Η αύρα γύρω από την επιστροφή του Κώστα Σλούκα στο ΣΕΦ και τα στοιχεία των δύο πρώτων «αιώνιων» συναντήσεων
i

© 2023 EuroLeague Basketball

Η αύρα γύρω από την επιστροφή του Κώστα Σλούκα στο ΣΕΦ και τα στοιχεία των δύο πρώτων «αιώνιων» συναντήσεων

Γιώργος Γαβριλάκης 13:07 - 29.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:23 - 14.08.2024

Το φορτίο που κουβαλάει ο Κώστας Σλούκας στην πορεία της επιστροφής του στο ΣΕΦ δεν εμπεριέχει εκκριτική ύλη, αλλά εκκριτικά συναισθήματα. Το βράδυ της Δευτέρας (30/10, 20:15) ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενηθεί από τον Ολυμπιακό και ο 33χρονος γκαρντ που πλέον φοράει την πράσινη φανέλα θα βρεθεί στο επίκεντρο. Το ντέρμπι «αιωνίων» περιστρέφεται γύρω από την πρώτη του επίσκεψη στο Φαληρικό στάδιο και τα αγωνιστικά στοιχεία της αναμέτρησης ξεκινούν από εκείνον, αλλά δεν μένουν μόνο σε αυτόν...

Τα κατατόπια τα ξέρει πολύ καλά. Καλύτερα και από τους περισσότερους παίκτες του Ολυμπιακού, με εξαίρεση ίσως τον Κώστα Παπανικολάου. Αν ο Κώστας Σλούκας κλείσει τα μάτια του στο κέντρο του παρκέ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, θα βρει με άνεση τον δρόμο προς τα αποδυτήρια. Θα προσανατολιστεί λες και έχει πάνω του ενσωματωμένο GPS τελευταία τεχνολογίας με όλες τις αναβαθμίσεις εγκατεστημένες. Ξέρει κατά που πέφτει το φουαγιέ του γηπέδου, τι σνακ πωλούνται εκεί, πιθανότατα θυμάται και τον τιμοκατάλογο, ενώ γνωρίζει ποιος διάδρομος οδηγεί στο γυμναστήριο και πως θα φύγει φθάσει μέχρι εκεί χρησιμοποιώντας την συντομότερη δυνατή διαδρομή. 

Τον Αύγουστο του 2008, πριν καν ενηλικιωθεί (αυτό συνέβη στις 15 Ιανουαρίου εκείνης της χρονιάς) μετακόμισε από τη Θεσσαλονίκη στον Πειραιά και το ΣΕΦ έγινε το δεύτερο σπίτι του. Αποχωρίστηκε την γενέτειρά του και την ομάδα των παιδικών του χρόνων, τον Μαντουλίδη, για μία επαγγελματική καριέρα στο υψηλό επίπεδο. 

Μέχρι το 2015 φορούσε τη ερυθρόλευκη φανέλα -με εξαίρεση τη σεζόν 2010-11 όταν και αγωνίστηκε με τη μορφή δανεισμού στον Άρη. Αποχώρησε και επέστρεψε στα... λημέρια το 2020 κι αφού είχαν προηγηθεί πέντε χρόνια στην Κωνσταντινούπολη με επιτυχίες και διακρίσεις ως αθλητής της Φενέρμπαχτσε. Κάποιοι υποψιάστηκαν την πιθανή του (δεύτερη) αποχώρηση το καλοκαίρι που μας πέρασε, αλλά υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά: Το να φύγεις από τον Ολυμπιακό και να πας στον Παναθηναϊκό δεν είναι απλή υπόθεση. Εμπεριέχει ένα φορτίο που πρέπει να κουβαληθεί, χρειάζεται θάρρος και προϋποθέτει αντοχές που κάποιους μπορεί και να τους λυγήσουν. Κάποιους άλλους... αποκλείεται!  

