Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αποκλειστικά στο Sportal: «Στον Ερυθρό Αστέρα βρήκα τη δίψα για διάκριση»

Νικόλ Πλουμιστού 10:00 - 25.02.2025 / Ανανεώθηκε: 10:07 - 25.02.2025

Ο προπονητής του Ερυθρού Αστέρα, Γιάννης Σφαιρόπουλος, μίλησε στην κάμερα του Sportal μετά τον θρίαμβο επί της Παρτιζάν για την 24η αγωνιστική της Euroleague και ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος!

Πηγαίνοντας στη Σερβία, δύο ήταν οι επιθυμίες μας: Να δούμε το σερβικό ντέρμπι από κοντά και ακολούθως να συναντήσουμε τον προπονητή του Ερυθρού Αστέρα, Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Βρεθήκαμε την επομένη του ντέρμπι στο «δεύτερο» του σπίτι, την Μπεογκράντσκα Αρένα. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν ανήκει στην κατηγορία εκείνων που η διάθεση τους εξαρτάται από το αποτέλεσμα ενός αγώνα, αλλά σίγουρα αυτή η νίκη στο ντέρμπι με την Παρτιζάν του χάρισε ένα πιο πλατύ χαμόγελο, όμοιο με εκείνο που υποδέχτηκε μας υποδέχθηκε.

Ο «Γιάννης» όπως είναι γνωστός στο Ισραήλ, (από τη θητεία του στη Μακάμπι) προτιμά να μιλά με πράξεις και να μένει μακριά από εντάσεις, κρατώντας την ομάδα ενωμένη και ψύχραιμη, όπως ένας σωστός ηγέτης. Άλλωστε όπως μας λέει: «Πρέπει πρώτα εγώ να κρατήσω τη ψυχραιμία μου, για την ομάδα, για τους παίκτες μου». Εκεί ξεκινούν και τελειώνουν όλα, για τον άνθρωπο που όλο το Ισραήλ ακόμη και μετά από χρόνια αποκαλεί με το μικρό του όνομα, φωνάζοντας «Γιάννη, σ' αγαπώ» στους δρόμους.

Μη ξεχνάμε άλλωστε, πως για χάρη του Γιάννη Σφαιρόπουλου μέχρι και... ελληνικά έμαθαν.

Το ίδιο αγαπητός, όμως είναι και στη Σερβία, στη χώρα που αν και εγκαταστάθηκε στα τέλη του 2023, δεν έχει προλάβει να δει τις ομορφιές της αφού για τον ίδιο, η πραγματική «ομορφιά» βρίσκεται στα παρκέ. «Στον Ερυθρό Αστέρα, βρήκα δίψα για διάκριση» μας είπε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αγαπάει το Βελιγράδι και το Βελιγράδι αγαπάει τον Γιάννη, ή πιο σωστά οι άνθρωποί του. Απόδειξη αυτού; Στο ντέρμπι δεν υπήρχαν αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του, κάτι που και ο ίδιος μας επιβεβαίωσε: «Ακόμα και οπαδοί της Παρτίζαν με σταματούν στον δρόμο και μου εκφράζουν την εκτίμησή τους». Αυτό για έναν προπονητή είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση και ο Έλληνας τεχνικός, το έχει κερδίσει (και) αυτό.

«Μας δίνει ηρεμία και σταθερότητα στο γήπεδο, είναι τζέντλεμαν, σέβεται τους συνεργάτες και τους αντιπάλους του όποιος κι αν βρίσκεται στην άλλη άκρη του γηπέδου, κάτι που έχει δείξει άπειρες φορές σε δημόσιες εμφανίσεις. Με μια λέξη, ένας αληθινός κύριος», ήταν τα λόγια του προέδρου της ομάδας, Ζέλικο Ντρέλιτς, για τον Γιάννη που όπου πάει- λατρεύεται.

Από το πρώτο λεπτό μαζί του, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μιλάμε με τον gentleman της Euroleague, τον άνθρωπο για τον οποίο όλο το ευρωπαϊκό-και όχι μόνο- μπάσκετ, έχει να πει καλά λόγια. Για εκείνον που πιστεύει -και έχει αποδείξει- ότι η τύχη σε συναντά στην προσπάθεια, αλλά και πως σκοπός είναι- αν πέσουμε- να «πέσουμε» μπροστά, όχι πίσω.

