Ο Τζαμπάρι Πάρκερ ήρθε στην Euroleague για να πετύχει

O Τζαμπάρι Πάρκερ στο ντεμπούτο του στην Euroleague

i

Photo by Rodolfo Molina/Euroleague Basketball via Getty Images

Ο Τζαμπάρι Πάρκερ ήρθε στην Euroleague για να πετύχει

Νίκος Καλαμπάκας 16:47 - 12.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:47 - 14.08.2024

Οι τραυματισμοί δεν τον σταματούν, η πίστη του στον Θεό του δίνει δύναμη και η Βαρκελώνη τον έχει υποδεχθεί με τις αγκαλιές ανοιχτές. Ο Τζαμπάρι Πάρκερ έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι και από το ΝΒΑ δοκιμάζει την τύχη του στην Euroleague και η Βαρκελώνη ανυπομονεί να... χορέψει στους ρυθμούς του!

Η Νο. 2 επιλογή στο Draft του NBA 2014 ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του στην Turkish Airlines EuroLeague.

Για τον Τζαμπάρι Πάρκερ, η υπογραφή στην Μπαρτσελόνα και η συμμετοχή στην Turkish Airlines EuroLeague ήταν μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Είναι μόλις 28 ετών κι όμως ο Αμερικανός φόργουορντ άφησε πίσω του μερικά ταραχώδη χρόνια στο ΝΒΑ και τώρα ελπίζει να είναι το κομμάτι που λείπει για μια ομάδα της Μπάρτσα που θέλει να σηκώσει το πρώτο της κύπελλο στην EuroLeague από το 2010.

Ο Πάρκερ, το Νο. 2 του ντραφτ του NBA το 2014, έδειξε τι μπορεί να προσφέρει στον προπονητή Ρότζερ Γκριμάου στο ντεμπούτο του στην EuroLeague, σημειώνοντας 10 πόντους (όλοι στο τέταρτο δεκάλεπτο), μαζεύοντας 3 ριμπάουντ, κάνοντας 1 κλέψιμο και 1 τάπα σε λίγο λιγότερο από 18 λεπτά στο παρκέ καθώς η Μπάρτσα νίκησε την Αναντολού Εφές με 91-74 στον 1ο γύρο της σεζόν 2023-24.

Ο Τζαμπάρι Πάρκερ στην EuroLeague

Μιλώντας αποκλειστικά στο Euroleague.net, ο Πάρκερ έθιξε τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπίσει τις αποτυχίες, εξήγησε τι περιμένει αυτός από την EuroLeague και τι πρέπει να περιμένει ο κόσμος από εκείνον και κυρίως ανέλυσε την αγάπη του για το μπάσκετ. Όμως, όπως ξεκαθάρισε, τα κάνει όλα ένα βήμα τη φορά.

«Θέλω απλώς να είμαι ο καλύτερος που μπορώ να είμαι κάθε μέρα», λέει ο παίκτης της Μπαρτσελόνα. «Δεν παίρνω ρεπό και δεν κοιτάζω πολύ μπροστά, οπότε προσπαθώ να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου.

«Νομίζω ότι όποια εμπειρία κι αν έχω, προσπαθώ να μείνω στη στιγμή. Και καμία ετικέτα δεν με καθορίζει. Θα παίξω στην Αλάσκα αν χρειαστεί, θα παίξω στην Ανταρκτική. Θέλω απλώς να παίξω μπάσκετ, θέλω να απολαμβάνω τον εαυτό μου και να απολαμβάνω τη ζωή μου.

Δεν έχει σημασία πού πάω, πού παίζω, γιατί είμαι αυτός που είμαι».

Αντιμετώπιση πιέσεων και αναποδιών

Από μικρή ηλικία, ο Πάρκερ έπαιζε με τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Έχοντας πρωταγωνιστήσει στο Simeon Career Academy, το ίδιο γυμνάσιο όπου ο συμπατριώτης του από το Σικάγο, Ντέρικ Ρόουζ έκανε το όνομά του, στη συνέχεια πήγε στο Πανεπιστήμιο Duke – ένα από τα πιο διάσημα κολεγιακά προγράμματα μπάσκετ στις Ηνωμένες Πολιτείες – και καθιερώθηκε εκεί. Ωστόσο, δεν ένιωθε πίεση.

