Η συγκινητική ιστορία του Ουσμάν Ντιοπ: Η φτώχεια, η υπόσχεση στους γονείς του και το ντεμπούτο στην EuroLeague! (vid)

Ουσμάν Ντιοπ

i

© Imago

Η συγκινητική ιστορία του Ουσμάν Ντιοπ: Η φτώχεια, η υπόσχεση στους γονείς του και το ντεμπούτο στην EuroLeague! (vid)

«Μαμά, μπαμπά δεν θα γυρίσω πίσω, αν δεν σας αγοράσω ένα σπίτι», ήταν η υπόσχεση που έδωσε ο Οσμάν Ντιοπ στους γονείς του, όταν τους αποχωρίστηκε στα 13 του για να κυνηγήσει το όνειρο του μπάσκετ. Πλέον όχι μόνο την εκπλήρωσε, αλλά τους κάνει περήφανους αγωνιζόμενος για την Αρμάνι Μιλάνο και την εθνική Σενεγάλης.

Η προσωπική ιστορία του Ουσμάν Ντιοπ είναι από εκείνες που σου προκαλούν συγκίνηση μόλις τις διαβάζεις. Η ταπεινότητα, η προσήλωση και η εκπλήρωση των ονείρων ενός παιδιού, που δεν ζητάει πολλά, αλλά παλεύει για να κατακτήσει ό,τι για άλλους θεωρείται δεδομένο αντιμετωπίζοντας δυσκολίες δημιουργεί τον απέραντο θαυμασμό για την περίπτωσή του.

Ο Ουσμάν Ντιοπ μπορεί να ανακοινώθηκε από την Αρμάνι Μιλάνο για τα επόμενα δύο χρόνια και να προσφέρει τις… υπηρεσίες του στην εθνική ομάδα της Σενεγάλης, όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι λαμπερά για εκείνον.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Σενεγάλη ο αθλητικός σέντερ έζησε σε συνθήκες φτώχειας βιώνοντας από πρώτο χέρι την στέρηση και τις κακές συνθήκες. Είχε ένα όνειρο από μικρός, να παίξει μπάσκετ, όχι όμως σκεπτόμενος την προσωπική του επιτυχία (κάτι που δεν θα ήταν καθόλου παράλογο), αλλά για μπορέσει να βοηθήσει την οικογένειά του.

Σε ηλικία μόλις 13 ετών ο Ντιοπ άφησε το σπίτι του, τους γονείς του, τα αδέρφια του για να πάει στην Ιταλία με έναν και μόνο στόχο. Να παίξει μπάσκετ και να διαβάσει. Φεύγοντας έδωσε μία υπόσχεση στη μητέρα και στον πατέρα του. «Δεν θα επιστρέψω, αν δεν καταφέρω να σας αγοράσω ένα σπίτι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εξιστορώντας τη ζωή του στο ντοκιμαντέρ της «La Giornata Tipo».

Το ‘πε και το ‘κανε. Για τα επόμενα 9 χρόνια βρήκε νέο σπίτι και νέα οικογένεια στην Ιταλία. Εκεί τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι είχε συνηθίσει έως τώρα. Δεν ήταν εύκολο για τον Ντιοπ να αφήσει την πατρίδα του για να πάει σε μία ξένη χώρα, όπου δεν ήξερε καν να μιλάει τη γλώσσα, όμως το έκανε.

Κάποτε μοιραζόταν το υπνοδωμάτιό του με τα αδέρφια του και τα ξαδέρφια του, ενώ στην Ιταλία είχε ένα σπίτι όλο δικό του. Δεν είχε συνηθίσει στις ανέσεις. Η διαφορά φάνηκε και από το γεγονός ότι τον τρόμαζε το γεγονός ότι αντίκριζε παντού λευκούς μιας και δεν ήταν εξοικειωμένος σε αυτή την εικόνα.

Όπως θα φαντάζεται κανείς ο ρατσισμός ήταν κάτι που βίωσε από τα πρώτα του χρόνια στην γειτονική χώρα ο 24χρονος σέντερ. Ακόμη και τα αστεία τον πλήγωναν και είχαν αυτό το περιεχόμενο. Στα γήπεδα οι οπαδοί των αντίπαλων ομάδων τον αποκαλούσαν «μαϊμού», μία συνηθισμένη δυστυχώς βρισιά σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο Ντιοπ προσπάθησε να μείνει ανεπηρέαστος, γιατί δεν ήθελε ένας άνθρωπος με τέτοιες αρνητικές προθέσεις να γίνει η αιτία που θα βγει εκτός στόχου.

