Ο Γκραντ Γκόλντεν στο Sportal: «Η ΑΕΚ είναι σε καλά χέρια όποιος παίκτης κι αν βρεθεί σε καλή βραδιά επιθετικά»

Γκραντ Γκόλντεν

Ο Γκραντ Γκόλντεν στο Sportal: «Η ΑΕΚ είναι σε καλά χέρια όποιος παίκτης κι αν βρεθεί σε καλή βραδιά επιθετικά»

Χρήστος Τσάλτας 12:45 - 14.10.2024 / Ανανεώθηκε: 12:46 - 14.10.2024

Η ικανότητα της ομάδας στην πάσα, η παρουσία του ΡαϊΚουάν Γκρέι, το παιχνίδι με την Καρδίτσα και ο απαιτητικός Οκτώβρης. Ο Γκραντ Γκόλντεν μίλησε στο Sportal για το ξεκίνημα της ΑΕΚ Betsson στη σεζόν και εξήγησε πού εστιάζουν άπαντες με στόχο τη βελτίωση.

Το παιχνίδι με την Καρδίτσα έμοιαζε με μια πολύ επικίνδυνη αναμέτρηση για την ΑΕΚ Betsson. Αυτό πριν από το τζάμπολ, διότι στη διάρκεια του αγώνα μόνο επικίνδυνη δεν ήταν η αποστολή των παικτών του Ντράγκαν Σάκοτα.

Οι κιτρινόμαυροι μετέτρεψαν την αναμέτρηση σε περίπατο, προσφέροντας θέαμα στον κόσμο που παρακολούθησε την αναμέτρηση. Δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τις δυνατότητες του γκρουπ, που από την πρώτη στιγμή φάνηκαν πως ήταν υψηλές.

Ένας από τους παίκτες που έχουν συμβάλλει στο 3Χ3 σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο ξεκίνημα της σεζόν, είναι ο Γκραντ Γκόλντεν. Ο Αμερικανός σέντερ με την τρομερή έφεση στην πάσα έχει κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του σε όλα τα επίπεδα, συμβάλλοντας στην εξαιρετική εικόνα της ομάδας.

Παρ' ότι είναι ακόμα νωρίς στη σεζόν, ο πρώην σέντερ της Κρεμόνα έχει βρει τον ρόλο του και ξέρει καλά τι θέλει ο Ντράγκαν Σάκοτα από εκείνον στο παρκέ. Κάτι που τον κάνει να βγάζει τον καλύτερο εαυτό του. Μια συνθήκη η οποία ισχύει για όλους στα ενδότερα της ομάδας.

«Κερδίσαμε σε ένα δύσκολο περιβάλλον όπως ήταν η έδρα του Άρη. Δεν πτοηθήκαμε μέσα στο παιχνίδι και βρήκαμε τρόπο για να κερδίσουμε. Στο παιχνίδι του Σαββάτου η συγκέντρωσή μας ήταν να βγούμε στο παρκέ και να κάνουμε ένα γεμάτο παιχνίδι. Θεωρώ ότι το κάναμε», ανέφερε αρχικά για τη νίκη της Ένωσης, μιλώντας στο Sportal.

Δεν έμεινε όμως εκεί, καθώς πρόσθεσε ότι «το καλό με την ομάδα μας είναι πως έχει πολλά όπλα στην επίθεση. Οπότε, όποιος βρεθεί σε καλή μέρα είμαστε σε καλά χέρια. Ελπίζουμε να κρατήσουν τον ρυθμό και να συνεχίσουμε. Ακόμα μαθαίνουμε ο ένας τον άλλο. Τώρα βρήκαμε τρόπους να κερδίσουμε».

Για 40 λεπτά η εικόνα της Ένωσης ήταν σε εξαιρετικά επίπεδα. Συνεχής κίνηση, ενέργεια, πάθος στην άμυνα και αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Στοιχεία που «γέμισαν» το παιχνίδι με τον καλύτερο τρόπο.