Άλλωστε, πρόκειται για μία κατάσταση που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και θα συμβεί και στο μέλλον. Είναι δεδομένο! Όπως δεδομένο είναι το ότι ο Κώστας Σλούκας το βράδυ της Δευτέρας (30/10, 20:15) θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος -θέλοντας και μη. Θα ακούσει να τον γιουχάρουν, να τον βρίζουν και θα προσπαθήσει να συγκεντρωθεί στο έργο του. Διότι, ο Παναθηναϊκός, στον οποίο μονομιάς έγινε ο αρχηγός και ηγέτης του, φιλοξενείται από τον Ολυμπιακό για την πέμπτη αγωνιστική του εγχώριου πρωταθλήματος. Δεν είναι η πρώτη του φορά που θα αντιμετωπίσει ως παίκτης των «πρασίνων» την τέως του ομάδα. Είναι η τρίτη! Μόνο που πλέον, ετοιμάζεται για την πρώτη του επιστροφή στο ΣΕΦ, ως μέλος του «αιώνιου» αντιπάλου, με ό,τι αυτό προϋποθέτει.   

Οι δύο πρώτες συναντήσεις και οι ισάριθμες νίκες του Ολυμπιακού

Η πρώτη φορά που ο Κώστας Σλούκας τέθηκε αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό ως παίκτης του Παναθηναϊκού ήταν στη Ρόδο για το Super Cup και έχασε. Την δεύτερη, βίωσε και πάλι την ήττα, αυτή τη φορά στην έδρα της νέας του ομάδας. Οι «ερυθρόλευκοι» του Πειραιά, στην πρώτη αγωνιστική της EuroLeague νίκησαν στο ΟΑΚΑ και τώρα το σενάριο της τρίτης πράξης είναι έτοιμο, διαβασμένο από όλους τους συμμετέχοντας και το μόνο που μένει είναι να παρακολουθήσουμε την παράσταση που θα σκηνοθετήσουν ο Γιώργος Μπαρτζώκας και ο Εργκίν Αταμάν, σε μία παραγωγή της Stoiximan Basket League και με πρωταγωνιστές τους αθλητές των δύο ομάδων. 

Ο Σλούκας είναι το κεντρικό πρόσωπο (μοιραία), αλλά δεν είναι ο μόνος που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό, την ίδια ώρα που ο καλοκουρδισμένος Ολυμπιακός, παρά τα προβλήματα και τις απουσίες δείχνει πως η ομάδα ξέρει να βρίσκει τον δρόμο της και έχει δημιουργήσει έναν αγωνιστικό προγραμματισμό που ξεπερνά εμπόδια και δυσκολίες. 

Οι Σακίλ ΜακΚίσικ και Λουκ Σίκμα δεν είναι διαθέσιμοι λόγω προβλημάτων τραυματισμών, αλλά αυτή τη φορά το τι εστί «ντέρμπι αιωνίων» θα βιώσει για τα καλά ο Ίγκνας Μπραζντέικις. Λιθουανός είναι (κατά βάση, μιας και μεγάλωσε στον Καναδά), ξέρει να παίζει μπροστά σε «καυτές» ατμόσφαιρες, τέτοιες δημιουργούσε η Ζαλγκίρις Κάουνας με την οποία διακρίθηκε, τέτοιες θα ζήσει και σε λίγες ώρες μπρος στο κατακόκκινο ΣΕΦ. 

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Κατάμεστο το ΣΕΦ, ανακοίνωσαν sold out οι Πειραιώτες!
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

17:33 - 27.10.2023

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Κατάμεστο το ΣΕΦ, ανακοίνωσαν sold out οι Πειραιώτες!

Ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό (30/10, 20:15) σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ, καθώς, όπως ανακοίνωσαν οι Ερυθρόλευκοι, τα εισιτήρια για το ματς εξαντλήθηκαν, με το ντέρμπι να είναι Sold Out!

