Ο νόμος Σαρκοζί που δεν αφήνει την Ντιαμπά Κονατέ να λάβει μέρος με τη Γαλλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες (vids)
i

© IMAGO

Ο νόμος Σαρκοζί που δεν αφήνει την Ντιαμπά Κονατέ να λάβει μέρος με τη Γαλλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 09:15 - 21.06.2024 / Ανανεώθηκε: 09:20 - 21.06.2024

Αν δεν ήταν Μουσουλμάνα και δεν φορούσε χιτζάμπ η Ντιαμπά Κονατέ θα στελέχωνε την εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών που θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά επειδή φοράει, η ομοσπονδία την «έκοψε» από το ρόστερ, βάσει το νόμου του 2011 που πέρασε ο Νικολά Σαρκοζί λίγο πριν αποχωρήσει από την προεδρία της χώρας.

Η Ντιαμπά Κονατέ είναι μία ταλαντούχα πόιντ γκαρντ από τη Γαλλία που παίζει μπάσκετ στο Ίρβινγκ -πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Μόνο που επειδή είναι μουσουλμάνα, έχει επιλέξει να αγωνίζεται φορώντας Χιτζάμπ. Γεγονός που θα της στερήσει το δικαίωμα να εκπροσωπήσει τη χώρα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Παρίσι (έναρξη: 26 Ιουλίου).

Στις ΗΠΑ, παρά την... παραδοσιακή ισλαμοφοβία που επικρατεί, της επιτρέπουν να αγωνίζεται κάνοντας τις επιλογές της για το τι θα φορέσει. Στην πατρίδα της όμως, ένας νόμος του κράτους απαγορεύει τη χρήση στοιχείων που έχουν θρησκευτικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά.

Αν και η FIBA επιτρέπει τη χρήση μαντήλας σε όσες Μουσουλμάνες αθλήτριες το επιθυμούν, το ίδιο και η Ολυμπιακή Επιτροπή, οι Γάλλοι έχουν αποφασίσει εδώ και πάνω από μία δεκαετία να μην επιτρέπεται η χρήση χιτζάμπ, μπαλακλάβας, αμπάγια και κάθε είδος ένδυσης που παραπέμπει στο Ισλάμ, σε χώρους όπως τα γήπεδα, αλλά και τα σχολεία.

Πρόκειται για τον νόμο περί «απαγόρευσης κάλυψης του προσώπου», που είναι το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής πράξης που ψηφίστηκε το 2010 επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί. Και από την οποία προκύπτει η απαγόρευση καλύμματος κεφαλής, συμπεριλαμβανομένων μάσκας, κράνους, πέπλων, αλλά και ολόσωμων στολών όπως τα Ζεντάι και Ντασίκι.

Τον Απρίλιο του 2011, όταν και ολοκληρώθηκε η νομοθετική διαδικασία, η Γαλλία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προέβη σε μία τέτοια απαγόρευση σε δημόσιους χώρους.

Γενικά στη Γαλλία, το ζήτημα της ένταξης στην κοινωνία των μουσουλμανικών εθνοτήτων, που αποτελούνται κυρίως από μετανάστες και τους απογόνους τους, είναι οξύ ζήτημα εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ειδικά μετά το 2015 και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι η κατάσταση έχει αποκτήσει φονταμενταλιστικά χαρακτηριστικά, που τώρα δεν επιτρέπουν στην Κονατέ να κάνει ένα όνειρό της πραγματικότητα.