Ο Βαγγέλης Ζούγρης που θα... πέθαινε για τον Σπανούλη έπαιζε στόπερ, αλλά ερωτεύτηκε ένα πράσινο γήπεδο μπάσκετ

Ο Βαγγέλης Ζούγρης που θα... πέθαινε για τον Σπανούλη έπαιζε στόπερ, αλλά ερωτεύτηκε ένα πράσινο γήπεδο μπάσκετ

Γιώργος Γαβριλάκης • Πάρης Τσελεπίδης • 17:28 - 24.01.2023 / Ανανεώθηκε: 10:25 - 20.08.2024

Στρίμωξε τον Μπλακ, σταμάτησε τον Φαλ και κοίταξε στα μάτια τον Βεζένκοφ. Ο 18χρονος φόργουορντ του Περιστερίου που πριν από 4 χρόνια έπαιζε ποδόσφαιρο στην Κηπούπολη, είδε ένα... πράσινο γήπεδο μπάσκετ και ξέχασε μια για πάντα το ποδοσφαιρικό χορτάρι.

Ο άνθρωπος είναι ευπροσάρμοστο ον. Σε αντίθεση με το λύκο, αλλάζει συνεχώς. Όχι τρίχωμα ή τομάρι, αλλάζει όμως χαρακτήρα, συνήθειες και συμπεριφορά.

Ο 18χρονος Βαγγέλης Ζούγρης στο σήμερα, εκπροσωπεί τη νέα γενιά ταλαντούχων παικτών και με τη φανέλα του Περιστερίου bwin αρχίζει να κάνει αίσθηση στο χώρο βλέποντας τον κόσμο από τα 201 εκατοστά του. Στο παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό έδειξε για ποιο λόγο ο Βασίλης Σπανούλης τον υπολογίζει και... τον φροντίζει, ενώ ο Μίλαν Τόμιτς είχε ενθουσιαστεί μαζί του όταν τον συνάντησε στη «Δυτική όχθη».

Ο πρώτος πάντως, που του έδωσε την ευκαιρία να παίξει ήταν ο Σωτήρης Μανωλόπουλος. Αποκλείεται όλοι αυτοί να έχουν κάνει λάθος ή να μην κατάλαβαν καλά. Για να δούμε όμως, τον Ζούγρη στο γήπεδο μπάσκετ, έπρεπε πρώτα ο ίδιος να το αποφασίσει. Διότι, η αθλητική του πορεία ξεκίνησε από τα γήπεδα του ποδοσφαίρου. 

Στην τρυφερή ηλικία των έξι ετών οι γονείς του, Παναγιώτης Ζούγρης και Βασιλική Νικολαΐδου, θέλοντας να τον κατευθύνουν προς τον αθλητισμό τον έγραψαν στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες του ΑΟ Κηπούπολης. Μέχρι τα 14 του έπαιζε με τη μπάλα στα πόδια και μάλιστα ήταν ένας αποτελεσματικός σέντερ μπακ.

Μέχρι που ο ίδιος επέλεξε να αλλάζει προσανατολισμό και αυτό έγινε με ένα είδος… οράματος. Δεν είδε τη βάτο να φλέγεται, αυτό που το μυαλό του δημιούργησε ήταν περισσότερο μία χρωματική παραίσθηση. Και κάπως έτσι αποφάσισε να αφήσει το ποδόσφαιρο αναζητώντας το επόμενο άθλημα που θα του έκανε πραγματικό κλικ.

Την πρώτη του μέρα στο Λύκειο, ως νέος στις εγκαταστάσεις, περπατούσε στο προαύλιο του 11ου ΓΕΛ Περιστερίου. Παρατήρησε πως το ανοικτό γήπεδο μπάσκετ του σχολείου είχε τσιμεντένιο δάπεδο βαμμένο πράσινο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή πατούσε το πράσινο χορτάρι και μονομιάς σκέφτηκε πως ήρθε η ώρα να αλλάξει… χόμπι. 

Άρχισε να σουτάρει και να προσπαθεί μόνος του να αναπτύξει μπασκετικές δεξιότητες. Το ύψος το είχε (πλέον είναι 2,01 μ.), το πάθος για τα σπορ επίσης, όπως και τη διάθεση να γίνεται συνεχώς καλύτερος. Αυτά αρκούσαν για αρχή. 

Ο ρόλος της Κλιγκοπούλου

Στη συνέχεια εμφανίστηκαν άνθρωποι που τον βοήθησαν, του έμαθαν τα πρώτα μυστικά και του έδειξαν τον δρόμο. Το πιο κομβικό πρόσωπο ωστόσο σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η Σοφία Κλιγκοπούλου. Μία από τις σπουδαιότερες παίκτριες στην ιστορία του εγχώριου γυναικείου μπάσκετ, ομοσπονδιακή προπονήτρια πλέον σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες και συνάμα μέλος των τμημάτων υποδομής του Περιστερίου.

