Ο Λούκα Μπάνκι στο Sportal: «Στη Λετονία δουλεύουμε περισσότερο σαν κλαμπ και λιγότερο σαν εθνική ομάδα»

Λούκα Μπάνκι

Ο Λούκα Μπάνκι στο Sportal: «Στη Λετονία δουλεύουμε περισσότερο σαν κλαμπ και λιγότερο σαν εθνική ομάδα»

Χρήστος Τσάλτας 11:08 - 04.09.2023 / Ανανεώθηκε: 11:34 - 04.09.2023

H «Σταχτοπούτα» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Λετονία, έχει... τρελάνει κόσμο και το Sportal μίλησε με τον «αρχιτέκτονα» της επιτυχίας της. Ο Λούκα Μπάνκι ανέλυσε όλα όσα έκαμναν την ομάδα του δυνατή κόντρα στα προβλήματα, αναφέρθηκε στην στήριξη από τον κόσμο και έδωσε το σύνθημα για τα νοκ άουτ παιχνίδια.

Αποστολή στη Μανίλα

Η ομάδα που έχει «φτιάξει» την πιο ωραία ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι -χωρίς αμφιβολία- η Λετονία. Η ομάδα του Λούκα Μπάνκι κατάφερε να ξεχωρίσει σε έναν όμιλο πάρα πολύ απαιτητικό, με ομάδες όπως ο Καναδάς και η Γαλλία. Μάλιστα κατάφερε να κερδίσει τους Γάλλους και να τους αφήσει εκτός δεύτερης φάσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Όλα αυτά σε ένα τουρνουά που τα προβλήματα δεν σταματούν. Πορζίνγκις, Στρέλνιεκς, Λόμαζς ήταν εκτός, ενώ μετά το παιχνίδι με τους «τρικολόρ» τέθηκε νοκ άουτ και ο Ντάιρις Μπέρτανς. Ακόμα κια σε αυτή τη συνθήκη όμως οι Λετονοί αντί να λυγίσουν, έγιναν ακόμα πιο δυνατοί. Κάτι που οφείλουν στον άνθρωπο που «έχτισε» αυτή την ομάδα, εκ βάθρων.

Ο Λούκα Μπάνκι ανέλαβε τα ηνία της εθνικής το 2021 σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς η χώρα βρισκόταν μακριά από τις επιτυχίες. Πλέον, η σχέση ομάδας και κόσμου είναι στο καλύτερο επιπεδο, με την «τρέλα» που επικρατεί για την εθνική να βρισκεται σε τεράστια επίπεδα.

Το Sportal είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Ιταλό τεχνικό, ο οποίος εξήγησε ποιο είναι το στοιχεί που κάνει ξεχωριστή την ομάδα της Λετονίας. Παράλληλα, αποκάλυψε την πρώτη στιγμή που πίστεψε πως θα γινόταν η υπέρβαση, ενώ στάθηκε στους Κρίσταπς Πορζίνγκις και Γιάνις Στρέλνιεκς, που βρίσκονται σταθερά στο πλευρό της εθνικής ομάδας της χώρας.

-Η κόρνα της λήξης κόντρα στην Βραζιλία ήχησε. Ποιο ήταν το πρώτο συναίσθημα εκείνη τη στιγμή;

«Το πρώτο συναίσθημα είναι ότι είμαι πολύ χαρούμενος για την χώρα της Λετονίας που το αξίζει. Καταλαβαίνω ότι δώσαμε τόσα συναισθήματα στον κόσμο με το άθλημα που δεν είναι το εθνικό άθλημα στη χώρα. Το εθνικό άθλημα είναι το χόκεϊ επί πάγου και αυτή η ομάδα τα τελευταία 2 χρόνια έφερε το πάθος του κόσμου για το μπάσκετ και είναι ωραίο να ακούς ότι ο κόσμος ακολουθεί τα παιχνίδια. Είναι μια μικρή ομάδα με πρωτεύουσα τη Ρίγα. Το συναίσθημα είναι εκπληκτικό. Είναι κάτι που θα μείνει για πάντα στο μυαλό τους. Κάναμε τον κόσμο περήφανο για εμάς και αυτό είναι το σημαντικκότερο. Όταν ανέλαβα τη δουλειά το πρόγραμμα ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο, δεν υπήρχε επικοινωνία με τον κόσμο και τώρα η χώρα επέστρεψε η αγάπη για το μπάσκετ».

