Ένας Ολυμπιακός που αδίκησε τον εαυτό του

Ένας Ολυμπιακός που αδίκησε τον εαυτό του

Aχιλλέας Μαυροδόντης 09:56 - 15.06.2024 / Ανανεώθηκε: 09:57 - 15.06.2024

Ο Ολυμπιακός είχε τρία «title games» για να καθαρίσει τον 8ο συνεχόμενο εγχώριο τίτλο, όμως αδίκησε τον εαυτό του - βλέποντας τον μεγάλο του αντίπαλο Παναθηναϊκό να κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

«Άξιος της μοίρας του και δημιουργός του εαυτού του, ο καθείς είναι μόνος του». Αυτή η φράση, την οποία την έλεγε ο συγχωρεμένος ο παππούς μου (Αχιλλέας και εκείνος), μου έχει καρφωθεί στο μυαλό μετά το δεύτερο δεκάλεπτο του Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Και νομίζω πως ταιριάζει γάντι στον Ολυμπιακό αυτών των τελικών.

Από το 2-0, επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να μπει στη σειρά, να ισοφαρίσει σε 2-2 και να διεκδικήσει στο ΟΑΚΑ το τρόπαιο. Εκεί ήταν τρομακτικά δύσκολο να χάσει το πρωτάθλημα μαζί με τον κόσμο του.

Και ναι, ο Ολυμπιακός το πάλεψε. Μπήκε εκπληκτικά στο παιχνίδι και πήρε τα ηνία. Στο δεύτερο δεκάλεπτο όμως η άμυνα πάνω στον Σλούκα δεν ήταν απλά τραγική, ήταν ανύπαρκτη και ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μπροστά με +9 στο ημίχρονο.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Μιλουτίνοφ, ο Παπανικολάου και ο Πίτερς κράτησαν τον Ολυμπιακό μέσα στο ματς, με τους Ερυθρόλευκους να παίρνουν μάλιστα το προβάδισμα με 61-64 στο 29’, όμως ένα 4-0 του Παναθηναϊκού σε… 7 δευτερόλεπτα έκανε το 65-64 του ημιχρόνου, ρίχνοντας στο καναβάτσο την υπερπροσπάθεια των Πειραιωτών από το 20’ μέχρι το 29’.

Το σερί έφτασε στο 9-0 και ο Παναθηναϊκός δεν κοίταξε ξανά πίσω. Μόλις 2 πόντοι στα πρώτα 6 λεπτά ο Ολυμπιακός και στο +9 οι Πράσινοι. Και πάλι ο Ολυμπιακός βρήκε την ευκαιρία να πάρει το ματς. Παρόλα αυτά, στο τελευταίο λεπτό, με το σκορ στο 81-80, ο Γκος χάνει ΜΟΝΟΣ του το σουτ από τα τρία μέτρα. Του έμεινε και η μπάλα στα χέρια στα 7" (στο 85-82) και κάπως έτσι είδε να χάνεται μια υπερπροσπάθεια για την επίτευξη αυτού που κατά τη διάρκεια του αγώνα έμοιαζε ακατόρθωτο.

Και επιστρέφουμε στο «Άξιος της μοίρας του και δημιουργός του εαυτού του, ο καθείς είναι μόνος του». Ο Ολυμπιακός μόνος του βρέθηκε μια ανάσα από τον τίτλο και τα έκανε μαντάρα. Μόνος του βρέθηκε στο τέταρτο και πέμπτο ματς μπροστά με διψήφιες διαφορές και τα έκανε μαντάρα. Μόνος του μπήκε στο ματς, αλλά δεν έβρισκε σκορ στο τέλος.

Ναι, υπάρχουν φάσεις για τις οποίες ο Ολυμπιακός μπορεί να διαμαρτυρηθεί και μάλιστα είναι αρκετές. Τις αναφέραμε και μέσα από το Sportal, τις αναφέραμε και στο Sportal Basket League Finals Live. Έπρεπε όμως να κάνει το κάτι παραπάνω. Είχε τρία παιχνίδια για να πάρει το πρωτάθλημα και τα έχασε και τα τρία. Ναι, στο τρίτο παιχνίδι υπήρξαν πολλά διαιτητικά λάθη. Ναι, στο πέμπτο επίσης υπήρχαν φάσεις για τις οποίες μπορεί να διαμαρτύρεται. Στο τέταρτο όμως είχε βρεθεί μπροστά με διψήφιες τιμές και δεν κατάφερε να κάνει το κάτι παραπάνω. Όπως και στο 5ο. Όλα αυτά είναι πλέον παρελθόν όμως. Οι Πειραιώτες, όσο μεγάλη κι αν είναι η απογοήτευση, πρέπει να κοιτάξουν την επόμενη μέρα τους και να κινηθούν σωστά και μεθοδικά στο καλοκαιρινό παζάρι.

Γιατί αυτές οι κινήσεις θα καθορίσουν και το πώς θα πάει η σεζόν. Μια ήδη εξαιρετική ομάδα χρειάζεται μερικές πινελιές για να γίνει καλύτερη και να επιστρέψει στην κορυφή, εκεί όπου ανήκει. Όπως και να έχει όμως, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο του, ο συντάκτης του άρθρου πιστεύει πως ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω.

Γιατί δεν ανήκει στην τρίτη θέση της Ευρώπης και την δεύτερη της Ελλάδας. Ανήκει στην πρώτη κι εκεί πρέπει να επιστρέψει. Θα τα καταφέρει; Θα πάρει τους παίκτες που χρειάζεται; Θα το δούμε το καλοκαίρι, το οποίο θα είναι μεγάλο και ζόρικο. Ο Ολυμπιακός όμως επιβάλλεται να κάνει τις σωστές κινήσεις, αυτές που θα χαρίσουν και πάλι στον κόσμο του το χαμόγελο που τόσο έλειψε τον τελευταίο μήνα.

Μην ξεγελιέστε. Πολύ καλή ομάδα είναι ήδη ο Ολυμπιακός. Εξαιρετική θα έλεγε κανείς. Δεν θα πετύχαινε όλα όσα πέτυχε εάν δεν ήταν τέτοια. Απλά χρειάζεται κάποιες (σημαντικές) πινελιές, όπως αυτές που έχει στο... στόχαστρό του από νωρίς και διαβάσατε στο σχετικό ρεπορτάζ του Sportal. Αυτό είναι. Το καλοκαίρι θα είναι μεγάλο και με τρομερό ενδιαφέρον. Στον χέρι του Ολυμπιακού είναι να κάνει τις κινήσεις... ματ. Θα τις κάνει; Τα υπόλοιπα θα τα πούμε εν καιρώ...