Πώς έγινε όμως η πρώτη τους επαφή; Ήταν το 2020 πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού και όπως θυμάται η Κλιγκοπούλου «είχε έρθει μαζί με τον πατέρα του και διέκρινα ένα πολύ καλό παιδί που είχε όλα τα στοιχεία να γίνει ένας πολύ καλός μπασκετμπολίστας». 

Οταν βρεθηκε μαζί του στο γήπεδο αβτιλήφθηκε πως "εκτός απο το υψος και τη σωματοδομή στην πρώτη του προπόνηση έδειξε ότι διαθέτει δεξί λέι απ αλλά και τρομερό σουτ. Το πιο σημαντικό όμως, που είχε από την πρώτη μέρα ήταν η θέληση για εξέλιξη.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι δεν ήταν καλός στον έλεγχο της μπάλας και την επόμενη μέρα ήρθε από μόνος του για να μου δείξει πόσο πολύ είχε δουλέψει στις ώρες που ακολούθησαν. Μία λογική που συνέχισε να την έχει όλο αυτό το διάστημα με αποκορύφωμα στη διάρκεια του κορονοϊού. Ξεκίνησε από το τμήμα του Παιδικού Β΄ και έφθασε στο σήμερα να είναι μέλος της πρώτης ομάδας του Περιστερίου με πολύ σκληρή και καθημερινή δουλειά».

Ντεμπούτο με Μανωλόπουλο

Ο Ζούγρης γρήγορα παθιάστηκε με το μπάσκετ. Ταίριαξε απόλυτα και στα σωματικά του προσόντα και στα πνευματικά. Βρέθηκε στους… μικρούς του Περιστερίου και ο Σωτήρης Μανωλόπουλος στο ξεκίνημα της σεζόν 2021-22 τον επέλεξε και ως έφηβο τον ενεργοποίησε στην πρώτη ομάδα αφού πρώτα είχε φροντίσει να τον δει σε προπόνηση της εφηβικής ομάδας. Ήταν όμως και ο πρώτος που του έδωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Τον έριξε στα… βαθιά σε αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» στο παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής στην εντός έδρας ήττα με 93-67 στις 7 Νοεμβρίου 2021. Έπαιξε 1'54'' και «βαπτίστηκε» σκοράροντας μάλιστα το πρώτο του καλάθι.

Όταν έφυγε ο Μανωλόπουλος και στη θέση του ήρθε ο Μίλαν Τόμιτς, ο Ζούγρης διατήρησε τον ρυθμό του και μάλιστα, ο νέος κόουτς του Περιστερίου συνέχισε να τον αναβαθμίζει. Σε ένα από τα πρώτα του παιχνίδια στον πάγκο της ομάδας, ο Τόμιτς έδωσε χρόνο στο νεαρό φόργουορντ στις 19 Δεκεμβρίου 2021 και συγκεκριμένα στον αγώνα κόντρα στον Κολοσσό. Έμεινε στο παρκέ για 11 λεπτά και πρόλαβε να σκοράρει 7 πόντους, να καρφώσει τη μπάλα δύο φορές και να πάρει άλλα τόσα επιθετικά ριμπάουντ. 

Του ταιριάζει ο Ολυμπιακός

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, το Περιστέρι έχει στο τιμόνι του τον Βασίλη Σπανούλη και η πορεία της ομάδας είναι εξαιρετική. Όπως και η προοπτική της. Άλλωστε δεν είναι και πολλές οι ομάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη που μπορούν να κοντράρουν τον Ολυμπιακό τόσο έντονα και τόσο δυναμικά. 

Το έκανε το Περιστέρι τη Δευτέρα (23/1) το απόγευμα και ένας λόγος που… κατάφερε να χάσει στο τελευταίο σουτ ήταν ο Βαγγέλης Ζούγρης. Σε 10'45'' είχε 9 πόντους με 4/4 δίποντα και 1/1 βολή. Πήρε ένα ριμπάουντ, ενώ είχε μία ασίστ και άλλο ένα κλέψιμο. Πάλεψε φάσεις που ελάχιστοι ψηλοί έχουν καταφέρει να παλέψουν.

Ο Μουσταφά Φαλ απέναντί του δυσκολεύτηκε, ο Ταρίκ Μπλακ το ίδιο. Βρέθηκε ένας εναντίον ενός με τον Σάσα Βεζένκοφ και ανταποκρίθηκε απέναντι σε αυτό το απαιτητικό μαρκάρισμα. Στα 18 του πλέον, ανήκει στην κατηγορία Next Big Thing και με τόσο πάθος και τέτοια ενέργεια, ο μόνος τρόπος για να μην κάνει καριέρα στο μπάσκετ είναι να αλλάξει (και πάλι) άθλημα, όπως έκανε στα 14 του. Αλλά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται πλέον...