Οι Μαϊάμι Χιτ τιμούν τον Ντουέιν Ουέιντ: Γίνεται ο 24ος NBAer που θα του στηθεί άγαλμα! (vids)
i

Ντουέιν Ουέιντ / © IMAGO

Οι Μαϊάμι Χιτ τιμούν τον Ντουέιν Ουέιντ: Γίνεται ο 24ος NBAer που θα του στηθεί άγαλμα! (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 11:15 - 13.09.2024 / Ανανεώθηκε: 11:21 - 13.09.2024

Η ώρα που ο Ντουέιν Ουέιντ θα αποκτήσει το δικό του άγαλμα έξω από το γήπεδο των Μαϊάμι Χιτ πλησιάζει και στις 27 Οκτωβρίου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια. Από το 1994 και τον Μάικλ Τζόρνταν άλλοι 16 NBAers έχουν τιμηθεί αναλόγως και τώρα η... χάλκινη οικογένεια μεγαλώνει.

Το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου (ξημερώματα 28ης στην Ευρώπη) οι Μαϊάμι Χιτ θα υποδεχθούν τους Ντιτρόιτ Πίστονς, σε ένα από τα πρώτα επίσημα ματς της νέας αγωνιστικής περιόδου στο NBA. Παρόλα αυτά, εκείνη τη μέρα στο επίκεντρο δεν θα είναι οι νυν πρωταγωνιστές της ομάδας από τη Φλόριντα, αλλά ένα από τα ιστορικά στελέχη του πρόσφατου παρελθόντος: Ο Ντουέιν Ουέιντ.

Δηλαδή, ο άνθρωπος που προσέφερε το πρώτο δακτυλίδι στην ιστορία του οργανισμού, όταν στους τελικούς του 2006 «κατασπάραξε» (σχεδόν μόνος του) τους Ντάλας Μάβερικς του Ντιρκ Νοβίτζκι, σε μία σειρά που ο Ουέιντ στα έξι ματς κατέγραψε στη στατιστική του 34,7 πόντους, 7,8 ριμπάουντ και 3,8 ασίστ. Πανηγύρισε τον τίτλο έχοντας στο πλευρό του τον Σακίλ Ο'Νιλ στα 33 του χρόνια, τον Γκάρι Πέιτον στα 37 του, τον Αλόνζο Μόρνινγκ στην προτελευταία του σεζόν και συνοδοιπόρους του τούς Τζέισον Ουίλιαμς, Αντουάν Ουόκερ και Ουντόνις Χάσλεμ.

Τωρα, κι ενώ με τους Χιτ κατέκτησε στη διάρκεια της πορείας του άλλα δύο πρωταθλήματα -παρέα με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς το 2012 και το 2013- ήρθε η ώρα για την ύψιστη τιμή προς το πρόσωπό του. Έξω από το Kaseya Center, που αποτελεί την αγωνιστική έδρα της ομάδας του Μαϊάμι, έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται ο χώρος που θα φιλοξενεί το άγαλμα του. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στις 27 Οκτωβρίου και την κατασκευή του μνημείο έχει επιμεληθεί καλλιτέχνες του Rotblatt Amrany Studio, που βρίσκεται και... πίσω από την κατασκευή του «Michael Jordan Spirit» στο Σικάγο.

Το 1994 στήθηκε το πρώτο άγαλμα ΝΒΑer και είχε να κάνει με τον Μάικλ Τζόρνταν, ενώ από τότε έχουν ακολουθήσει άλλοι 23, μαζί με τον Άλεν Αϊβερσον και την πρόσφατη αποκάλυψη των Φιλαδέλφεια Σίξερς. Στην καταμέτρηση εντάσσονται όλοι όσοι έχουν τη δική τους... ιδιοκτησία (μέσω του αγάλματός τους) έξω από το γήπεδο ή έστω κάπου εντός των εγκαταστάσεων της ομάδας.

Στη λίστα λοιπόν, βρίσκονται οι Τζορτζ Μάικαν, Τζέρι Ουέστ, Μάτζικ Τζόνσον, Κόμπε Μπράιαντ, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, Σακίλ Ο'Νιλ και Έλτζιν Μπέιλορ για τους Λέικερς, ο Ντομινίκ Ουίλκινς στην Ατλάντα, οι Τζον Στόκτον και Καρλ Μαλόουν στη Γιούτα, οι Τζούλιους Έρβινγκ, Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, αλλά και οι Μο Τσικς, Μόουζες Μαλόουν, Μπιλ Κάνινγκχαμ, Μπόμπι Τζόουνς και Τσαρλς Μπάρκλεϊ στη Φιλαδέλφεια, ο Σκότι Πίπεν στο Σικάγο, ο Λάρι Μπερντ και ο Μπιλ Ράσελ στη Βοστώνη, αλλά και ο Ντιρκ Νοβίτζκι στο Ντάλας.