Δεν έπαιξε στη Ρόδο μιας και μόλις είχε αποκτηθεί, ούτε στην πρεμιέρα της EuroLeague καθώς ήταν ανέτοιμος λόγω ενοχλήσεων στο πόδι. Τώρα όμως, θα είναι εκεί, αλλά μέχρι να εμφανιστούν στο ίδιο παρκέ την ίδια ώρα οι παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, χρήσιμο είναι να ρίξουμε μία ματιά στα αριθμητικά στοιχεία των δύο πρώτων συναντήσεων

👉🏼 ΡΟΔΟΣ, 30 Σεπτεμβρίου / Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: 75-51

Στο ξεκίνημα της χρονιάς ο Ολυμπιακός έδωσε στον Παναθηναϊκό μία ρεαλιστική εικόνα για το πόσο δύσκολη θα είναι η υπόθεση επιστροφής του στην κορυφή. Κάτι, που αναζητούν οι «πράσινοι», μα θα πρέπει να προσπαθήσουν σκληρά για να συμβεί αυτό. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά φέτος στον τελικό του Super Cup και αυτό συνέβη στη Ρόδο, όχι στο πικ της τουριστικής περιόδου, αλλά σίγουρα σε μία σημαδιακή στιγμή της αγωνιστικής περιόδου. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έκαναν μία επίδειξη δύναμης, την ώρα που ο Εργκίν Αταμάν δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε μπροστά του... 

🏀 Ο Παναθηναϊκός έβαλε μόλις 11 πόντους στο πρώτο ημίχρονο: 37-11

🏀 Ο Ολυμπιακός κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους δημιούργησε επιμέρους σκορ 27-0

🏀 Ο Ολυμπιακός έκανε ένα λάθος παραπάνω (18 έναντι 17), αλλά και 12 ασίστ περισσότερες (19 έναντι 7)

🏀 ΜVP ήταν ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης: 20 πόντοι με 6/7 τρίποντα σε 19'44'' 

🏀 Πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού ήταν ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ με 15 πόντους, ενώ έξι παίκτες είχαν σκοράρει και άλλοι τόσοι έμειναν στο μηδέν: Μπαρτσελόφσκι, Γκάι, Βιλντόζα, Παπαπέτρου, Καλαϊτζάκης Μωραϊτης.

🏀 Ο Κώστας Σλούκας σε 29'15'' είχε 9 πόντους με 3/8 σουτ, 6 ριμπάουντ και 2 ασιστ. 

👉🏼 ΟΑΚΑ, 6 Οκτωβρίου / Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: 78-88

🏀 Το ματς κρίθηκε στο έξτρα πεντάλεπτο, καθώς η κανονική διάρκεια είχε ολοκληρωθεί με το σκορ στο 74-74.

🏀 Στην εκπνοή της τέταρτης περιόδου ο Κώστας Σλούκας αστόχησε σε ένα υπό πίεση χρόνου και αντιπάλου τρίποντο

🏀 Στην παράταση ο Ολυμπιακός, θύμισε την συμπεριφορά της Ρόδου και στα πέντε λεπτά αυτής δέχθηκε μόλις 4 πόντους. Στο Super Cup βέβαια είχε δεχθεί 4 σε όλη την πρώτη περίοδο. 

🏀 Ποικιλία πρωταγωνιστών: Ο Άλεκ Πίτερς και ο Τόμας Ουόκαπ ήταν πρώτοι σκόρερ με 17 πόντους έκαστος. Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος ήταν κομβικός με 16 πόντους, ο Αϊζέια Κάνααν είχε 4/6 τρίποντα και σπουδαία συνεισφορά στην άμυνα και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είχε 15 πόντους και 7 ριμπάουντ. 

🏀 Ο Κώστας Σλούκας σε 31'13'' είχε 20 πόντους με 7/15 σουτ, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, αλλά και 7 λάθη.

🏀 Ο Χουάντσο Ερντανγκόμεθ, ο οποίος στη Ρόδο ήταν πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά ήταν τρίτος (ο Γκριγκόνις έβαλε 17) με 13 πόντους, ενώ είχε και 10 ριμπάουντ.