Αφού λοιπόν τον συγχαρήκαμε για την σπουδαία νίκη της ομάδας αλλά και για την ανανέωση του συμβολαίου του, μπήκαμε κατευθείαν σε... βαθιά νερά.

- Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι η Ευρωλίγκα είναι αρκετά πιεστική και στο πρόγραμμα της και το τελευταίο διάστημα ακούμε από προπονητές να αναφέρονται στο πόσο πιεστικό είναι το πρόγραμμα και πόσο κουρασμένοι αισθάνονται οι παίκτες. Εσείς νιώθετε την πίεση;

«Τώρα συζητάμε, για να βάλω και έναν ακόμα παράγοντα στην ερώτηση σας, συζητάμε ότι θα γίνουν από του χρόνου οι ομάδες 20, άρα ακόμα πιο πολλά παιχνίδια. Θέλω να πω ότι πιστεύω ότι, τόσα πολλά παιχνίδια φθείρουν το προϊόν. Με ποια έννοια... οι παίκτες είναι πιο καταπονημένοι , οι παίκτες έχουν περισσότερους τραυματισμούς, ήδη έχουμε αφαίμαξη των καλύτερων παικτών προς το ΝΒΑ, τώρα έχουμε και αφαίμαξη των νεαρών παικτών από την Ευρώπη προς τα κολλέγια τα οποία πλέον μπορούν να δίνουν και χρήματα, άρα γενικά το μπάσκετ στην Ευρώπη πρέπει να οργανωθεί καλύτερα, για μένα είναι σημαντικό ότι πρέπει η Ευρωλίγκα και η FIBA να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, έχουν γίνει βήματα προόδου, πιστεύω, δουλεύουν όλοι προς το καλό με τον κύριο Μποντιρόγκα, τον πρόεδρο

Ήδη το ότι σταματάει η Ευρωλίγκα στο ένα από τα δύο παράθυρα είναι καλό, άρα για μένα πρέπει να βρεθεί ένα ενιαίο ημερολόγιο που να τα περιλαμβάνει όλα, δηλαδή, να περιλαμβάνει την Ευρωλίγκα, τις Εθνικές ομάδες και τα τοπικά πρωταθλήματα της κάθε χώρας, αλλά να έχει χρόνο και για τον παίκτη να ξεκουραστεί το καλοκαίρι, αν δεν ξεκουράζονται οι παίκτες τότε ο οργανισμός είναι πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς, όταν καταπονείται ο οργανισμός πέφτει η ποιότητα, μπορεί να υπάρχει ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ομάδων, αλλά πρέπει να δούμε και το προϊόν αν είναι ποιοτικό. Να βγάλουμε ένα ενιαίο calendάρι το λέω πολλά χρόνια αυτό, για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη έκφραση του σπορ».

-Μιλώντας για πίεση, είστε ο προπονητής που όσο θυμάμαι και γνωρίζω δεν έχετε ιδιαίτερα ξεσπάσματα εντός και εκτός παρκέ, σας είδαμε και στον αγώνα που προσπαθούσατε να κατευνάσετε τον πάγκο. Συγκρατείτε τον εαυτό σας ή αυτή είναι η φιλοσοφία σας;

«Όταν παίζεις τέτοια παιχνίδια που έχουν πίεση, πρέπει εγώ να μην βάζω extra πίεση, πρέπει εγώ να κρατήσω την δική μου ψυχραιμία αλλά και της ομάδας,, πολλές φορές συμβαίνει μέσα σε ένα παιχνίδι να προσπαθώ να ηρεμήσω τους παίκτες, είναι λογικό οι παίκτες όχι μόνο εδώ στον Ερυθρό, σε όλες τις ομάδες σε κάποιες στιγμές του παιχνιδιού λόγω της έντασης, της πίεσης να χάνουν την συγκέντρωση τους, να υπάρχει βιασύνη, ο προπονητής πρέπει να το διακρίνει αυτό και να το κατευνάσει για να ξανά συγκεντρωθούν. Για μένα είναι σημαντικό να μπορεί ο προπονητής να εμφυσήσει αυτή την ηρεμία στην ομάδα και η ομάδα να είναι ήρεμη να αποδώσει αυτά που πρέπει να κάνει».