Ο αθλητικός σέντερ της Αρμάνι Μιλάνο πια, έκανε την δική του πορεία στις χαμηλότερες κατηγορίες της Ιταλίας πρωταγωνιστώντας στην Α2. Πέρασε από την Ουντινέζε, την Σάσαρι, την Κάλιαρι και την Τορίνο. Στην Σάσαρι έμεινε το μεγαλύτερο διάστημα κι εκεί ήταν το μέρος, που του θύμιζε περισσότερο το σπίτι του στην Σενεγάλη.

Σαν παιδί στην πατρίδα του είχε συνήθεια μόλις επέστρεφε από το σχολείο να πετάει αμέσως τα ρούχα του και να τρέχει στην θάλασσα, που απείχε πέντε λεπτά από το σπίτι του για να περάσει εκεί αμέτρητες ώρες. Αυτό το συναίσθημα του έβγαζε η Σάσαρι επειδή ήταν κοντά στη θάλασσα γι’ αυτό κι εκεί ένιωσε σα να βρίσκεται στο δεύτερο σπίτι του.

Ήρθε η ώρα όμως να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε φεύγοντας στους γονείς του. Σε ηλικία 22 ετών, εννέα χρόνια αφού τους αποχωρίστηκε και χωρίς να τους έχει δει από τότε, επέστρεψε στη γενέτειρά του. Μια μέρα πριν από αυτή την συνάντηση δε μπορούσε στην σκέψη και μόνο να σταματήσει να κλαίει.

Το ευαίσθητο παιδί από την Σενεγάλη μπόρεσε να βοηθήσει την οικογένειά του να αλλάξει το βιωτικό της επίπεδο και πήγε να τη βρει ξανά. Πρώτα, στην είσοδο, αγκάλιασε τον πατέρα του τον οποίο δεν είχε πάρει στα χέρια του ποτέ στην ζωή του μέχρι εκείνη την στιγμή. Για τη μητέρα του οι λέξεις δε μπορούσαν να περιγράψουν τα συναισθήματά του μιας και της έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Οι αδερφές του είχαν μεγαλώσει, είχαν ψηλώσει κι εκείνος έμεινε εκεί να τις θαυμάζει.

Έφυγε σε ηλικία μόλις 13 ετών για να κυνηγήσει ένα άπιαστο όνειρο, μία ευκαιρία που πολλά παιδιά στην θέση του δε μπορούν να έχουν, όμως εκείνος ανταποκρίθηκε στο 100% και την άρπαξε απ’ τα «μαλλιά» με αποτέλεσμα να φτάνει τώρα στα 24 του να υπογράφει με την πρωταθλήτρια Ιταλίας, την Αρμάνι Μιλάνο, για τα επόμενα δύο χρόνια.

Μάλιστα, έχει πλέον θέση και στην εθνική ομάδα της χώρας του κάτι που το επιθυμούσε διακαώς. Νιώθει Σενεγαλέζος και επιζητούσε όσο τίποτα την κλήση στην εθνική. Ωστόσο, το δεύτερο σπίτι του θα είναι για πάντα η Ιταλία. Εκεί μπόρεσε και εκπλήρωσε τα όνειρά του, εκεί έζησε τα πιο καθοριστικά χρόνια της ζωής του κι εκεί θέλει να… γεράσει ακόμη κι όταν τελειώσει την καριέρα του.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη καιρός γι’ αυτό, αφού ο Ντιοπ με τη μεγάλη εμπειρία στην Α2 Ιταλίας, θα δοκιμαστεί στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, στην EuroLeague. Τώρα θα μπορεί να πει στη μαμά και στον μπαμπά ότι όχι μόνο έγινε μπασκετμπολίστας, όχι μόνο μπόρεσε να τους δώσει ένα νέο σπίτι, όχι μόνο ότι παίζει στην εθνική ομάδα της Σενεγάλης, αλλά και ότι θα παίξει με την πρωταθλήτρια Ιταλίας. Ο Ντιόπ είναι νέος παίκτης της Αρμάνι Μιλάνο.