Οι λόγοι που ο Ναν πήρε... σπίτι το βραβείο του MVP! (vids)

Οι λόγοι που ο Ναν πήρε... σπίτι το βραβείο του MVP! (vids)

Απόστολος Μαυράκης 12:08 - 22.04.2025 / Ανανεώθηκε: 12:08 - 22.04.2025

Ο Κέντρικ Ναν τιμήθηκε με την ύψιστη διάκριση του πολυτιμότερου παίκτη της σεζόν στη Euroleague και το Sportal αναλύει τους λόγους που ο Αμερικανός αρχισκόρερ του Παναθηναϊκού πήρε σπίτι το βραβείο του MVP.

Από τον Νοέμβριο του 2023 έως και σήμερα έχει περάσει ένα σεβαστό κι εύλογο χρονικό διάστημα, για να αξιολογήσουμε την επιρροή που είχε η μεταγραφή του Κέντρικ Ναν στον Παναθηναϊκό. Ένα πράγματα μόνο μπορούμε να πούμε: Άλλαξε τα πάντα!

Επιστροφή στα Playoffs και το Final Four, Ευρωλίγκα, πρωτάθλημα, κύπελλο, MVP, συνεχείς ατομικές διακρίσεις, μονίμως στο προσκήνιο, ακόμα κι τραγούδια που συνδυάστηκαν άρρηκτα με το όνομά του. Αυτά τα ολίγα προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει ο Ναν στο τριφύλλι, για αυτό και έχει γίνει ένας από τους πιο -αν όχι ο πιο- αγαπημένους παίκτες της πράσινης κερκίδας.

Και γιατί να βγει MVP ο Ναν; Η απάντηση είναι σύνθετη, αλλά και απλή ταυτόχρονα. Επιθετικά, μπορεί να κάνει τα πάντα. Κυριολεκτικά. Σουτ, σποτ ή με τρίπλα μετά από κάποιο step-back/side-step, μπούκες και drive χωρίς να υπολογίζει ποιος βρίσκεται απέναντί του, ολοκληρώνοντας πάντα με τον δικό του μοναδικό τρόπο, γκολ-φάουλ, σουτ από τα 9 μέτρα και ενίοτε από το κέντρο...

Δημιουργικά δε, έχει αρχίσει να σπάει πολύ περισσότερο την μπάλα, ιδίως από τη στιγμή που η μόνη ενδεδειγμένη άμυνα εναντίον του είναι το double-team. Ξέρει πολύ καλά να χειρίζεται και να «μιλάει» στην μπάλα. Φαίνεται μόνο και μόνο από τις στροφές που της βάζει, τη νιώθει. Έχει αντίληψη και ξέρει που να στρώσει την μπάλα στον συμπαίκτη του. Αυτό βέβαια πρέπει να το βελτιώσει, αφού είναι ομολογουμένως επιρρεπής στα λάθη, όμως δικαιούται κι αυτός να έχει ένα ψεγάδι.

Αμυντικά δε, δεν αποτελεί και υπερόπλο, όμως θα την κάνει τη δουλειά του. Μπορεί ώρες-ώρες να παίζει με υπερβάλλοντα ζήλο και να φορτώνεται από νωρίς με δύο και τρία φάουλ, ωστόσο αυτό είναι κάτι που δείχνει διάθεση και μαχητικότητα. Δεν φοβάται να θυσιαστεί και να μην παίξει άμυνα, ώστε να μην χρεωθεί με φάουλ και μπλέξει. Άλλωστε, έχει δείξει πως υπό πίεση αποδίδει επίσης τα μέγιστα. Ωραία, όλα αυτά, αλλά πάμε να τα δούμε και με νούμερα.

Εντάξει, νομίζω πως το να παραθέσουμε τις κορυφαίες του επιδόσεις για φέτος είναι... περιττό. Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε; Από τους 29 κόντρα στην Μπαρτσελόνα με τα 3 μπάζερ-μπίτερ, τα 2 εκ των οποίων από το κέντρο του γηπέδου; Από τους career-high 39 πόντους κόντρα στην Αρμάνι με 7 τρίποντα ήδη από την πρώτη περίοδο; Από τους 36 κόντρα στην Εφές, όπου θα αντιμετωπίσει σε λίγες ώρες (22/4, 21:30) ή την 37άρα επί της Μονακό και την αμέσως επόμενη 31άρα επί του Ερυθρού Αστέρα;

Φυσικά, είναι γνωστό σε όλους μας πως ο Ναν ολοκλήρωσε τη σεζόν με 21,1 πόντους κατά μέσον όρο, αλλά και συνολικά 696! Ανά 100 κατοχές με τον Ναν στον παρκέ (offensive rating) ο Παναθηναϊκός βάζει 126,2 πόντους, ενώ αμυντικά δέχεται 116,6 (defensive rating) για ένα συνολικό net rating του +9.6. Όσον αφορά δε τα ποσοστά του, ο Αμερικανός σουτάρει με 57,3% στα δίποντα (149/260), 42,6%  στα τρίποντα (101/237) και με 85,6% στις βολές (95/111).

