Ώρα για Plan B: Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι αντί-Έβανς στη λίστα του Ολυμπιακού

Ώρα για Plan B: Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι αντί-Έβανς στη λίστα του Ολυμπιακού

Γιώργος Γαβριλάκης 20:55 - 27.05.2024 / Ανανεώθηκε: 10:30 - 29.05.2024

Ο σοβαρός τραυματισμός του Κίναν Έβανς της Ζαλγκίρις επηρεάζει έμμεσα τον Ολυμπιακό, που είχε αποφασίσει να επενδύσει στον ταλαντούχο Αμερικάνο γκαρντ. Πλέον όμως, τα δεδομένα προσαρμόζονται -αν δεν αλλάζουν ολοκληρωτικά. «Λαμπερές» εναλλακτικές στην ελεύθερη αγορά της Euroleague δεν υπάρχουν, οπότε οι «ερυθρόλευκοι» αναμένεται να αρχίσουν από νωρίς το... ψάξιμο!

Δεν είναι τώρα ο καιρός που ορίζει την έναρξη της... ανοικοδόμησης του Ολυμπιακού για τη νέα σεζόν με σκοπό την παραμονή του στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Πολύ σύντομα όμως, στα μέσα του Ιουνίου, θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αγωνιστικές υποχρεώσεις (και το πρωτάθλημα) και θα αρχίσουν επίσημα οι ασκήσεις επί χάρτου. Διότι, ανεπίσημα έχουν αρχίσει ήδη.

Οι «ερυθρόλευκοι», σύμφωνα με πολύπλευρες πηγές και πληροφορίες -που δεν επιβεβαιώνονται από τους ίδιους- έχουν προσεγγίσει και συμφωνήσει εδώ και καιρό με τον Κίναν Έβανς της Ζαλγκίρις. Το Κάουνας είναι μία... κλασσική αγορά για τους Πειραιώτες τα τελευταία χρόνια. Από εκεί πήραν τον Τόμας Ουόκαπ (το 2021) και πέρσι από την Λιθουανία στην Ελλάδα μεταφέρθηκαν ο Ίγκνας Μπραζντέικις και ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ.

Είχαν αποφασίσει να πάρουν και τον Κίναν Έβανς για τη νέα αγωνιστική περίοδο, αλλά ο σοβαρός τραυματισμός του το βράδυ της Κυριακής (26/5) κατά τη διάρκεια του αγώνα για τα playoffs του λιθουανικού πρωταθλήματος κόντρα στη Λιετκαμπέλις, επηρεάζει τον Αμερικάνο, την Ζαλγκίρις, αλλά και τον Ολυμπιακό.

Οι πρώτες ιατρικές ενδείξεις αναφέρουν πως το πρόβλημα που προέκυψε στο γόνατο του 27χρονου γκαρντ θα τον αφήσει εκτός δράσεις για 6-8 μήνες. Και πάνω που φέτος επέστρεψε με εκκωφαντικές εμφανίσεις και 17,6 πόντους με 43,5% στα τρίποντα από την περσινή ρήχη αχιλλείου τένοντα, ο Έβανς καλείται πλέον να ανέβει δεύτερο «Γολγοθά». Και την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός οφείλει να κοιτάξει τις λίστες, τα κιτάπια και τις επιλογές του για να δημιουργήσει εναλλακτικό πλάνο. Ίσως και περισσότερα από ένα.

Μόνο που η αγορά των ελευθέρων «αστεριών» της Euroleague ως προς τις θέσεις που εκπροσωπεί ο Κίναν Έβανς (δηλαδή, σούτινγκ γκαρντ και πόιντ γκαρντ) δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Πάντα υπάρχουν όμως και οι δεσμευμένοι που δεν αποκλείεται να αλλάξουν πόλεις και χώρες κατοικίας.

Στην πρώτη κατηγορία παραμένουν τρεις σημαντικοί παίκτες και προσωπικότητες, που το συμβόλαιο τους ολοκληρώνεται, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως οι τρεις τους θα βρίσκονται του χρόνου στην ίδια ομάδα. Πρόκειται για τον Μάικ Τζέιμς και τον Ελί Οκομπό, οι οποίοι είναι πολύ... κοντά στο να ανανεώσουν την συνεργασίας τους με την Μονακό και να συναντήσουν στο Πριγκιπάτο τον Νικ Καλάθη, ο οποίος αποχωρεί από την Φενέρμπαχτσε.

