Το Πουέρτο Ρίκο προστέθηκε τελευταίο στη λίστα - Οι 12 ομάδες του Ολυμπιακού Τουρνουά και οι όμιλοι

Το Πουέρτο Ρίκο προστέθηκε τελευταίο στη λίστα - Οι 12 ομάδες του Ολυμπιακού Τουρνουά και οι όμιλοι

Γιώργος Γαβριλάκης 09:36 - 08.07.2024 / Ανανεώθηκε: 09:45 - 08.07.2024

Στο Σαν Χοσέ του Πουέρτο Ρίκο οι ντόπιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης όταν η εθνική τους ομάδα νίκησε την Λιθουανία και πήρε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κεντρικοαμερικάνοι έγιναν η 12η και τελευταία ομάδα που πήρε το εισιτήριο για το Παρίσι. Πως έχουν διαμορφωθεί οι όμιλοι και το σύστημα διεξαγωγής.

Το βράδυ της Κυριακής (7/7) η Εθνική ομάδα πήρε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από 16 χρόνια απουσίας στον κορυφαίο αθλητικό θεσμό. Και ήταν η τελευταία ομάδα (χρονικά) των Προολυμπιακών Τουρνουά που γίνονταν στην Ευρώπη, που σφράγισε το εισιτήριο για το Παρίσι.

Λίγο αργότερα όμως, τα ξημερώματα της Δευτέρας (8/7) το παζλ ολοκληρώθηκε στο 100%. Διότι, εκκρεμούσε μία ακόμα θέση που θα προέκυπτε από το τουρνουά του Σαν Χουάν. Εκεί, τελικά οι οικοδεσπότες του Πουέρτο Ρίκο κατάφεραν να πάρουν τη νίκη στον τελικό κόντρα στη Λιθουανία, που την απέκλεισαν, την ίδια ώρα που οι κάτοικοι της χώρας από την Κεντρική Αμερική ξεχύθηκαν στους δρόμους των πόλεων για να πανηγυρίσουν έξαλα την μεγάλη στιγμή. H πρόκριση ήρθε για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004).

Ο Χοσέ Αλβεράδο, ο ηγέτης των Πορτορικάνων και γκαρντ των Νιου Ορλίνς Πέλικανς, ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε τους συμπαίκτες του στη νίκη με 79-68. Κατέγραψε στη στατιστική του 23 πόντους και μαζί με τους Τρέμοντ Ουότερς (18 πόντοι) και Τζόρνταν Χάουαρντ (12 πόντοι) ήταν οι κορυφαίοι.

Από την άλλη πλευρά, η Λιθουανία αποχώρησε θλιμμένη, έπειτα από ένα πολύ κακό ματς του σούπερ σταρ των Σακραμέντο Κινγκς, Ντομάντας Σαμπόνις (10 πόντοι, 9 ριμπάουντ), την στιγμή που ο Μάριους Γκριγκόνις του Παναθηναϊκού που πρωταγωνίστησε στα προηγούμενα ματς είχε 8 πόντους με 3/11 τρίποντα.

Έτσι το Πουέρτο Ρίκο πήρε ήδη θέση στον τρίτο όμιλο των Ολυμπιακών Αγώνων, παρέα με τις ΗΠΑ, την δευτεραθλήτρια κόσμου Σερβία και το Νότιο Σουδάν που στην σύντομη ιστορία του ως ανεξάρτητο κράτος θα παίξει για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο αγώνων.

Οι 12 ομάδες του Ολυμπιακού Τουρνουά

🏀 Γαλλία
🏀 Γερμανία 
🏀 Σερβία 
🏀 Καναδάς
🏀 ΗΠΑ 
🏀 Αυστραλία 
🏀 Ιαπωνία 
🏀 Νότιο Σουδάν 
🏀 Ελλάδα
🏀 Ισπανία
🏀 Βραζιλία
🏀 Πουέρτο Ρίκο

Ο Λορέντζο Μπράουν έστειλε την Ισπανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες (vid)
ΜΠΑΣΚΕΤ

23:31 - 07.07.2024

Ο Λορέντζο Μπράουν έστειλε την Ισπανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες (vid)

Η Ισπανία νίκησε με 86-78 τις Μπαχάμες στον τελικό του Προολυμπιακού Τουρνούα της Βαλένθιας και πήρε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν και πάλι ο Λορέντζο Μπράουν του Παναθηναϊκού με 18 πόντους σε 23'24'' χρόνο συμμετοχής.

Οι όμιλοι

Group A
Αυστραλία
Ελλάδα
Καναδάς
Ισπανία

Group B
Γαλλία
Γερμανία
Ιαπωνία
Βραζιλία

Group C
Σερβία
Νότιο Σουδάν
Πουέρτο Ρίκο
ΗΠΑ

Η διαδικασία διεξαγωγής του Τουρνουά

Από κάθε όμιλο των Ολυμπιακών Αγώνων θα προκριθούν στα προημιτελικά οι δύο πρώτοι και οι δύο καλύτεροι τρίτοι. Στη συνέχεια, αυτές οι οκτώ ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, βάσει της βαθμολογίας τους στους ομίλους και ακολουθεί κλήρωση για νοκ άουτ παιχνίδια ως τον τελικό της 10ης Αυγούστου, ώστε έπειτα να γίνει κλήρωση για να προκύψουν τα ζευγάρια που θα «παλέψουν» στα προημιτελικά.

Οι ομάδες του πρώτου γκρουπ θα παίξουν με εκείνες του τέταρτου, ενώ το δεύτερο γκρουπ θα διασταυρωθεί με το τρίτο. Επισημαίνεται πώς οι ομάδες που βρίσκονταν στον ίδιο όμιλο στην πρώτη φάση, δεν μπορούν να κληρωθούν αντιμέτωπες στα προημιτελικά.