Ο σταρ του NBA, Τζέρεμι Σόχαν στο Sportal: «Να εκπροσωπήσω τη χώρα μου, όπως ο Γιάννης την Ελλάδα»

Ο σταρ του NBA, Τζέρεμι Σόχαν στο Sportal: «Να εκπροσωπήσω τη χώρα μου, όπως ο Γιάννης την Ελλάδα»

Χρήστος Τσάλτας 10:21 - 24.06.2024 / Ανανεώθηκε: 12:41 - 24.06.2024

Ένας σταρ του ΝΒΑ αποκλειστικά στην κάμερα του Sportal. Ο φόργουορντ των Σαν Αντόνιο Σπερς, Τζέρεμι Σόχαν, βρέθηκε για λίγες μέρες στην Ελλάδα και μοίρασε ατάκες για την καριέρα του στον «μαγικό κόσμο», την ευθύνη του να εκπροσωπεί την Πολωνία στη μεγάλη σκηνή, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και το alter ego του στο Τέξας, Βίκτορ Ουεμπανιαμά.

«Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα. Η πρώτη ήταν στα 16 μου για αγώνες». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια με τα οποία μας υποδέχτηκε ο Τζέρεμι Σόχαν στο lobby του ξενοδοχείου που διέμενε η εθνική ομάδα της Πολωνίας ενόψει της φιλικής αναμέτρησης με την Εθνική μας ομάδα.

Παρά το star attitude που τον ακολουθεί από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη, ως επιλογή των Σαν Αντόνιο Σπερς στο NBA Draft του 2022, ο χαρισματικός άσος φροντίζει έξω από τις τέσσερις γραμμές να απολαμβάνει τη ζωή και όσα φέρνει αυτή απλόχερα σε εκείνον. Διότι με ένα πρόγραμμα τόσο απαιτητικό, σε όλα τα επίπεδα, ξέρει πως οι μικρές χαρές είναι και οι πιο ξεχωριστές.

Για τον φόργουορντ των «σπιρουνιών» αυτό το καλοκαίρι είναι ξεχωριστό. Φόρεσε τη φανέλα της εθνικής ομάδας, έπειτα από το... διάλειμμα της προηγούμενης χρονιάς και φροντίζει να δίνει τον τόνο. Στη χώρα του ο κόσμος τον λατρεύει, τα νέα παιδιά θέλουν να του μοιάσουν και η φανέλα των Σπερς με τον αριθμό 10 γίνεται ανάρπαστη προς τιμήν του.

Ο ίδιος το ξέρει καλά και φροντίζει να το απολαμβάνει. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sportal εξήγησε πόσο σπουδαίο είναι για τον ίδιο που ηγείται μιας ολόκληρης χώρας, ενώ δήλωσε ξεκάθαρα πως θέλει ο κόσμος να τον θυμάται ως έναν νικητή.

Η κουβέντα όμως δεν έμεινε εκεί, καθώς μίλησε για τον... Διόσκουρο, Βίκτορ Ουεμπανιαμά, τον Γκρεγκ Πόποβιτς και τα μαθήματα που έχει λάβει από εκείνον, αλλά και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, απαντώντας με χιούμορ αλλά και αμεσότητα στο αν νιώθει ως ο «Πολωνός Γιάννης».

Η σκηνή λοιπόν στον Τζέρεμι Σόχαν...

Εκπροσωπείς την Πολωνία, φοράς την φανέλα της εθνικής ομάδας της Πολωνίας. Τι σημαίνει για σένα και τι είδους ευθύνη είναι για σένα να φοράς αυτή τη φανέλα και να ηγείσαι αυτής της ομάδας;

«Ξέρω ότι σίγουρα είναι τιμή να παίζεις για την εθνική ομάδα της χώρας σου. Είναι κάτι που ονειρεύεσαι από τότε που ήσουν παιδί. Μεγάλωσα στα μικρά κλιμάκια της εθνικής ομάδας και τώρα είμαι στην ανδρική ομάδα. Είναι πολύ ωραία να είμαι εδώ με τα παιδιά και να εκπροσωπώ τη χώρα μου».

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της εθνικής ομάδας και του να παίζεις στο ΝΒΑ; Ποια είναι η βασική διαφορά κατά τη γνώμη σου;

«Η εθνική ομάδα έχει να κάνει κυρίως με την περηφάνια. Παίζεις για την χώρα σου, τις ρίζες σου, για την οικογένειά σου και τους φίλους σου. Είναι αυτά τα βασικά. Τα vibe είναι εντελώς διαφορετικά. Στο ΝΒΑ η σεζόν είναι μεγάλη και κάθε φορά που παίζεις για την εθνική ομάδα είναι πολύ σύντομα τα τουρνουά και αυτό φέρνει αγωνία».

