Εργκίν Αταμάν: «Μέχρι και ο Μητσοτάκης με πήρε για να με συγχαρεί - Αυτό που βιώνω στην Αθήνα είναι απίστευτο!»
i

© Euroleague Basketball

Εργκίν Αταμάν: «Μέχρι και ο Μητσοτάκης με πήρε για να με συγχαρεί - Αυτό που βιώνω στην Αθήνα είναι απίστευτο!»

Γιώργος Γαβριλάκης 15:16 - 17.06.2024 / Ανανεώθηκε: 15:24 - 17.06.2024

Ο Εργκίν Αταμάν παραχώρησε συνέντευξη στην ισπανική As και η επιτυχία του με τον Παναθηναϊκό (προφανώς) βρέθηκε στο επίκεντρο. Ο Τούρκος κόουτς ενημέρωσε από ποιους δέχθηκε τηλεφωνήματα όταν οι «πράσινοι» επέστρεψαν στην κορυφή της Euroleague, ενώ αποκάλυψε τον στόχο του κάποια στιγμή να γίνει head coach στο NBA!

Ήταν η τρίτη κατάκτηση της Eurolegue στην καριέρα του και η πρώτη του με τον Παναθηναϊκό. Και μάλιστα στην πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα. Αν και ο Εργκίν Αταμάν έχει πανηγυρίσει ανάλογους τίτλους στην πατρίδα του, με την Αναντολού Εφές, τώρα έζησε «απίστευτα συναισθήματα. Είναι η πρώτη φορά που βιώνω μια τέτοια γιορτή. Ήταν άκρως εντυπωσιακό», παραδέχθηκε ο Τούρκος προπονητής των «πρασίνων» στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική As.

Συνέκρινε μάλιστα τη μεγάλη κατάκτηση και τους πανηγυρισμούς «με την επιτυχία της Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League του ποδοσφαίρου! Οι οπαδοί έχουν μια τεράστια μπασκετική κουλτούρα στην Ελλάδα και έχουν εκτιμήσει πολύ τι σημαίνει να κερδίζεις μετά από τόσα χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό γι' αυτούς, αλλά και τον Παναθηναϊκό ως οργανισμό».

Επίσης αποκάλυψε πως «έλαβα ακόμη και μια κλήση από τον Έλληνα πρωθυπουργό για να με συγχαρεί. Όχι μόνο λόγω του μπάσκετ, αλλά και γιατί θεωρεί πως η παρουσία μου βοηθά στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Βέβαια, δεν παρέλειψε να ενημερώσει και για την σχέση του με τον Ταγίπ Ερντογάν: «Ο πρόεδρος με παίρνει πάντα τηλέφωνο στις μεγάλες νίκες, αλλά αυτή τη φορά το έκανε και Μητσοτάκης. Γενικά, αυτό που βιώνω στην Αθήνα ξεπερνά το μπάσκετ».

Λίγο μετά την κατάκτηση του τροπαίου στο Βερολίνο, ένας από τους εκλεκτούς καλεσμένους, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε πει στον Αταμάν πως τον θεωρεί Νο 1 προπονητή. Ο ίδιος ο προπονητής του Παναθηναϊκού δεν αποδέχεται πως είναι ο κορυφαίος, κυρίως γιατί «δεν έχω τρόπο να συγκρίνω τον εαυτό μου με προπονητές του ΝΒΑ. Επίσης, έχω τις κατακτήσεις για να θεωρηθώ ο καλύτερος όλων των εποχών. Ίσως είμαι ο καλύτερος των τελευταίων χρόνων» πρόσθεσε αστειευόμενος.

Και μιας και αναφέρθηκε το ΝΒΑ, ο Εργκίν Αταμάν παραδέχθηκε πως «δεν μου έχει γίνει ποτέ πρόταση από τις ΗΠΑ, αλλά έχω ξαναπεί πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα ήθελα να δοκιμάσω την τύχη μου στο ΝΒΑ. Για μένα θα έχει μεγάλη αξία να έρθει κάποια ομάδα από τον "μαγικό πλανήτη" του μπάσκετ για να μου προσφέρει τη θέση του head coach. Κανείς δεν το έχει κάνει ως τώρα. Πριν από δύο χρόνια είχαμε αυτές τις συζητήσεις με μία ομάδα, αλλά μου είπαν ότι έπρεπε να πάω εκεί για να είμαι μέλος του επιτελείου των προπονητών για μερικά χρόνια και μετά να προωθηθώ. Τώρα είμαι 58 χρονών και δεν έχω σκοπό να πάω να γίνω βοηθός».