Οι κιτρινόμαυροι ωστόσο ήταν απόλυτα προετοιμασμένοι για όλα. «Είναι κάτι που μας είπε ο προπονητής πρόσφατα, να μπαίνουμε στο παρκέ με την ίδια νοοτροπία, ανεξάρτητα τον αντίπαλο και την έδρα στην οποία θα βρισκόμαστε. Προσπαθούμε να παίζουμε καλά για 40 λεπτά και βάζοντας μαζί και τα παιχνίδια της προετοιμασίας ήταν ό,τι πιο κοντινό σε πλήρες παιχνίδι που κάναμε κόντρα στην Καρδίτσα. Πρέπει να συνεχίσουμε να βρίσκουμε ο ένας τον άλλο και να βάζουμε καλές εμφανίσεις στη σειρά».

Αν υπήρχε κάτι στο παιχνίδι με την Καρδίτσα, το οποίο ξεχώρισε, αυτό ήταν οι τελικές πάσες της Ένωσης. 26 συνολικά, με το πρώτο ημίχρονο να είναι άκρως εντυπωσιακό με 18 ασίστ. Η έφεση στην πάσα υπάρχει για την ΑΕΚ Betsson και παιχνίδι με παιχνίδι φαίνεται όλο και περισσότερο.

«Είναι ένα από τα καλύτερα στοιχεία αυτής της ομάδας. Από το 1 έως το 5 έχουμε παίκτες που ξέρουν να παίζουν, που έχουν έφεση στην πάσα και αυτό φαίνεται για εμάς. Στην προετοιμασία δεν είχαμε τόσο καλά παιχνίδια, δεν γύρισε τόσο καλά η μπάλα, δεν βάζαμε τα σουτ. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς. Θέλουμε να συνεχίσουμε να παίζουμε έτσι και τα αποτελέσματα θα έρθουν», εξήγησε ο Αμερικανός σέντερ πριν σταθεί σε κάτι με ιδιαίτερη σημασία.

Σε κάθε αγώνα η ΑΕΚ Betsson χτυπάει τον αντίπαλό της με ένα συγκεκριμένο play. Ο Γκόλντεν βγαίνει στην κορυφή να πάρει τη μπάλα, βλέπει το κόψιμο του Χαμπ και του πασάρει τη μπάλα κοντά στο καλάθι. Από το play αυτό η Ένωση βρίσκει σκορ.

Θα περίμενε κανείς πως ήταν ένα σχεδιασμένο play, όμως όπως παραδέχτηκε ο Γκόλντεν «δεν είναι ένα σχεδιασμένο play, αλλά είναι κάτι στο οποίο δίνει έμφαση ο κόουτς. Έχουμε παίκτες που μπορούν να πασάρουν τη μπάλα σε κάθε θέση, οπότε μας δίνει ελευθερία να βγούμε στο pop out και να φτιάξουμε τέτοιες φάσεις.

Είναι κάτι που λέω και εγώ στους κοντούς για να βρεθούν στη σωστή θέση. Ήρθε και ο ΡαϊΚουάν Γκρέι στην ομάδα που είναι εξαιρετικός πασέρ. Οπότε έχοντας αυτή την ικανότητα στην πάσα είναι μεγάλο επίτευγμα και θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε ως πλεονέκτημα».

Η επίθεση είναι το μεγάλο ατού της φετινής ΑΕΚ Betsson με παίκτες που μπορούν να κάνουν τη δουλειά ανά πάσα ώρα και στιγμή. «Έχουμε πολλούς παίκτες που μπορούν να σκοράρουν. Ο Πρέντις Χαμπ ξεκίνησε τη σεζόν καυτός, ο Χάντερ Χέιλ ξέρουμε ποιος είναι, Έχουμε παίκτες που μπορούν να σουτάρουν. Για τους ψηλούς είναι ευκαιρία να πάρουν την πίεση από τα γκαρντ ειδικά σε καταστάσεις πίεσης σε όλο το γήπεδο. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Κατά τη διάρκεια της τέταρτης περιόδου ο Σάκοτα έβαλε στην ίδια πεντάδα του Γκόλντεν και Γκρέι, δείχνοντας κάτι από τις σκέψεις του ενόψει της συνέχειας της σεζόν. Για πρώτη φορά οι δύο ψηλοί της Ένωσης βρέθηκαν μαζί στο παρκέ, σε ένα σχήμα που είχε αποτέλεσμα.

