Ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς στο Sportal: «Δεν φοβάμαι όπου και να με πετάξεις»

Ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς στο Sportal: «Δεν φοβάμαι όπου και να με πετάξεις»

Χρήστος Τσάλτας 15:23 - 15.01.2024 / Ανανεώθηκε: 10:36 - 14.08.2024

Η τρελή πορεία της Καρδίτσας στο μικροσκόπιο. Ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς μιλάει στο Sportal για την εξαιρετική εικόνα των Θεσσαλών στα τελευταία παιχνίδια, τον ρόλο του στην ομάδα και τον μεγάλο στόχο ως το τέλος της σεζόν.

Μπορούν μερικές προσθήκες να αλλάξουν την κατεύθυνση μιας ολόκληρης ομάδας; Όταν η κουβέντα πάει στην Καρδίτσα οι προσθήκες μπορούν να αλλάξουν πλήρως την εικόνα αλλά και την κατεύθυνση. Διότι μετά τις νίκες απέναντι σε Απόλλωνα Πάτρας και Προμηθέα ήρθε ακόμα μια πολύ μεγάλη νίκη. Αυτή κόντρα στον Άρη.

Οι Θεσσαλοί ήταν ανώτεροι και πατώντας γκάζι στο τέταρτο δεκάλεπτο έφτασαν στη νίκη. Έτσι βελτίωσαν το ρεκόρ τους στο 4-10, δείχνοντας για ακόμα ένα παιχνίδι τη δυναμική τους.

Σημαντικός παράγοντας στην αλλαγή εικόνας ήταν ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς. Ο έμπειρος φόργουορντ κατάφερε να προσθέσει ποιότητα και να αποτελέσει έναν ηγέτη εντός και εκτός παρκέ, σε μια ομάδα που είχε ανάγκη από ηγετική παρουσία.

To Sportal είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για την μεγάλη νίκη απέναντι στον Άρη, την αλλαγή εικόνας τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ έδωσε το σύνθημα για τα επόμενα παιχνίδια, ξεκαθαρίζοντας τον στόχο της σεζόν.

Απέναντι στον Άρη η Καρδίτσα πήρε ακόμα μια νίκη, τρίτη διαδοχική στη σεζόν. Τι δείχνει αυτό το αποτέλεσμα;

«Δείχνει ότι υπάρχει συνέπεια και πλάνο παιχνιδιού. Η ομάδα έχει στηθεί με ρόλος και έτσι όπως πρέπει. Δουλεύουμε πολύ καλά μέσα στην εβδομάδα και αυτό βγαίνει στο παρκέ. Είμαστε όλοι πολύ καλά μεταξύ μας στα αποδυτήρια».

Με τις νίκες αυτές θεωρείς ότι αλλάζει ο στόχος και η ομάδα μπορεί να κοιτάει πιο ψηλά;

«Εγώ από την πρώτη στιγμή που ήρθα είπα ότι δεν κοιτάμε να σωθούμε. Δεδομένο είναι πως έχομε μια ταλαντούχα ομάδα και μπορούμε να κάνουμε ζημιά με πολλούς τρόπους στον αντίπαλο. Σκεφτόμαστε νίκες και το επόμενο παιχνίδι και όχι το πώς θα σωθεί η ομάδα».

Πού μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα;

«Άμα είμαστε τυχεροί και πάνε όλα όπως πρέπει, μπορούμε να διεκδικήσουμε μια θέση στα πλέι οφ. Θέλω να πάω βήμα βήμα και στόχος μας είναι το επόμενο εντός έδρας, κόντρα στο Μαρούσι και το πώς θα συνεχίσουμε το σερί με αποτελέσματα και εμφανίσεις καλές. Στόχος είναι επίσης να έρχεται ο κόσμος στο γήπεδο. Η πίστη της τοπικής κοινότητας είναι τεράστια και παρόλο που είναι έξοδα κάθε εβδομάδα να έρχεται ο κόσμος, είναι εκεί και βγάζει μια υγεία. Αυτό οφείλεται στη διάθεση της διοίκησης και το πώς χειρίστηκε την κατάσταση των προηγούμενων μηνών. Στην Καρδίτσα υπάρχει σταθερότητα».