-Τι είναι αυτό που κάνει αυτή την ομάδα τόσο ξεχωριστή;

«Είναι μικρή χώρα, οι άνθρωποι εδώ μεγλαώνουν σε μικρές περιοχές με μικρές οικογένειες. Η σύνδεση με τη χώρα είναι δυνατή. Το μοτο τους είναι "η χώρα μας". Είναι τόσο συνδεδεμένοι με τη χώρα και τις ρίζες τους. Υπάρχει περηφάνια για τη χώρα. Η ζωή είναι νεανική εδώ, παρά την απίστευτη ιστορία και την κουλτούρα. Η μουσική, η τέχνη, η αρχιτεκτονική κάνουν σπουδαία τη χώρα. Οι παίκτες έρχονται από πολύ καλά παιδαγωγικές οικογένειες που σέβονται τους πάντες. Για μένα κάθε μέρα που περνάω είναι μια νέα όμορφη μέρα. Ο κόσμος σέβεται αυτό που κάνουμε. Υπάρχει πειθαρχία είναι κάτι που κάνουμε τα πάντα προς το καλό. Δεν υπάρχει μυστικό, μόνο η κουλτούρα και το background».

-Νιώθετε καθόλου... Λετονός έπειτα απ' όλα αυτά;

«Είμαι 100% Ιταλός. Με έκαναν καλύτερο σε όλα. Μου αρέσει να περνάω χρόνο μαζί τους. Πραγματικά μου αρέσουν τα πάντα εδώ. Στη δουλειά μας τα αποτελέσματα είναι αυτά που φέρνουν εκτίμηση, αλλά πιστεύω ότι η σχέση που έχουν φτιάξει θα μείνει για πάντα, ανεξάρτητα. Λίγο πολύ είναι το ίδιο συναίσθημα με την σεζόν που πέρασα στην Ελλάδα. Η σχέση θα μείνει για πάντα, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα. Εάν δείτε το κινητό μου, υπάρχουν πάνω από 20 μηνύματα από την Ελλάδα. Έίναι απίστευτο. Η οικογένειά μου δεν το καταλαβαίνει αυτό γιατί ΄έχει να κάνει με την προσωπικότητα και το πώς βρήκα καλές σχέσεις εδώ. Μπορώ να πω το ίδιο και στην Ελλάδα. Νιώθω 100% Ιταλός, αλλά δεν είναι εύκολο να εκπροσωπείς μια χώρα που δεν είναι δική σου. Υπάρχει ένας εθνικός ύμνος που τον τραγουδάνε όλοι και εγώ λέω "γαμώτο εδώ αξίζει που βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση". Μου ανέθεσαν τη δουλειά και δεν είμαι Ιταλός. Με την παρουσία και τις επιλογές μου θέλω να κάνω τους πάντες χαορύτμενους και να δείξω ότι αξίζω τη θέση. Δεν είναι εύκολη δουλειά. Όταν το κάνει για μια άλλη χώρα είναι διπλο».

-Από την προετοιμασία σας έως και σήμερα αντιμετωπίσατε πολλές ατυχίες. Όμως αυτές δεν σας λύγισαν και καταφέρατε να φτάσετε στα προημιτελικά. Τι ήταν αυτό που έκανε την εθνική Λετονίας τόσο δυνατή, παρά τα προβλήματα;

«Είναι τα ίδια κριτήρια με αυτά που κάναμε στα παράθυρα. Το να κερδίσεις 15 από τα 16 παιχνίδια δεν είναι εύκολο. Δεν μπορείς να κερδίσεις εύκολα 2 παιχνίδια στην σειρά. Η ικανότητα να προσαρμόζεσαι και τα παιδιά κατάλαβαν από την αρχή ότι πρέπει να απαντάμε και να κάνουμε το καλύτερο παρά τις απουσίες, τους τραυματισμούς, τις αντιξοότητες. Πάντα βρίσκαμε τρόπο να επαννακκινήσουμε την ομάδα και να παίξουνε καλά. Πηγαίναμε στο γήπεδο με σκοππό να βελτιωθούμε κάθε μέρα. Πάντα στην προπόνηση υπήρχε ένας σκοπός και γινόμασταν καλύτεροι μέσα σε αυτό. Γινόμασταν καλύτεροι μέρα με τη μέρα, χτίζοντας έναν σκοπό. Αν σήμερα έχουμεμ ια τίμια ταυτότητα είναι γιατί δουλεύουμε σαν ένα κλαμπ, παρά σαν εθνική».

-Υπήρξε κάποια στιγμή που πιστέψατε ότι αυτή η ομάδα μπορεί να κάνει την υπέρβαση στο Παγκόσμιο Κύπελλο;

«Μετά το παιχνίδι με τη Γαλλία το πίστεψα. Η προσέγγιση του αγώνα ήταν τέτοια. Είχαμε καλό αγώνα με τον Λίβανο, όμως το παιχνίδι με την Γαλλία θα έδειχνε τις δυνατότητές μας. Βάλαμε χαμηλά σχήματα πκαι παίξαμε. Το μπάσκετ μας είναι αποτελεσματικό και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Καταλάβαμε ότι είμαστε σε μια διαδικασία να είμαστε ανταγωνιστικοί κόντρα σε κάθε αντίπαλο. Ακόμα και κόντρα στον Καναδά όποιος είδε το παιχνίδι κατάλαβε τι μπορούμε να κάνουμε. Η πρώτη φορά που καταλάβαμε τις δυνατίτητές μας ήταν το παιχνίδι με την Τουρκία, μία εβδομάδα πριν το Eurobasket. Είχαμε την καλύτερη σύνθεσή μας, ήταν γεμάτη και υγιής η ομάδα. Ήταν τρομερά εντυπωσιακή η εικόνα μας. Οι Τούρκοι είχαν NBAers, είχαν παίκτες έτοιμους για το Ευρωμπάσκετ και εμείς κερδίσαμε με 37. Δεν πίστευα στα μάτια μου. Εκείνη η ομάδα είχε δυνατότητες».

-Τι σημαίνει για την ομάδα η παρουσία του Κρίσταπς Πορζίνγκις στην Τζακάρτα; Πόσο σημαντικός παράγοντας ήταν στην επιτυχία σας;

«Για μένα σημαινει πολλά γιατί παίρνει μέρος σε όλες τις δραστηριότητές μας, δεν αφήνει καμία. Είναι πάντα μαζί μας και είναι κομβικός για όλους μας. Ειδικά για τους νέους παίκτες είναι σαν μέντορας. Έχοντας τον Πορζίνγκις μαζί μας είναι σπουδαίος για όλους. Είναι μαζί μας, έχουμε τους καλύτερους προπονητές για να τον προετοιμάσουν για τη νέα σεζόν. Όταν ανέλαβα τη δουλειά πραγματικά είπα στην ομοσπονδία να επενδύσει στον κόσμο που αγωνίζεται στην εθνική και αυτό ήταν μεγάλη νίκη. Ζητήσαμε να μείνει μαζί μας για την αποκάστασή του. Το ίδιο και ο Στρέλνιεκς, που ήθελε να είναι μαζί με την ομάδα».

-Ο κόσμος στέκεται έμπρακτα στο πλευρό της εθνικής ομάδας. Νιώθετε σαν να έχετε έναν έκτο παίκτη δίπλα σας;

«100%. Είναι εκπληκτικό. Δημιουργούν εκπληκτική ατμόσφαιρα. Μας κάνουν να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Ξεπερνάμε την κούραση και το άγχος μιας τέτοιας διοργάνωσης, παίζοντας αγχώδη παιχνίδια. Όταν πατάμε παρκέ και παίζουμε για αυτόν τον κόσμο κανείς δεν είναι κουραμσένος. Ο MVP για εμάς ειναι ο κόσμος».

-Ο Λούκα Μπάνκι νιώθει πως έδωσε απαντήσεις ή είχε να αποδείξει κάτι με την παρουσία της Λετονίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο;

«Στην ηλικία μου δεν έχω καμία επιθυμία για εκδίκηση ή αίσθηση αποδειξης. Είμαι χαρούμενος για τον εαυτο μου. Έχω να δώσω περισσότερα, είμναι ακόμα στο μπάσκετ και έχω αυτό το προνόμιο. Παίζω με υψηλού επιπέδου αθλητές. Είμαι καλά, δεν έχω να αποδείξω τίποτα. Είμαι σε ηλικία που ζω με νίκες και ήττες και τώρα παίρνω το καλύτερο. Δεν είμαι δογματικός, αλαζόνας για να πω ότι είμαι το αφεντικό της πόλης. Πιστεύω στη δουλειά και αυτή σε οδηγεί ψηλά. Πήρα καλές δουλειές στην καριέρα μου. Είμαι χαρούμενος με τον εαυτό μου και όταν κάποιος μου δίνει την ευκαιρία να είμαι στη δουλειά, εγώ είμαι χαρούμενος που κάνω προπονήσεις. Για μένα κάθε μέρα είναι δώρο».

-Πού μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα;

«Δεν ξέρω, γιατί δεν είμαστε πολύ τυχεροί. Αν θυμάσαι την κλήρωση και τώρα θα παίξουμε με την Γερμανία, που είναι από τα φαβορί. Αυτή είναι η ζωή και ναυπομονούμε για το παιχνίδκ και θα το απολαύσουμε, όπως κάνουμε όλη τη σεζόν, θα προσεγγίσουμε το παιχνίδι σαν do or die παιχνίδι, θα π΄λαμε κατοχή με κατοχή, όπως κάναμε με τον Λίβανο και μετά παίξαμε με την Γαλλία για να μείνουμε στο τουρνουά. Παίξαμε πολλά do or die παιχνίδια. Περιμένουμε ακόμα ένα στη Μανίλα,. Παιχνίδι γεμάτο συναίσθημα, γεμάτο πίεση. Ελπίζω ο κόσμος να το απολαύσει και θα αντιμετωπίσουμε το νο.1 φαβορι για το χρυσό».

-Ένα από τα πρόσωπα του τουρνουά είναο ο Άρτουρς Ζάγκαρς. Πόσο μεγάλη είναι η εξέλιξή του μέσα στο τουρνουά;

«Είναι πολύ καλός παίκτης. Προσπαθούσα το καλοκαίρι να πείσω Ιταλούς προπονητές, από ομάδες νεοφώτιστες στην πρώτη κατηγορία να τον πάρουν και πάντα μου απαντούσαν "Λυπάμαι κόουτς δεν νιώθουμε ότι είναι ο κατάλληλος, θα πάμε σε μια επιλογή Αμερικανού". Δεν πειράζει. Ο Άρτουρς έχει δουλέψει πολύ σκληρά, πρέπει να παραμείνει ταπεινός σε αυτή τη διαδικασία και να συνεχίσει έτσι. Είναι σημαντικό που έχει δίπλα του τον Πορζίνγκις και περιμένουμε από εκείνον να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο».

Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr

Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.

Tags: