Το «χαλασμένο» μυαλό του Ολυμπιακού, η επικράτηση των πράσινων γκαρντ κι ένα ρόστερ που ψάχνει τους ρόλους του...

Το «χαλασμένο» μυαλό του Ολυμπιακού, η επικράτηση των πράσινων γκαρντ κι ένα ρόστερ που ψάχνει τους ρόλους του...

Νίκος Καλαμπάκας 22:29 - 27.10.2024 / Ανανεώθηκε: 22:58 - 27.10.2024

Το πρώτο ντέρμπι της φετινής Basket League είναι γεγονός και το Sportal σκιαγραφεί τους λόγους που ο Παναθηναϊκός δείχνει να συνεχίζει από εκεί που τέλειωσε πέρυσι, την ώρα που ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα...

Ο Ολυμπιακός γνώρισε μια ακόμα ήττα φέτος, την 4η συνολικά στη σεζόν. Αυτή τη φορά ήρθε μέσα στο ΣΕΦ, μπροστά στο κοινό του και σε ένα ματς που οι ερυθρόλευκοι το ήθελαν για πολλούς και διάφορους λόγους.

Μπορεί κάποιος εύκολα να σταθεί στα εξωπραγματικά ποσοστά των Λορέντζο Μπράουν και Ναν, ή στο φοβερό ποσοστό που είχαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού στο τρίποντο (13/26 με 50%).

Η αλήθεια είναι ότι πέρα από το πολύ κακό αμυντικά πρώτο ημίχρονο του Ολυμπιακού, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έπαιζαν με «χαλασμένο» μυαλό, κάτι που φάνηκε στα δικά τους σουτ.

Ο Σάσα Βεζένκοφ δεν είχε υπομονή και πήρε τραβηγμένα τρίποντα, ο Ντόρσεϊ έβρισκε περισσότερο σίδερο παρά διχτάκι, ο Βιλντόζα το ίδιο.

Ο Ολυμπιακός έδειχνε αγχωμένος και μπερδεμένος στον αγώνα. Οι παίκτες του έχουν ξεχάσει ότι η άμυνα τους βοηθούσε πάντα να πάρουν σημαντικά ματς, ενώ όταν βλέπουν τους αντιπάλους τους να έχουν ευχέρεια στο σκοράρισμα, δείχνουν να χάνουν εκείνοι το μυαλό τους.

Τα γκαρντ του δεν μπόρεσαν σε καμία περίπτωση να φέρουν εις πέρας την αποστολή κόντρα στην γραμμή των «κοντών» του Παναθηναϊκού, εκεί όπου οι Λορέντζο Μπράουν και Κέντρικ Ναν, έκαναν ότι ήθελαν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα γκαρντ του Παναθηναϊκού σημείωσαν 54 πόντους, ενώ αυτά του Ολυμπιακού 26. Δηλαδή οι πράσινοι πήραν από τους Ναν, Μπράουν, Γκραντ και Σλούκα 28 πόντους περισσότερους απ' ότι ο Ολυμπιακός από τους Ουόκαπ, Φουρνιέ, Βιλντόζα και Ντόρσεϊ.

Ο Ολυμπιακός έχει πνευματικό πρόβλημα. Φάνηκε ξεκάθαρα στο Μόναχο, όταν οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν έκαναν τα βασικά του μπάσκετ, όπως να σταματούν τους αντιπάλους τους με φάουλ όποτε πήγαιναν να πάρουν πλεονέκτημα στις επιθέσεις τους, έγινε ακόμα πιο κατανοητό από τις αποφάσεις τους στο ντέρμπι, οι οποίες πολλές φορές ήταν βιαστικές και σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζουν το μπάσκετ που παίζει η ομάδα τα τελευταία χρόνια.

Σε μεγάλα παιχνίδι σημαντικό ρόλο παίζει και η στρατηγική. Μια ομάδα πρέπει να έχει παίκτες από αυτούς που λέμε για τις «ειδικές αποστολές». Να μπουν μέσα για να μαρκάρουν, να βγάλουν τη γλώσσα των αντιπάλων τους και να τους πουν «μέχρι εδώ». Το ρόστερ των ερυθρόλευκων δεν δίνει αυτή την πολυτέλεια, αφού όποιος πατάει στο παρκέ πλέον μπορεί να σταθεί σε κάθε ομάδα της Ευρωλίγκας.

Ο Παναθηναϊκός δείχνει αυτή τη στιγμή πανίσχυρος. Έχει παίκτες που φέρνουν τους αγώνες στα μέτρα τους, έχει αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι τους και μετά τα άσχημα αποτελέσματα σε Παρίσι και μαδρίτη, δείχνει αντίδραση.

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός ψάχνεται ακόμα. Η ομάδα προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, οι παίκτες ψάχνουν τους ρόλους τους σε ένα ρόστερ υπερπλήρες μεν, προβληματικό δε. Τουλάχιστον για την ώρα...