Τι σημαίνει για σένα το γεγονός πως εμπνέεις τις νεότερες γενιές, τα νεότερα παιδιά στην Πολωνία. Το ότι είσαι μια έμπνευση και τα νέα παιδιά σε παρακολουθούν, τι σημαίνει;

«Είναι κάτι για το οποίο είμαι περήφανος. Πρέπει να είσαι καλό παράδειγμα στα παιδιά, να τα εμπνέεις και να δίνεις κίνητρο να γίνουν καλύτερα από σένα. Δεν είσαι μόνο εσύ σε αυτόν τον κόσμο. Το να μπορείς να εμπνέεις και να δείχνεις στους άλλους έναν τρόπο ζωής, το πώς δουλεύεις και πώς πετυχαίνεις είναι πολύ σημαντικό».

Είσαι μεγάλος σταρ στην Πολωνία, όπως είναι και ο Γιάννης (Αντετοκούνμπο) εδώ στην Ελλάδα. Νιώθεις πως είσαι ο... Πολωνός Γιάννης Αντετοκούνμπο;

«Δεν θα έλεγα ότι νιώθω σαν τον Γιάννη. Θα έλεγα, ο Πολωνός Τζέρεμι Σόχαν. Είναι σπουδαίος παίκτης. Έχει όλη τη χώρα στο πλευρό του. Είναι στη λίγκα για αρκετά χρόνια περισσότερα από μένα. Ελπίζω να έχω καριέρα ανάλογη με τη δική του και να εκπροσωπήσω τη χώρα μου όπως και εκείνος. Θα ήταν πραγματικά σημαντικό για μένα».

Έρχεσαι από μια παραγωγική σεζόν στο ΝΒΑ με τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Ποιους τομείς θες να βελτιώσεις στο παιχνίδι σου και σε ποιους τομείς έχεις βελτιωθεί μέχρι τώρα;

«Κάτι πολύ σημαντικό για μένα, ως παίκτης, είναι το σουτ μου. Ακόμα κι αν βελτίωσα τα ποσοστά μου, ακόμα πιστεύω πως μπορώ να σουτάρω καλύτερα απ' ότι έκανα πέρυσι. Ένας ακόμα τομέας είναι ο χειρισμός της μπάλας. Καταλαβαίνω το παιχνίδι ακόμα περισσότερο. Θεωρώ ότι η συνέπεια είναι σημαντική. Καθώς η σεζόν είναι μεγάλη, εγώ φέρνω συνέπεια στο παιχνίδι μου και ανεβάζω την ενέργειά μου. Θέλω να φτιάξω αρκετά πράγματα».

Πόσο διαφορετικός είναι ο ρυθμός του παιχνιδιού παίζοντας δίπλα σε έναν παίκτη σαν τον Βίκτορ Ουεμπανιάμα; Νιώθετε πως είστε σαν... σούπερ ήρωες όταν βρίσκεται ο ένας δίπλα στον άλλο στο παρκέ;

«Ο Βικ κάνει τα πάντα πιο εύκολα, ειδικά στην άμυνα. Είναι τρελό πόσο μεγάλη παρουσία έχει. Ο κόσμος φοβάται να πάει απέναντί του, ακόμα και γύρω από το ζωγραφιστό. Ακόμα και όταν εκείνος κάνει δύσκολα τα σουτ των αντιπάλων γιατί είναι μακρύς και μεγάλος. Κάνει τα πάντα πιο εύκολα για εμάς και ο τύπος του παίκτη που είναι στην επίθεση είναι εκπληκτικός με όλα όσα κάνει για το μέγεθός του. Το work ethic του, το πάθος του, όλα είναι εκπληκτικά».

Δύο ακόμα ερωτήσεις και σε αφήνουμε. Η πρώτη είναι πως υπάρχει μια γνώμη πως κάθε παίκτης που παίζει για τον Γκρεγκ Πόποβιτς βιώνει ένα είδος προνομίου. Συμφωνείς με αυτή την άποψη, από την δική σου οπτική και με όσα έχεις δει από εκείνον;

«Σίγουρα. Είναι Ο προπονητής, ο καλύτερος προπονητής όλων των εποχών. Έχει κερδίσει 5 τίτλους, είχε πολλούς σπουδαίους παίκτες στην ομάδα του. Όχι μόνο εντός παρκέ, αλλά εκτός γηπέδου ο άνθρωπος που είναι. Όλα όσα κάνει είναι στο κορυφαίο επίπεδο. Έχω διδαχτεί τόσα πολλά από εκείνον. Κάνει πολύ εύκολο τον τρόπο να καταλάβεις τη ζωή. Χωρίς αμφιβολία».

Τελευταία ερώτηση. Πώς θα ήθελες να σε θυμούνται και τι είδους κληρονομιά θα ήθελες να αφήσεις και για το πολωνικό μπάσκετ, αλλά και για την καριέρα σου στο ΝΒΑ;

«Θέλω να με θυμούνται ως έναν περήφανο και γεμάτο ενέργεια άνθρωπο. Ως έναν νικητή. Σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει, θέλω να κερδίσω πολλά και στην εθνική ομάδα, αλλά και στο ΝΒΑ. Οπότε σίγουρα θέλω να με θυμούνται γι αυτό. Θέλω να είμαι νικητής»