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, στην περίοδο που υπέγραψες στην ομάδα μεσούσης της σεζόν, τι έπαιξε ρόλο στην απόφασή σου;

«Έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο ότι υπήρχαν ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Χρήστος Δεληγιάννης που είναι φίλοι και γνωριζόμαστε από το χώρο του μπάσκετ. Μου δόθηκε μια θέση και ένας ρόλος καθοριστικός για την ομάδα εντός και εκτός παρκέ. Αυτά που συμφωνήσαμε και ό,τι συμφωνήθηκε μου δείχνει σεβασμό και τους ευχαριστώ γι αυτό. Εγώ από τη δική μου πλευρά πήρα αυτό που περίμενα. Ίσως όχι σε επίπεδο διπλών αγωνιστικών ή στο εξωτερικό, αλλά δεν έχω παράπονο. Είμαι πολύ καλά και συνειδητοποιημένος ότι αυτό που γίνεται είναι κάτι μεγάλο. Το έχω ξανακάνει με τον Χολαργό πριν μια 5ετία. Ξέρω την ποιότητά μου και τις δυνατότητές μου και δεν φοβάμαι όπου και να με πετάξεις».

Νιώθεις πως βρίσκεσαι στην πιο ώριμη φάση της καριέρας σου;

«Νιώθω ότι συνεχίζω να μαθαίνω και να βελτιώνομαι. Παίζουν ρόλο τα τόσα χρόνια εμπειρίας και ότι έχω ωριμάσει αρκετά. Παίζω το παιχνίδι όπως θέλω και δεν εκβιάζω καταστάσεις. Παίρνω πράγματα που μου δίνει η άμυνα. Οι αντίπαλοι στα τελευταία παιχνίδια παίζουν με παγίδες σε μένα και από εκτελεστή αυτό με κάνει δημιουργό. Οι συμπαίκτες μου με πιστεύουν. Σε γενικές γραμμές είμαι παίκτης που παίρνει ό,τι του δίνει κάθε παιχνίδι».

Στο παιχνίδι με τον Άρη συνέβη και ένα παράξενο περιστατικό στο φινάλε, με πρωταγωνιστές εσένα και τον Γκάλινατ. Τελικά κατάλαβες τι συνέβη;

«Δεν θα ήθελα να δώσω μια εξήγηση για μια μίζερη στιγμή ενός... συναθλητή. Είναι το unfair play της χρονιάς. Εγώ είχα σκοπό να περάσω το κέντρο και να αφήσω τη μπάλα. Είχα ήδη αρχίσω να χαιρετάω τους αντιπάλους. Το έκανα σε ένδειξη fair play. Έχει να κάνει με τον σεβασμό και τις αρχές του καθενός».

Μαζί με την δική σου προσθήκη έχουν έρθει στην Καρδίτσα και 3 ακόμα σημαντικοί παίκτες, ο Τέβιν Μακ, ο Ρέι ΜακΚάλουμ και ο Άαρον Τζόουνς. Πώς είναι η επικοινωνία μαζί τους;

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθα ήθελα να παίξω ρόλο στο να εγκλιματιστούν οι παίκτες. Με ακούν όλο και πιο πολύ και με σέβονται για αυτά που έχω κάνει. Τους βοηθάω πολύ. Έχουμε φάει όλοι παρέα και το εξωμπασκετικό στοιχείο παίζει ρόλο και είναι ένα πράγμα που αρέσει και σε μένα και θέλω να επικοινωνώ με τους συμπαίκτες μου. Το κλίμα είναι κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο».

Αναφέρθηκες στους Γιάννη Μπουρούση και Χρήστο Δεληγιάννη. Αυτοί έχουν ακολουθήσει έναν δρόμο ως διοικητικοί ηγέτες της Καρδίτσας. Αυτός ο δρόμος θα σε ενδιέφερε μελλοντικά;

«Δεν περνάει αυτή τη στιγμή από το μυαλό μου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μεταφέρω την αγάπη μου για το άθλημα και αυτό σκέφτομαι τώρα, πώς θα περάσω την αγάπη μου στον επόμενο παίκτη. Θέλω να προσφέρω την αγάπη μου σε αυτούς που με εμπιστεύονται.

Στην ομάδα έχεις ρόλο ηγέτη, πόσο σου ταιριάζει αυτός;

«Ανέναθεν είναι ένας από τους λόγους που υπογράφω αργά τα τελευταία χρόνια. Και γι αυτό παίζω μπάσκετ. Μου αρέσει η πρωτοβουλία, το ρίσκο, η αδρεναλίνη. Θέλω να είμαι ηγέτης».