-Κόουτς, ποια είναι η διαφορά του να δουλεύεις σε αυτή την αρένα (Μπεογκράντσκα);

«Είναι σημαντικό ότι δουλεύω σε μία από τις πιο δημοφιλείς ομάδες της Ευρώπης, όχι μόνο της Σερβίας αλλά θέλω να εστιάσω ότι δουλεύω σε μία χώρα άκρως μπασκετική όπως είναι η Σερβία, με μεγάλη παράδοση στο μπάσκετ, με μεγάλη ιστορία, με πολλούς παίκτες στο υψηλό επίπεδο, άρα για μένα είναι μεγάλη τιμή να δουλεύω σε αυτή τη χώρα, σε αυτή την ομάδα και με τη δική μου προσπάθεια να βοηθήσω και εγώ, να βάλω το δικό μου λιθαράκι στην προσπάθεια όλων για να φτιάξουμε μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα».

-Ο παράγοντας «τύχη» τι ρόλο παίζει στο μπάσκετ;

«Η τύχη είναι σημαντική αλλά η τύχη πάει με τους ισχυρούς, όσο πιο καλά προετοιμασμένος είσαι, όσο πιο έτοιμος πνευματικά είσαι, όσο πιο πολλή θέληση έχεις για να κερδίσεις έναν αγώνα, τόσο η τύχη θα έρθει με το μέρος σου. Όσο περισσότερο δουλεύεις, όσο πιο καλά προετοιμάζεσαι, χρειάζεσαι λιγότερο την τύχη. Ασφαλώς μπάλα είναι, χτυπάει στο στεφάνι και για ένα χιλιοστό θα μπει έξω ή μέσα, χρειάζεσαι την τύχη αλλά θέλω να πω ότι σε βάθος χρόνου, οι καλές ομάδες φαίνεται ποιες είναι και μπορεί να χάσεις ένα ματς από καθαρή ατυχία ή να κερδίσεις από τύχη αλλά αν δεν είσαι καλός δε θα ξανά κερδίσεις, οπότε αν είσαι καλός και χάσεις από ατυχία σίγουρα με την ποιότητα σου θα το αναπληρώσεις αυτό. Άρα το ποσοστό τύχης μετράει αλλά είναι μικρότερο προς τις καλές ομάδες».

-Τα πιο έντονα συναισθήματα προκύπτουν μετά από μία ήττα ή μία νίκη;

«Καλή ερώτηση. Η ήττα πονάει πάντα, η ήττα σε προβληματίζει, σε στενοχωρεί όμως σε κάνει πιο δυνατό, σε βοηθάει να γίνεις καλύτερος, σε βοηθάει να αντιδράσεις αν μη τι άλλο, η ήττα δε πρέπει να σε πάρει προς τα κάτω, αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό, μπορείς να χάσεις, όλοι χάνουμε στη ζωή, αλλά πρέπει να σηκωθούμε στα πόδια μας, να προχωρήσουμε μπροστά, αυτή είναι η ζωή, αυτό είναι το μπάσκετ, αυτό είναι το νόημα που βγαίνει.

Η νίκη σου δίνει χαρά αλλά δε πρέπει να σου δώσει ούτε υπερ αισιοδοξία, ούτε να υπερ εκτιμήσεις τις δυνατότητες σου, θέλει ιδιαίτερη διαχείριση, διαφορετική. Πρέπει να είσαι σεμνός, ταπεινός, να μην δώσεις υπερ αξία στον εαυτό ή στην ομάδα σου, να ξέρεις ποιος είσαι, πού είσαι, τι να κάνεις. Και η νίκη είναι επικίνδυνη, για εφησυχασμό, για υποσυνείδητη παραμέληση αν δεν έχεις εμπειρία των προσπαθειών».

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία, κόουτς.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: