Ποιοι Ευρωπαίοι NBAers παραμένουν ελεύθεροι μετά την... αρπαγή του Φουρνιέ από τον Ολυμπιακό (vids)
i

Τσεντί Οσμάν (αριστερά), Ντανίλο Γκαλινάρι / © IMAGO

Ποιοι Ευρωπαίοι NBAers παραμένουν ελεύθεροι μετά την... αρπαγή του Φουρνιέ από τον Ολυμπιακό (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 09:38 - 03.09.2024 / Ανανεώθηκε: 09:41 - 03.09.2024

Πέντε είναι τα ονόματα των ευρωπαίων παικτών που έχουν απομείνει χωρίς συμβόλαιο στο NBA και από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έκανε την κίνησή του με τον Εβάν Φουρνιέ, η Ρεάλ Μαδρίτης θέλει να απαντήσει. Αν και τα... κουκιά είναι μετρημένα, υπάρχει ένας Τούρκος, ένας Ιταλός, ένας Λετονός, ένας Σέρβος κι ένας Έλληνας που παραμένουν στην αγορά.

Με το που μπήκε το Σεπτέμβρης, την πρώτη μέρα του (ημερολογιακού) φθινοπώρου, ο Ολυμπιακός βούτηξε στη δεξαμενή των ελεύθερων παικτών του NBA και... αλίευσε ό,τι πιο λαμπερό υπήρχε εκεί. Πήρε τον Εβάν Φουρνιέ, ο οποίος έπειτα από μία... ζωή στο NBA κα στα 32 του χρόνια, θα γίνει rookie της Euroleague και πάνω του θα επικεντρωθούν βλέμματα και σίγουρα οι αντίπαλες άμυνες.

Το θέμα είναι πως ταυτόχρονα με τους «ερυθρόλευκους», που στην περίπτωσή τους έκλεισαν το ρόστερ τους με την προσθήκη του Γάλλου γκαρντ, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ξεκινήσει κι αυτή την προσπάθειά της να καλύψει ένα κενό που δημιουργήθηκε όταν ο Γκερσόν Γιαμπουσελέ επέλεξε -μετά το Ολυμπιακό Τουρνουά του Παρισιού και των εντυπωσιακών του εμφανίσεων- να επιστρέψει στην Αμερική για μία δεύτερη θητεία. Αυτή τη φορά με τους Φιλαδέλφεια Σίξερς.

Η Ρεάλ έχει αποφασίσει πως θα πάρει έναν παίκτη ακόμα. Είτε αυτός παίζει ως πάουερ φόργουορντ, όπως ο Γιαμπουσελε, συμπατριώτης και συμπαίκτης του Φουρνιέ στους «τρικολόρ», ακόμα κι αν δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, είτε ό,τι καλύτερο μπορούν να βρουν διαθέσιμο. Και το «ό,τι καλύτερο» αφορά ουσιαστικά στην περίπτωση του Τσεντί Οσμάν.

Πρόκειται για έναν all-around φόργουορντ (σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα σμολ φόργουορντ στο NBA), που μπορεί να μην έχει τη σωματική δύναμη με τον Γιαμπουσελέ, αλλά στη Μαδρίτη βλέπουν την... τρομερή προοπτική της ταυτόχρονης συνεργασίας στην ίδια πεντάδα του 29χρονου Τούρκου, με τους Τζάναν Μούσα και Μάριο Χεζόνια. Ο Κροάτης στο «4» (στο NBA έπαιζε σούτινγκ γκαρντ), ο Βόσνιος στο «2» και ο Οσμάν ως σμολ φόργουορντ.

Στις ασκήσεις επί χάρτου που κάνει ο κόουτς Τσους Ματέο με τη διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης, βρίσκεται και ο Ντάβις Μπέρτανς, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα βρεθεί για προπονήσεις στο Γκόλντεν Στέιτ. Ένα «τεσσάρι» με τόσο καλό (έως και τρομερό) μακρινό σουτ, που παρά το γεγονός ότι δεν κάνει πολλά πράγματα στο γήπεδο, πέραν από το να βάζει τρίποντα, είναι ικανός να κάνει τη διαφορά σε μία... έτοιμη ομάδα όπως η Βασίλισσα. Που δεν θα του ζητηθεί να ηγηθεί.

Οι Ουοριορς κάλεσαν τον Ντάβις Μπέρτανς για προπονήσεις, ίσως τον δοκιμάσουν και στο Training Camp
NBA

08:38 - 03.09.2024

Οι Ουοριορς κάλεσαν τον Ντάβις Μπέρτανς για προπονήσεις, ίσως τον δοκιμάσουν και στο Training Camp

Η Ρεάλ Μαδρίτης σκέφτεται την περίπτωση του Ντάβις Μπέρτανς, το ίδιο κι άλλες ομάδες της Euroleague, αλλά ο Λετονός σουτέρ έχει μία πρόσκληση από το Γκόλντεν Στέιτ και σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την πρόταση που του έκαναν οι Ουόριορς.

Πέραν από τους δύο (Οσμάν και Μπέρτανς), οι υπόλοιποι ευρωπαίοι που απομένουν στην ελεύθερη αγορά και προέρχονται από το NBA είναι ιδιάζουσες περιπτώσεις. Οι δύο είναι 36 ετών και μάλλον στα τελευταία ένα δύο έτη της καριέρας τους, ενώ ο άλλος είναι σε καλή ηλικία (32), αλλά τραυματίας και άγνωστο πότε θα είναι έτοιμος για αγωνιστική δράση.

Πρόκειται για τους Ντανίλο Γκαλινάρι, Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, αλλά και για τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Οι δύο πρώτοι έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για ένα ακόμα συμβόλαιο στο NBA, αλλά δεν πρόκειται κανείς να τους δώσει κάποιον ρόλο. Κι αν ο Ιταλός για χρόνια ήταν παίκτης των 20+ πόντων μέσο όρο, πλέον δυσκολεύεται να βρει μία συνεργασία στην Αμερική. Αν πάντως, έρθει αυτή τη μεταγραφική περίοδο στην Ευρώπη, το Μιλάνο είναι ο... σίγουρος προορισμός του. Εκεί βρίσκεται η αγαπημένη του ομάδα, αυτή που τον ανέδειξε κι αν υπολογίσουμε πως ασχολήθηκε -σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα με τον Φουρνιέ- τότε μάλλον έχει κρατήσει ένα κομπόδεμα στην άκρη που ίσως καταλήξει στον Γκαλινάρι.

Ο Μαριάνοβιτς είναι διαφορετική περίπτωση. Ποτέ δεν έλαμψε στο NBA με το παιχνίδι του. Το έκανε όμως, με τον χαρακτήρα του και την φυσιογνωμία του. Ο Σέρβος σέντερ των 224 εκατοστών τα τελευταία χρόνια βρίσκει την τελευταία στιγμή μία συμπληρωματική θέση στον «μαγικό πλανήτη» και το ίδιο θ΄λει να κάνει και φέτος. Η τελευταία του ομάδα πάντως στην Ευρώπη, ήταν ο Ερυθρός Αστέρας (2013-15).

Τέλος, τα δεδομένα για τον Θανάση Αντετοκούνμπο καθορίζονται κυρίως από τον εγχειρισμένο του αχίλλειο τένοντα, που θα τον κρατήσει για μήνες εκτός δράσης. Η επιστροφή του στο Μιλγουόκι για μία ακόμα σεζόν με τους Μπακς στο πλευρό του αδελφού του Γιάννη και σούπερ σταρ της ομάδας, είναι πιθανή. Έστω και με ρόλο όμοιο που είχε το καλοκαίρι στο Παρίσι με την Εθνική ομάδα της Ελλάδας.