«Ο Κόμπε μιμούνταν τον Τζόρνταν στον τρόπο σκέψης»: Ο Τιμ Γκρόβερ εξηγεί στο Sportal πόσο έμοιαζαν ο MJ με τον Μπράιαντ

Μάικλ Τζόρνταν και Κόμπε Μπράιαντ

«Ο Κόμπε μιμούνταν τον Τζόρνταν στον τρόπο σκέψης»: Ο Τιμ Γκρόβερ εξηγεί στο Sportal πόσο έμοιαζαν ο MJ με τον Μπράιαντ

Χρήστος Τσάλτας 19:29 - 07.10.2024 / Ανανεώθηκε: 19:35 - 07.10.2024

Ο σπουδαίος Τιμ Γκρόβερ έρχεται στην Ελλάδα για να μοιραστεί τα μυστικά της επιτυχίας του και μιλώντας στο Sportal, από το Σικάγο, μοιράστηκε μια ιστορία που δείχνει πόσο έμοιαζαν στον τρόπο σκέψης οι Μάικλ Τζόρνταν και Κόμπε Μπράιαντ.

Στις 19 Οκτωβρίου, η Αθήνα θα υποδεχτεί μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες των παρκέ. Διότι ήταν ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία παικτών όπως ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Κόμπε Μπράιαντ, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν τα όριά τους και να μπουν στην κουβέντα για τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών στα παρκέ.

Ο Τιμ Γκρόβερ χαίρει του σεβασμού της μπασκετικής κοινότητας. Ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε μεγάλους αθλητές να ξεπεράσουν τα όριά τους, πνευματικά και σωματικά και να πετύχουν κορυφές που ούτε φαντάζονταν.

Γράφτηκε ιστορία: ΛεΜπρόν και Μπρόνι Τζέιμς συμπαίκτες για πρώτη φορά (vid)
NBA

08:51 - 07.10.2024

Γράφτηκε ιστορία: ΛεΜπρόν και Μπρόνι Τζέιμς συμπαίκτες για πρώτη φορά (vid)

Μία αξέχαστη στιγμή έλαβε χώρα στη φιλική αναμέτρηση των Λος Άντζελες Λέικερς με τους Φοίνιξ Σανς, καθώς ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο γιος του, Μπρόνι, μοιράστηκαν για πρώτη φορά το παρκέ στο ΝΒΑ.

Για αυτά τα μυστικά -και όχι μόνο- θα μιλήσει στο Θέατρο Άλσος, στην ομιλία του με τίτλο «WINNING: The Unforgiving Race to Greatness».

Ενόψει της άφιξής του στην Ελλάδα, μίλησε σε εκπροσώπους του Τύπου από την χώρα μας, με το Sportal να παίρνει μέρος στη συζήτηση και να έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον σπουδαίο προπονητή.

Στο πρώτο ερώτημα που του θέσαμε, τον ρωτήσαμε τι χρειάζεται να κάνει ένας αθλητής, προκειμένου από εξαιρετικός να γίνει σπουδαίος. Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να θυσιάσει, για να φτάσει στο επόμενο επίπεδο.

Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική και ξεκάθαρη. «Η απάντηση είναι εύκολη, πρέπει να θυσιάσεις τα πάντα! Όταν κάποιος λέει ότι θα κάνω τα πάντα, αυτός είναι ο ορισμός. Έχω αναφερθεί στο βιβλίο μου σε αυτό. Εκεί βρίσκεις τον εαυτό και τον εγωισμό σου. Όταν είσαι εγωιστής είναι μια από τις άλλες ευθύνες σου, ώστε οι άλλοι να πάρουν τις ευθύνες τους. Κανείς δεν το κάνει μόνος τους. Κανείς δεν φτάνει στην κορυφή από μόνος του. Η ζωή σου είναι στα όρια.

Πρέπει να μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι τρομερή πίεση, τρομερή κριτική. Αυτό απαιτείται. Όλοι νομίζουν ότι αυτό χρειάζεται για να είσαι κορυφαίος. Αυτό είναι στα προαπαιτούμενα για να είσαι κορυφαίος. Να δουλεύεις νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, να έχεις ελάχιστους φίλους, να είσαι η... τσιρλίντερ του εαυτού σου, να σε παρεξηγούν. Αυτά είναι προαπαιτούμενα. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να περάσεις με αυτά, εάν δεν θες να είσαι αυτό το πρόσωπο δεν θα τα καταφέρεις. Πόσες φορές έχετε πει "γιατί δουλεύω τόσο πολύ; Χαλάρωσε..." και μετά από λίγο σκέφτεσαι "μισό λεπτό, προσπαθώ να γίνω ο καλύτερος που μπορώ". Δεν υπάρχει κάτι να το πάρεις εύκολα. Πόσες φορές μιλάς στον εαυτό σου;

Όταν λέμε ότι πρέπει να είσαι η τσιρλίντερ του εαυτού σου, δεν ζητάς επιβεβαίωση από άλλους. Όλοι ψάχνουν την επιβεβαίωση από τους άλλους για την επιτυχία τους. Πρέπει να αναγνωρίζεις την σκληρή δουλειά σου, εσύ είσαι υπόλογος στον εαυτό σου περισσότερο απ' όλους. Κάποιος επιβεβαιώνει ότι είσαι καλός στη δουλειά σου και το κάνεις αυτό καλά, αυτό σημαίνει ότι λάθος.

Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, μιλώντας στη γλώσσα σου, σε σχέση με την κανονική. Δεν πρέπει να έχεις πολλούς φίλους, πρέπει να σε παρεξηγούν, να καταλαβαίνεις γιατί το κάνεις αυτό. Οι φίλοι σου θα πρέπει να αναστατώνονται που δεν βγαίνεις μαζί τους στα κλαμπ να πιεις αλκοόλ, να βγαίνεις. Εσύ δεν εμφανίζεσαι και τότε σου λένε "τι συμβαίνει;" είναι δύσκολο να βρίσκεσαι σε αυτόν τον δρόμο. Εάν θες να φτάσεις εκεί η λέξη που πρέπει να μάθεις να χρησιμοποιείς περισσότερο από κάθε άλλη είναι η λέξη όχι».

Έχοντας δουλέψει με δύο θρύλους του μπάσκετ, που έχουν θέση στο Mount Rushmore του ΝΒΑ, ο Γκρόβερ αναφέρθηκε στο πόσο κοντά στην νοοτροπία του MJ ήταν ο Black Mamba. Δεν ήταν λίγοι άλλωστε αυτοί που θεωρούν ακόμα και σήμερα πως ο θρύλος των Λέικερς ήταν ό,τι πιο κοντινό υπήρξε ποτέ στον Μάικλ Τζόρνταν, όσον αφορά το στυλ παιχνιδιού, αλλά και τη νοοτροπία πάνω στο παρκέ.

«Σχεδόν μιμούνταν ο ένας τον άλλο», ήταν η πρώτη κουβέντα του, με τον ίδιο να αποκαλύπτει μια ιστορία. «Μια ενδιαφέρουσα ιστορία για τον Μάικλ και τον Κόμπι. Ο Κόμπι ήταν ο μόνος αθλητής που ο Μάικλ μου συνέστησε. Ήταν ο μόνος. Ένας λόγος που το έκανε, ήταν πως ο Μάικλ ήταν ανοιχτός στο να δίνει συμβουλές σε όλους. Ήταν σπουδαίος σε αυτό και δεν είχε μυστικά. Σου έλεγε μυστικά, αλλά μόνο λίγο. Ήθελε να δει εάν ένας αθλητής έκανε αυτό το λίγο.

Οι περισσότεροι έρχονταν και ζητούσαν μια συμβουλή από τον Τζόρνταν, την επόμενη φορά ζητούσαν ακόμα μία συμβουλή και ο Τζόρνταν τους έλεγε "μα δεν εφάρμοσες ποτέ αυτό που είπα πριν, γιατί να σου δώσω το επόμενο βήμα, ενώ δεν έκανες το προηγούμενο;" Κάθε φορά που ο Κόμπι ζητούσε συμβουλή από τον Τζόρνταν, την έκανε. Την εφάρμοζε στη ζωή και στο παιχνίδι του, αλλά και στη ρουτίνα του. Όταν ερχόταν και ζητούσε συμβουλή ξανά, εκείνος του έδινε εκ νέου συμβουλή. Και ο Κόμπι έκανε το ίδιο πράγμα.

Ήταν πολύ ίδιοι. Όχι τόσο σωματικά, αλλά στον τρόπο που σκέφτονταν, τον τρόπο που χειρίζονταν την πίεση, τον τρόπο που προπονούνταν, που ήταν υπόλογοι, που διαχειρίζονταν την αποτυχία. Όλοι μιλούσαν για τα παιχνίδια τους, αλλά κανείς δεν έλεγε πόσο όμοιοι ήταν στις συνήθειες προπόνησης.

Δεν ήταν ακριβώς απαράλλαχτοι, αλλά εάν μιλούσες με κάποιον θα σου έλεγε ότι ο Κόμπι αντιγράφει τις κινήσεις του, αντιγράφει το παιχνίδι του. Εάν θες να αντιγράψεις κάποιον, δεν αντιγράφεις τον καλύτερο πάντα; Δεν αντιγράφεις κάποιον που είναι απλώς καλός ή στο ίδιο επίπεδο με σένα. Αντιγράφεις τον καλύτερο όλων. Γι αυτό ήταν τόσο έξυπνος».

Προμηθευτείτε εισιτήρια για την ξεχωριστή εκδήλωση στο Θέατρο ΑΛΣΟΣ, πατώντας εδώ.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!