Όλα αυτά συμβάλλουν σε ένα True Shooting Percentage της τάξεως του 64,2%. Το True Shooting Percentage (TS%) είναι ένα στατιστικό που μετράει πόσο αποδοτικός είναι ένας παίκτης στο σκοράρισμα, λαμβάνοντας υπόψη δίποντα, τρίποντα και βολές. Σε αντίθεση με το απλό ποσοστό ευστοχίας, το TS% δείχνει πόσους πόντους βάζει ένας παίκτης ανά προσπάθεια. Όσο πιο κοντά στο 60% (ή και πάνω), τόσο πιο αποτελεσματικός είναι. Όσον αφορά τον Ναν, καταλαβαίνουμε ότι είναι κάτι παραπάνω από αποτελεσματικός.

Κατά μέσον όρο ο Ναν διαθέτει 30,9 πόντους και ασίστ το παιχνίδι, αριθμός που τον καθιστά τον κορυφαίο στην εν λόγω κατηγορία. Αυτό δείχνει πως πέραν ενός προικισμένου σκόρερ, είναι κι ένας ικανότατος δημιουργός, άρα και ένας combo-guard που δεν έχει ως μοναδικό του μέλημα το σκοράρισμα, αλλά όταν αυτό δεν τραβάει, υπάρχει και η ασφαλής δικλείδα των ικανότατων συμπαικτών του. Πόσες φορές άλλωστε τον έχουμε δει να ταΐζει τους ψηλούς τους (Γκέιμπριελ, Γιουρτσεβέν, Λεσόρ), αλλά και να σπάει την μπάλα έξω για σποτ τρίποντο κάποιου συμπαίκτη του (Χουάντσο, Οσμάν, Γκραντ).

Σε λίγο πιο προχωρημένα στατιστικά, ο Ναν μετράει τέσσερα κερδισμένα φάουλ ανά παιχνίδι, κατηγορία στην οποία επίσης βρίσκεται ψηλά. Είναι λογικό, αφού ο ίδιος επιδιώκει την επαφή και η σωματοδομή του, αν και βραχύσωμος, του επιτρέπει να παίρνει την επαφή και να τελειώνει ιδανικά δύσκολες φάσεις κερδίζοντας και μία βολή. Εννοείται πως το ανελέητο κυνήγι που του ρίχνουν οι αντίπαλοι αμυντικοί είναι άλλος ένας από τους λόγους που κερδίζει τόσα φάουλ, μοιάζοντας ώρες-ώρες unguardable.

Στο usage βρίσκεται ψηλά επίσης, γεγονός που δεν μας προκαλεί έκπληξη. Συμμετέχει ενεργά και επηρεάζει το 1/3 των επιθέσεων της ομάδας του όσο βρίσκεται στο παρκέ, με τον Ναν να έχει 29,5% στο usage. Το μόνο κακό στη στατιστική του, είναι τα 2,8 λάθη ανά ματς και το 14,5% στο Turnover%, πράγμα που δείχνει πως όντως, είναι επιρρεπής στα λάθη και είναι μια πτυχή του παιχνιδιού του που πρέπει να προσέξει και να δουλέψει παραπάνω.

Όμως κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει για έναν παίκτη που προτού βγει στο παρκέ -και ενίοτε στο glass floor- κάνει την μπάλα κομπολόι, πριν φύγει από την προπόνηση βάζει στο ρελαντί 500 τρίποντα και γενικώς διατηρεί τον εαυτό του σε άψογη φυσική κατάσταση. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη συνέπεια φυσικά που έχει ως παίκτης, αφού αν δεν τα έκανε όλα αυτά, τότε μοιραία κάποια στιγμή θα κατέβαζε ρυθμούς. Κι όμως είναι εντυπωσιακή η σταθερότητα που έχει, κάτι που τον καθιστά έναν εκ των κορυφαίων παικτών της Ευρώπης.

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Και εν προκειμένω, τον κορυφαίο.