Το ντέρμπι του Σλούκα: Έτσι έζησε ο αρχηγός του Παναθηναϊκού την επιστροφή στο ΣΕΦ

Κώστας Σλούκας

Το ντέρμπι του Σλούκα: Έτσι έζησε ο αρχηγός του Παναθηναϊκού την επιστροφή στο ΣΕΦ

Χρήστος Τσάλτας 15:21 - 31.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:19 - 14.08.2024

Ο Κώστας Σλούκας επέστρεψε στο ΣΕΦ ως αντίπαλος του Ολυμπιακού, αυτή τη φορά με την πράσινη φανέλα του Παναθηναϊκού και το Sportal καταγράφει το πώς βίωσε ο Έλληνας πλέι μέικερ τη νύχτα της 30ης Οκτωβρίου.

Το ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής της Basket League, μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, είχε τη δική του αίγλη. Κάθε μάχη... αιωνίων άλλωστε αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για την εικόνα των «κόκκινων», όσο και την απόδοση των «πράσινων». Είτε οι δύο ομάδες αγωνίζονται στο ΣΕΦ, είτε στο ΟΑΚΑ.

Στην αναμέτρηση της 30ης Οκτωβρίου ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής με 66-54, μέσα στο φαληρικό στάδιο, σε ένα παιχνίδι που έστειλε μήνυμα πως το «τριφύλλι» είναι εδώ, πατάει γερά στα πόδια του και είναι ικανό να πάρει τα σκήπτρα από την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Στο παιχνίδι αυτό υπήρχε ένας μεγάλος πρωταγωνιστής. Ο Κώστας Σλούκας επέστρεψε στο Φάληρο για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιιακό για ακόμα μια φορά. Τώρα΄οχι με τα χρώματα της Φενέρμπαχτσε, στην οποία αγωνίστηκε στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά με την πράσινη φανέλα του Παναθηναϊκού, του αιώνιου αντιπάλου. Όπως ήταν φυσικό, από την στιγμή που εμφανίστηκε στο πάρκινγκ του φαληρικού γηπέδου έγινε το πρόσωπο της αναμέτρησης.

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω του. Όλοι περίμεναν μια του κίνηση, μια κουβέντα, ένα νεύμα. Ο κόσμος τον αποδοκίμασε έντονα, από την στιγμή που πάτησε στο παρκέ, μέχρι και τη στιγμή που αποχώρησε πρώτος απ' όλους τους συμπαίκτες του, για τα αποδυτήρια του ΣΕΦ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Λίγο μετά τις 18.45 η αποστολή του Παναθηναϊκού έφτασε στο ΣΕΦ και κατά την άφιξη της ομάδας λιγοστοί φίλαθλοι περίμεναν όχι την αποστολή του Παναθηναϊκού, αλλά τον Κώστα Σλούκα. Τον αποδοκίμασαν και έδωσαν μια... πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθούσε στην κεντρική σάλα του γηπέδου.

Κατά την πρώτη έξοδο των παικτών στο παρκέ ο διεθνής πλέι μέικερ δεν εμφανίστηκε. Προτίμησε να μείνει στα αποδυτήρια για να κάνει διατάσεις, θέλοντας να «καθαρίσει» το μυαλό του, να μείνει συγκεντρωμένος στο παιχνίδι και στο πώς θα καθοδηγούσε τους συμπαίκτες του την ώρα που έπρεπε.

Η πρώτη έξοδος του Σλούκα στο παρκέ έγινε μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, περίπου 30 λεπτά πριν από το τζάμπολ του αγώνα. Δεν βγήκε πρώτος, αλλά ούτε και τελευταίος. Μετά τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και πριν τον Αλεκσάντερ Μπαλτσερόφσκι. Τα μάτια όλων όμως ήταν στραμμένα επάνω του. Ο κόσμος τον αποδοκίμαζε έντονα, όμως εκείνος δεν αντιδρούσε.΄

Ένα... ρομπότ ανάμεσα σε ανθρώπους. Δεν εκφραζόταν, δεν αντιδρούσε, είχε αυτό το παγωμένο βλέμμα κάθε απόλυτα συγκεντρωμένου ανθρώπου που ήξερε πως είχε βρεθεί στο παρκέ για έναν και μοναδικό στόχο. Και παρά το εκρηκτικό κλίμα στο Φάληρο, εκείνος έμεινε ανεπηρέαστος.

Τα πρώτα λεπτά του αγώνα τα είδε από την άκρη του πάγκου. Ο Αταμάν προτίμησε να ξεκινήσει το παιχνίδι με τους Γκραντ, Γκάι και Γκριγκόνις στην περιφέρεια, με τον Σλούκα να έρχεται από τον πάγκο.

Το πρώτο ημίχρονο δεν ήταν παραγωγικό. 3 πόντοι, 1/5 σουτ, 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 λάθος και 2 κερδισμένα φάουλ ήταν ο απολογισμός του, με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται πίσω στο σκορ με 31-28. Όσες φορές μάλιστα έμαπινε στο παρκέ ή έπιανε τη μπάλα, οι αποδοκιμασίες ήταν ακόμα πιο έντονες. Όταν αστοχούσε σε σουτ, η ένταση γινόταν ακόμα πιο μεγάλη στην κερκίδα.

Στην ανάπαυλα μάλιστα ήρθε και νέος κύκλος... πικαρίσματος. Πίσω από την μπασκέτα που έκανε σουτ ο Παναθηναϊκός είχαν πάρει θέση οι οργανωμένοι του Ολυμπιακού. Κάθε φορά είχε τη μπάλα στα χέρια του ο Σλούκας, ακόμα και στο ζέσταμα, υπήρχε προσμονή. Σε κάθε άστοχο σουτ ακουγόταν ένα δυνατό «όλε» από την εξέδρα.

Ο Σλούκας ωστόσο δεν «έσπασε».

Παράμενε ψύχραιμος. Παρά την πίεση που του έβαζε η άμυνα του Ολυμπιακού, παρά την εχθρική υποδοχή που έτυχε, αλλά και τις αποδοκιμασίες. Έμεινε στο πλάνο του. Όσες φορές χρειαζόταν μιλούσε στους συμπαίκτες του, έδινε οδηγίες. Πότε στον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, πότε στον Ντίνο Μήτογλου, πότε στον Ματίας Λεσόρ. Σε μια καλή άμυνα του Μήτογλου μάλιστα κι ενώ ο διεθνής φόργουορντ ήταν πεσμένος στο παρκέ, έσπευσε να τον σηκώσει και να τον αποθεώσει με τα λόγια του, εμψυχώνοντάς τον.

Το κοντέρ στο φινάλε έγραψε 5 πόντους με 2/9 σουτ, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη και 3 κερδισμένα φάουλ σε 23 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. Το πιο σημαντικό όμως ήταν πως έφυγε νικητής από το παρκέ του ΣΕΦ. Δίνοντας τον τόνο στην ομάδα του. Όπως εκείνος ήθελε.

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 66-54 και ο Κώστας Σλούκας θα θυμάται με γλυκό τρόπο την έκβαση της βραδιάς της 30ης Οκτωβρίου, παρά την ατμόσφαιρα που συνάντησε.