Αυτή η εξέλιξη δεν ήρθε από την μια στιγμή στην άλλη, αλλά σχεδιαζόταν από τον Σάλε εδώ και καιρό. «Είναι πολύ σπουδαίο για εμάς. Ο κόουτς μου μίλησε πριν έρθει ο ΡαϊΚουάν στην ομάδα για την πιθανότητα να βρεθούμε μαζί στην ίδια πεντάδα και είδαμε κάτι από αυτό στο παιχνίδι με την Καρδίτσα. Νιώθουμε άνετα με αυτό και προχωρώντας τη σεζόν και οι ομάδες παίξουν με χαμηλά σχήματα, τότε ο ΡαϊΚουάν μπορεί να παίξει στο 5. Εάν τα σχήματα είναι πιο ψηλά μπορούμε να έχουμε το ίδιο σχήμα. Κρατάμε το στυλ παιχνιδιού που είναι η διαρκής κυκλοφορία μπάλας. Οπότε είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια».

Η ικανότητα των κιτρινόμαυρων στην επίθεση είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Την ίδια ώρα όμως ουδείς εφησυχάζει και στο πλευρό των παικτών, αλλά και του προπονητικού σταφ βρίσκεται το πώς η ομάδα θα βελτιώνεται συνεχώς.

Η άμυνα είναι σε πρώτο πλάνο σε αυτό το κομμάτι. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε στην άμυνα. Είχαμε μια καλή αμυντική παρουσία στο παιχνίδι με την Καρδίτσα, που είναι πάντα ωραίο να κρατάς τον αντίπαλο σε χαμηλά επίπεδα, αλλά αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Στην επίθεση έχουμε πολλούς παίκτες και μπορούμε να βρούμε την άκρη, αλλά είναι πολύ σημαντική η άμυνα, να είμαστε συγκεντρωμένοι στο scouting report και να εκτελούμε το πλάνο του προπονητή».

Το παιχνίδι του Σαββάτου ανήκει στο παρελθόν, διότι στον ορίζοντα υπάρχουν πολλά και απαιτητικά παιχνίδια, αρχής γενομένης από την αναμέτρηση με την Βόννη εκτός έδρας. Ο Οκτώβριος κλείνει με 4 πολύ απαιτητικά εκτός έδρας παιχνίδια για την Ένωση, με τους παίκτες του Σάκοτα να αναγνωρίζουν τις δυσκολίες.

«Ο κόουτς μίλησε για τα παιχνίδια που έρχονται εκτός έδρας, σε δύσκολες έδρες. Πρέπει να αφήσουμε πίσω τη νίκη και μετά να πάμε στην Γερμανία. Έχουμε δύσκολο πρόγραμμα μπροστά μας και πρέπει να κρατήσουμε το κεφάλι κάτω, να βελτιωθούμε στις λεπτομέρειες και να προσπαθήσουμε να κλείσουμε το μήνα όσο το δυνατόν πιο δυνατά γίνεται».

Για το τέλος, ο σέντερ των κιτρινόμαυρων έκανε ειδική αναφορά στον κόσμο, δείχνοντας πόσο απόλαυσε την ατμόσφαιρα στο γήπεδο. «Ήταν εξαιρετική η παρουσία του κόσμου. Ακόμα και στα προηγούμενα παιχνίδια που δεν υπήρχε τόσος πολύς κόσμος, έκαναν φασαρία και μετέφεραν πολύ στήριξη στην ομάδα. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά, να έχουμε κι άλλες καλές εμφανίσεις και να έχουμε τον κόσμο στο πλευρό μας. Τους θέλουμε δίπλα μας, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε την έδρα μας. Τους θέλουμε στο πλευρό μας, η παρουσία τους είναι εξαιρετική».