Οι αριθμοί του ντέρμπι των «αιωνίων» - Η μακρά προϊστορία και η τελευταία νίκη του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ

Οι αριθμοί του ντέρμπι των «αιωνίων» - Η μακρά προϊστορία και η τελευταία νίκη του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ

Γιώργος Γαβριλάκης 11:15 - 30.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:22 - 14.08.2024

Την τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός νίκησε στο ΣΕΦ είχαμε Νοέμβριο του 2021, ενώ οι «πράσινοι» στα τελευταία 20 παιχνίδια ανεξαρτήτου έδρας και διοργάνωσης έχουν πάρει μόνο δύο νίκες. Ο Ολυμπιακός έχει κυριαρχήσει, αλλά στα βάθη των ετών στην στατιστική έχουν... φυτρώσει τριφύλλια.

Από τη στιγμή που ορίστηκε η Α' Εθνική, δηλαδή από τη σεζόν 1963-1964, πριν καν δημιουργηθούν συνθήκες επαγγελματικού πρωταθλήματος και πριν προκύψει η Α1 κατηγορία -που σήμερα ονομάζεται Stoiximan Basket League- ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν αναμετρηθεί 208 φορές στην ιστορία τους. 

Άρα, το βράδυ της Δευτέρας (30/10, 20:15, ΕΡΤ3) το «ντέρμπι αιωνίων» θα είναι το διακοσιοστό ένατο! Τις περισσότερες νίκες σε αυτό το σύνολο τις έχει ο Παναθηναϊκός: 111 έναντι 97. Από τη σεζόν 1992-93 με την καθιέρωση της Α1 και της Α2 ο Παναθηναϊκός προηγείται και πάλι σε νίκες, αλλά με οριακή διαφορά. Έχει επικρατήσει 79 φορές και ο Ολυμπιακός έχει... απαντήσει με 73 νίκες.  

Στους αγώνες που ο Ολυμπιακός ήταν γηπεδούχος, πάντα από το 1963 και έπειτα, δηλαδή ακόμα και πριν χτιστεί το ΣΕΦ (αυτό συνέβη το 1985), στα ματς στο «Παπαστράτειο» ή όπου έδρευαν οι «ερυθρόλευκοι», η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Και ο Ολυμπιακός έχει νικήσει τα 70 από τα 105 ματς που συνάντησε τον Παναθηναϊκό. Οι 56 εξ αυτών έχουν συμβεί από το 1992 και μετά, διάστημα κατά το οποίο ο Παναθηναϊκός έχει πάρει 21 «διπλά». 

20 Νοεμβρίου 2021: Η τελευταία νίκη του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ

Στα τελευταία 20 ντέρμπι «αιωνίων» ανεξαρτήτου έδρας και ανεξαρτήτου διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός έχει καταγράψει μία σπουδαία συλλογή δεκαεννέα νικών. Κυριαρχεί εδώ και καιρό έναντι των «πρασίνων», αλλά μιας και ο Εργκίν Αταμάν και οι παίκτες του θα δοκιμαστούν στο ΣΕΦ, ας θυμηθούμε την τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός νίκησε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Ήταν το ματς που ο Νενάνια Νέντοβιτς, ο οποίος τώρα φοράει ερυθρόλευκα (αυτά του Ερυθρού Αστέρα), αλλά τότε φορούσε πράσινη φανέλα και με 24 πόντους ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης. Αυτός είχε οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στη νίκη με 81-76

Από εκείνη την ομάδα του Παναθηναϊκού που εμφανίστηκε στο ΣΕΦ στο ρόστερ υπάρχουν μόνο δύο παίκτες που παραμένουν και σήμερα στην ομάδα. Ο Λευτέρης Μαντζούκας, ο οποίος δεν είχε αγωνιστεί τότε (ήταν 18 ετών) και δεν θα αγωνιστεί ούτε το βράδυ της Δευτέρας (30/10) λόγω ίωσης και ο Ιωάννης Παπαπέτρου (είχε 13 πόντους και 3 ασίστ), ο οποίος επίσης δεν θα αγωνιστεί τώρα γιατί είναι τραυματίας. 

Η αύρα γύρω από την επιστροφή του Κώστα Σλούκα στο ΣΕΦ και τα στοιχεία των δύο πρώτων «αιώνιων» συναντήσεων
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

13:07 - 29.10.2023

Η αύρα γύρω από την επιστροφή του Κώστα Σλούκα στο ΣΕΦ και τα στοιχεία των δύο πρώτων «αιώνιων» συναντήσεων

Το φορτίο που κουβαλάει ο Κώστας Σλούκας στην πορεία της επιστροφής του στο ΣΕΦ δεν εμπεριέχει εκκριτική ύλη, αλλά εκκριτικά συναισθήματα. Το βράδυ της Δευτέρας (30/10, 20:15) ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενηθεί από τον Ολυμπιακό και ο 33χρονος γκαρντ που πλέον φοράει την πράσινη φανέλα θα βρεθεί στο επίκεντρο. Το ντέρμπι «αιωνίων» περιστρέφεται γύρω από την πρώτη του επίσκεψη στο Φαληρικό στάδιο και τα αγωνιστικά στοιχεία της αναμέτρησης ξεκινούν από εκείνον, αλλά δεν μένουν μόνο σε αυτόν...

Από τον Ολυμπιακό του 2021-22 συνεχίζουν στην ομάδα ο Τόμας Ουόκαπ, ο Μιχάλης Λούντζης, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο Μουσταφά Φαλ, ο Κώστας Παπανικολάου, αλλά και ο Σακίλ ΜακΚίσικ, ο οποίος βέβαια είναι εκτός δράσης για το ντέρμπι. 

Sportal Monday Live με ΑΕΚ - ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!