«Ειλικρινά, δεν ήταν πίεση γιατί το μπάσκετ είναι κάτι που μου αρέσει να κάνω», σημειώνει ο Πάρκερ. «Δεν είχα ποτέ προσδοκίες από τον εαυτό μου και σίγουρα δεν ζω σύμφωνα με την αντίληψη των άλλων ανθρώπων για μένα. Το θέμα είναι ότι υποτάσσομαι στον Θεό. Ο Θεός είναι το άτομο στο οποίο υποτάσσομαι και ξέρω ότι τον κάνω περήφανο».

Αργότερα, μετά την απόφαση των Μιλγουόκι Μπακς να πάρουν τον Πάρκερ στο ντραφτ του ΝΒΑ το 2014, ασκήθηκε μεγαλύτερη πίεση στους ώμους του. Ο Πάρκερ αρχικά έκανε μια καλή αρχή στη ζωή του στο ΝΒΑ, έχοντας κατά μέσο όρο 12,3 πόντους και 5,5 ριμπάουντ στα πρώτα 25 παιχνίδια του, αλλά στη συνέχεια ήρθε ένας σοβαρός τραυματισμός στο αριστερό του γόνατο.

Δύο σεζόν αργότερα, έχοντας επιστρέψει στο μέσο όρο της καριέρας του με 20,1 πόντους, 6,2 ριμπάουντ και 2,8 ασίστ σε 51 αγώνες την περίοδο 2016-17, ήρθε μια άλλη αποτυχία καθώς υπέστη έναν ακόμη τραυματισμό στο ίδιο γόνατο. Ο Πάρκερ, ωστόσο, αρνήθηκε να αφήσει αυτούς τους τραυματισμούς να αλλάξουν τη νοοτροπία του.

«Δεν ήταν καθόλου καταστροφικό. Η ζωή έχει να κάνει με τις αντιξοότητες, έχει να κάνει με διαφορετικά πράγματα και δεν υπάρχει τέλεια διαδρομή για κανέναν. Έτσι σκέφτομαι και επανέρχομαι κάθε φορά».

Ένα «νέο κεφάλαιο» στην καριέρα του

Πολλοί Αμερικανοί παίκτες όλα αυτά τα χρόνια φοβήθηκαν να κάνουν το άλμα στην EuroLeague από το ΝΒΑ, αλλά όχι ο Πάρκερ. Πέρασε οκτώ χρόνια στο ΝΒΑ προτού επιλέξει να ενταχθεί στην Μπάρτσα, μετά από ένα χρόνο παύσης, και οι πρώτες εμφανίσεις του έχουν δημιουργήσει ενθουσιασμό στους υποστηρικτές των Μπλαουγκράνα.

«Λατρεύω τη Βαρκελώνη, την όμορφη Μπαρτσελόνα», προσθέτει ο Πάρκερ. «Οι άνθρωποι είναι πολύ υπομονετικοί εδώ, πολύ καλοί, ειδικά με ανθρώπους σαν εμένα που δεν μιλούν καταλανικά ή ισπανικά, οπότε όλα είναι ωραία.

«Είναι ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα μου. Είναι κάτι διαφορετικό, κάτι που ήθελα να κάνω, κάτι καινούργιο. Ανυπομονώ και είμαι ενθουσιασμένος».

Μπαρτζώκας για Μπαρτσελόνα: «Θα παίξουν Φαλ και Μπραζντέικις - Έχουμε απουσίες, αλλά είμαστε αξιόμαχη ομάδα»
EUROLEAGUE

13:20 - 12.10.2023

Μπαρτζώκας για Μπαρτσελόνα: «Θα παίξουν Φαλ και Μπραζντέικις - Έχουμε απουσίες, αλλά είμαστε αξιόμαχη ομάδα»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για τις απουσίες που θα έχει ο Ολυμπιακός στο ματς της Παρασκευής απέναντι στην Μπαρτσελόνα (13/10, 21:15) για την δεύτερη αγωνιστική της Euroleague.

Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν ο Πάρκερ θα οδηγήσει τη Μπάρτσα στη δόξα της EuroLeague, αλλά η άνοδος στο τέταρτο δεκάλεπτο κόντρα στην Εφές ήταν ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσει. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός θα ζήσει μια από τις καλύτερες ατμόσφαιρες της Ευρώπης καθώς η Μπάρτσα ταξιδεύει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Θα είναι ένα μεγάλο τεστ, αλλά μια άλλη δυνατή εμφάνιση του Πάρκερ θα του έδινε την ώθηση να γίνει γρήγορα αγαπημένος των θαυμαστών στο «Παλάου Μπλαουγκράνα».