Όλα τα συμβόλαια των 18 ομάδων της Euroleague που έληξαν: Οι ελεύθεροι και οι πιθανοί προορισμοί τους
EUROLEAGUE

14:17 - 17.06.2024

Όλα τα συμβόλαια των 18 ομάδων της Euroleague που έληξαν: Οι ελεύθεροι και οι πιθανοί προορισμοί τους

Οι ασκήσεις επί χάρτου έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι ομάδες της Euroleague προσπαθούν να αναβαθμιστούν και να εξελιχθούν και το Sportal συγκέντρωσε όλα τα συμβόλαια που έληξαν και τις φήμες που αφορούν όσους ψάχνουν μία νέα συμφωνία στο υψηλό επίπεδο.

Επίσης, ο δημοσιογράφος της As τον ρώτησε με σκοπό να θυμηθεί πως είχαν αντιδράσει οι παίκτες του Παναθηναϊκού, όταν τους συνάντησε πρώτη φορά. Και ο Αταμάν αφηγήθηκε αυτή την πρώτη γνωριμία και εξήγησε τι είχε ειπωθεί ανάμεσά τους.

«Την πρώτη μέρα που τους συνάντησα στο γήπεδο τους είπα: "Ακούστε με. Έχω κατακτήσει δύο φορές την Euroleague. Είμαι τώρα στον Παναθηναϊκό και έχω έρθει εδώ για εσάς. Μόνο οι παίκτες στους οποίους πιστεύω ότι θα κατακτήσουν την κορυφή είναι εδώ, ανάμεσά μας". Τους είπα ότι στόχος είναι να φθάσουμε στο Final Four και κατά τη διάρκεια της σεζόν, μετά από κάθε νίκη, τους επαναλάμβανα το ίδιο πράγμα». Τελικά, λέγε λέγε η σκέψη του έγινε πράξη!

Τέλος, εξήγησε πως «χτίστηκε» ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός το καλοκαίρι: «Τον περασμένο Ιούνιο και τον Ιούλιο, κάθε εβδομάδα, ο Πρόεδρος Γιαννακόπουλος, ο Σάνι Μπεσίροβιτς, ο Δημήτρης Κόντος (αθλητικός διευθυντής) κι εγώ συναντιόμασταν κάθε εβδομάδα. Τους είπα τα ονόματα που μου άρεσαν και έκαναν τις παρατηρήσεις τους. Μελετήσαμε όλες τις επιλογές και μετά, πριν μιλήσουμε με τους εκπρόσωπούς τους, είχα επαφές με μερικούς από τους πρώην συλλόγους των παικτών που θέλαμε για να μάθουμε για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του καθενός».

Μία διαδικασία που για τον Αταμάν είναι κομβική, γιατί «για μένα είναι σημαντικό να είσαι καλός παίκτης, αλλά το πιο σημαντικό είναι να είσαι ομαδικός παίκτης. Αν παίζεις μόνο για τον εαυτό σου, δεν πρόκειται να κερδίσεις πρωταθλήματα. Όταν συμφωνήσαμε με τον Ματίας Λεσόρ, που ήταν και η πρώτη μας μεταγραφή του μίλησα στο τηλέφωνο τέσσερις ή πέντε φορές. Ήταν δύσκολο να τον πείσω να έρθει στον Παναθηναϊκό, γιατί η ομάδα τερμάτισε προτελευταία την προηγούμενη χρονιά και υπήρχαν αμφιβολίες. Όταν όμως, τον αποκτήσαμε όλα ήταν πιο εύκολα στη συνέχεια. Άρχισαν να αντιλαμβάνονται όλοι οι στόχοι μας πως πάει να γίνει κάτι σημαντικό στον Παναθηναϊκό και όταν πήραμε τον Σλούκα ήταν το αποφασιστικό βήμα». Θυμήθηκε ακόμα τη στιγμή που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος του είπε «Σου αρέσει ο Σλούκας;» και του είπε... «φυσικά. Βέβαια πίστευα πως δεν ήταν δυνατόν να αποκτηθεί, αλλά ο Γιαννακόπουλος το έκανε πράξη».

23:59 - 14.06.2024

Η αγκαλιά Σλούκα - Αταμάν μετά το φινάλε του πέμπτου τελικού

Ο Κώστας Σλούκας και ο Εργκίν Αταμάν πανηγύρισαν με μία αγκαλιά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό.