Ο Μεσίνα έγινε ο δεύτερος προπονητής με 300 νίκες στην Euroleague

O Ετόρε Μεσίνα, κόουτς της Αρμάνι Μιλάνο (Intime)

i

Ετόρε Μεσίνα/©Intime

Ο Μεσίνα έγινε ο δεύτερος προπονητής με 300 νίκες στην Euroleague

Νίκος Καλαμπάκας 16:57 - 19.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:37 - 14.08.2024

Η Αρμάνι ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο την πρώτη φετινή διαβολοβδομάδα της Euroleague αφού νίκησε στην Ιταλία τον Ολυμπιακό, σε έναν αγώνα που οι Ετόρε Μεσίνα και Κάιλ Χάινς είχαν την τιμητική τους.

Ο Ετόρε Μεσίνα είναι ένας από τους μακροβιότερους κόουτς της Euroleague. Ο Ιταλός προπονητής της Αρμάνι βρίσκεται στους κορυφαίους προπονητές της Ευρώπης, αφού τα κατορθώματά του με τις ομάδες που έχει αναλάβει στο παρελθόν είναι πολλά και εντυπωσιακά. Η νίκη της Αρμάνι επί του Ολυμπιακού, γιορτάστηκε διπλά στο Μιλάνο. Ο λόγος είναι ότι ο κόουτς Μεσίνα, έφτασε τις 300 νίκες στη διοργάνωση, κατόρθωμα που μέχρι στιγμής έχει καταφέρει μόνο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ούτως ή άλλως η αναμέτρηση Αρμάνι - Ολυμπιακός είχε εορταστικό χαρακτήρα. Οι Ιταλοί βράβευσαν πριν το τζάμπολ τον Τζίτζι Ντατόμε ο οποίος αποσύρθηκε από την δράση μετά το τέλος του Μουντομπάσκετ.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα η γιορτή άναψε για τα καλά, όταν μπήκε στο παρκέ ο Κάιλ Χάινς. Ο σέντερ από τις ΗΠΑ έφτασε τις 393 συμμετοχές, ρεκόρ για παίκτη της Euroleague.

Με το τέλος του αγώνα ο Μεσίνα έγινε ο δεύτερος προπονητής που έφτασε τις 300 νίκες στην ιστορία της EuroLeague. Ο επί χρόνια φίλος του και αντίπαλός του στα παρκέ, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, οδηγεί στην κατάταξη όλων των εποχών με 336 νίκες. Ο Τσάβι Πασκουάλ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 241 νίκες, ο Πάμπλο Λάσο είναι τέταρτος με 238 και ο Δημήτρης Ιτούδης πέμπτος με 212 νίκες. Τελευταίος προπονητής με περισσότερες από 200 νίκες είναι ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς με 202, ενώ ο Εργκίν Αταμάν είναι κοντά στις 196.

Ο Μεσίνα έχει προπονήσει πέντε διαφορετικές ομάδες στη διοργάνωση. Πήρε 36 νίκες με τη Βίρτους Μπολόνια, με την οποία κέρδισε τον πρώτο τίτλο της EuroLeague το 2001. Ο Μεσίνα πήγε έπειτα στη Μπενετόν Τρεβίζο, όπου σημείωσε 44 νίκες. Οδήγησε την ομάδα στο Final Four του 2003. Στη συνέχεια μετακόμισε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, φτάνοντας έως και τέσσερις διαδοχικούς τελικούς EuroLeague από το 2006 έως το 2009, κατακτώντας το πρώτο ηπειρωτικό στέμμα του συλλόγου από το 1971 (το 2006) και στη συνέχεια το έκανε ξανά δύο χρόνια αργότερα, το 2008. Επίσης προπονούσε τη Ρεάλ Μαδρίτης και είχε μια δεύτερη θητεία με την ΤΣΣΚΑ πριν πάει στην Αρμάνι. Ο Μεσίνα συγκέντρωσε 123 νίκες στην EuroLeague με την ΤΣΣΚΑ, 23 με τη Ρεάλ και μόλις πήρε την 74η νίκη του με την Αρμάνι.

Ο Μεσίνα έχει το τέταρτο καλύτερο ποσοστό νικών (68,3%) στην ιστορία της EuroLeague για προπονητές που έχουν λάβει μέρος σε 100 ή περισσότερους αγώνες. Μόνο οι Ιτούδης (72,1%), Λάσο (69,2%) και Πίνι Γκέρσον (68,6%) έχουν καλύτερο ποσοστό νικών.

Γεννημένος στην Κατάνια της Ιταλίας, ο Μεσίνα είναι τέσσερις φορές πρωταθλητής της EuroLeague, καθώς προηγουμένως οδήγησε τη Βίρτους στο πρώτο της ηπειρωτικό στέμμα το 1998. Άλλα highlights της καριέρας του περιλαμβάνουν έξι πρωταθλήματα Ιταλίας και 9 τίτλους Κυπέλλου Ιταλίας, έξι πρωταθλήματα Ρωσίας και τρόπαια της VTB League. Ο Μεσίνα επιλέχθηκε δύο φορές ως προπονητής της χρονιάς στην EuroLeague Alexander Gomelsky το 2006 και το 2008, και οδήγησε επίσης την εθνική ομάδα της Ιταλίας στο ασημένιο μετάλλιο στο EuroBasket του 1997. Αυτή τη στιγμή είναι head coach της Αρμάνι.