Οπότε η ζωή συνεχίζεται πέρα από αυτούς, αν και ο Μάικ Τζέιμς θα ήταν μία ιδανική περίπτωση και ένα πολυακουσμένο όνομα, ειδικά στα εδάφη μας.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν άλλες αξιόλογες περιπτώσεις ελεύθερων που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ψηλά στη λίστα του Γιώργου Μπαρτζώκα για την υπόθεση ενός Plan Β του Ολυμπιακού, στην περίπτωση που... εγκαταλειφθεί ο Κίναν Έβανς. Αλλά ακόμα κι αν αποκτηθεί στα 2/3 της σεζόν θα είναι εκτός δράσης, οπότε δεν μπορεί να στηριχθεί κανείς πάνω του για τη σεζόν 2024-25.

Τα ονόματα που το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσουν για μικρό ή μεγάλο διάστημα (αναλόγως την προσφορά και τη ζήτηση) στην free agency και παίζουν στις θέσεις των γκαρντ είναι ο Πι Τζέι Ντοζίερ της Παρτίζαν, ο Κέρσεν Έντουαρντς της Μπάγερν Μονάχου, ο Ίφε Λούντμπεργκ της Βίρτους Μπολόνια και ο Πάρις Λι της Βιλερμπάν.

Κανένας τους δεν ανήκει στην σφαίρα του ταλέντου του Κίναν Έβανς, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που περνάνε... αβλεπί. Ο Μίλος Τεόντοσιτς που θα μείνει στον Ερυθρό Αστέρα, ο Σέρχιο Γιουλ που (προφανώς) θα ανανεώσει και θα ολοκληρώσει την καριέρα του με την Ρεάλ Μαδρίτης και κάποιες περιπτώσεις... ξεπερασμένων: Όπως ο πρώην ΝΒΑer, αλλά εξαφανισμένος πλέον Κέβιν Πάνγκος της Βαλένθια ή ο βετεράνος Ροντρίγκ Μπομπουά της Αναντολού Εφές.

Οπότε, αν ο Ολυμπιακός αποφασίσει να επενδύσει σε έναν ξένο γκαρντ, τότε δεν υπάρχει τίποτα και κανένας αδέσμευτος που να θυμίζει τα χαρακτηριστικά και τα χαρίσματα του Κίναν Έβανς.

Η όλη κατάσταση αναμένεται να επηρεάσει και την απόφαση που πρέπει να πάρει ο Ολυμπιακός για την ανανέωση ή μη του συμβολαίου του Αϊζάια Κάναν, ο οποίος αν υπολογιζόταν πως σε περίπτωση απόκτησης του Έβανς ίσως και να... περίσσευε, τότε αυτό το ενδεχόμενο αρχίζει να αποκτά έξτρα ερωτηματικά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πέραν όμως, από την αγορά των ελευθέρων, υπάρχουν και περιπτώσεις δεσμευμένων με συμβόλαια που θα αλλάξουν ομάδα. Ένας από αυτούς αναμένεται να είναι ο κόμπο γκαρντ της Βαλένθια, Κρις Τζόουνς, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Παρτίζαν, ενώ ο πρώην παίκτης του Περιστερίου και νυν της Μπάγερν, Σιλβέν Φρανσίσκο, φέρεται να έχει συμφωνήσει ήδη με την προοπτική να φύγει από το Μόναχο και να μεταφερθεί στο Κάουνας. Ως ένα είδος αντικατάστασης του Κίναν Έβανς, καθώς οι άνθρωποι της Ζαλγκίρις είχαν αντιληφθεί πως η φυγή του τελευταίου ήταν από πιθανότατη ως δεδομένη.

Τέλος, θα ανοίξει κάποια στιγμή (κατά τον Ιούλιο) και το... παράθυρο του ΝΒΑ, εκεί όπου ο Ολυμπιακός, αλλά και οι... έχοντες της Euroleague αποκλείεται να μην ρίξουν μία πολύ έντονη ματιά, ειδικά στους ευρωπαίους που πλησιάζουν την επιστροφή στην ήπειρο που γεννήθηκαν. Δηλαδή, τον Γάλλο σούτινγκ γκαρντ, Εβάν Φουρνιέ, τον Τούρκο γκαρντ/φόργουορντ, Φουρκάν Κορκμάζ ή τον Λετονό πάουερ φόργουορντ και τρομερό σουτέρ, Ντάβις Μπέρτανς.