του 2009, τρεις φορές All-Star και κάτοχος δύο χρυσών μετάλλια με την Team USA σε Παγκόσμια Κύπελλα (2010 και 2014), έπαιξε πέραν από τους αγαπημένους τους Μπουλς και φορώντας τις φανέλες των Νιου Γιορκ Νικς, των Κλίβελαντ Καβαλίερς, των Μινεσότα Τίμπεργουλβς, των Ντιτρόιτ Πίστονς, ενώ πέρσι με τους Μέμφις Γκρίζλις εμφανίστηκε σε 24 αγώνες και σε 16,6 λεπτά μέσο όρο προσέφερε 8 πόντους και 3,3 ασίστ.