Η τρίτη και... φαρμακερή του Ολυμπιακού!

Σακίλ ΜακΚίσικ

i

Euroleague

Η τρίτη και... φαρμακερή του Ολυμπιακού!

Νίκος Καλαμπάκας 10:42 - 21.05.2024 / Ανανεώθηκε: 08:33 - 29.05.2024

Το Final Four του Βερολίνου βρίσκεται προ των πυλών και η Euroleague πέρασε από «ακτινογραφία» τον Ολυμπιακό. Τα υπέρ και τα κατά της ομάδας του Πειραιά και γιατί έχει τύχη να στεφθεί φέτος πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο Ολυμπιακός κατευθύνεται στο Βερολίνο για το τρίτο του συνεχόμενο Final Four και μετά την οριακή ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης στον αγώνα πρωταθλήματος της περασμένης σεζόν, η ομάδα του Πειραιά έχει λόγους αισιοδοξίας στα ημιτελικά.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν με νέους παίκτες και γινόταν όλο και καλύτερος με την πάροδο του χρόνου πριν κερδίσει 10 από τα 11 τελευταία παιχνίδια της κανονικής περιόδου και αποκλείσει την Μπαρτσελόνα στα πλέι οφ χωρίς το πλεονέκτημα εντός έδρας. Επόμενος σταθμός: Η δόξα στο Final Four!

Οι Πειραιώτες έφτασαν σε τρίτο συνεχόμενο Final Four για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου. Κέρδισαν την Μπαρτσελόνα στο 5ο παιχνίδι εκτός έδρας για να προκριθούν στο Βερολίνο και, όπως πάντα με τον προπονητή Γεώργιο Μπαρτζώκα, είχαν καλά αμυντικά νούμερα.

Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά. Αν και κάποιοι μπορεί να θεωρούν τους Los Blancos ως το απόλυτο φαβορί, όσοι έχουν υποτιμήσει τους παίκτες του Μπαρτζώκα στο παρελθόν, το έχουν πληρώσει ακριβά.

Ευκαιρία για εκδίκηση

Αυτές οι ομάδες συμμετείχαν επίσης στον αγώνα του Πρωταθλήματος EuroLeague της Turkish Airlines το 2023. Φαινόταν ότι οι Κόκκινοι ήταν σε καλό δρόμο για να κατακτήσουν τον τέταρτο τίτλο τους, προηγήθηκαν με 78-72 με 2 λεπτά να απομένουν. Αυτό που συνέβη στη συνέχεια δεν το περίμεναν: ο Σέρχιο Ροντρίγκεζ επανέφερε τη Ρεάλ στη ζωή, ο Σέρχιο Λουλ σημείωσε ένα απίστευτο καλάθι πάνω από τα χέρια του Μουσταφά Φολ, ο Κώστας Σλούκας αστόχησε στο buzzer και η Ρεάλ πανηγύρισε.

Οκτώ από τους παίκτες που έχασαν εκείνον τον τελικό από τη Ρεάλ επιστρέφουν για το Final Four του 2024 με τον Ολυμπιακό. Κάποιοι από αυτούς, όπως ο Άλεκ Πίτερς και ο Αϊζάια Κάνααν, φτάνουν με μεγαλύτερους ρόλους. Ο Πίτερς δεν έπαιξε στον αγώνα πρωταθλήματος της περασμένης σεζόν, αλλά ήταν ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού στο σύστημα αξιολόγησης αυτή τη σεζόν, έχοντας κατά μέσο όρο 12,7 πόντους σε 38 παιχνίδια ως βασικός. Αυτή τη φορά, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω του, καθώς προσπαθεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό να εκδικηθεί αυτή την ήττα.

Το remake της προηγούμενης δεκαετίας

Πριν από πολλά χρόνια, ο Ολυμπιακός ονομάστηκε "The Comeback Kids" λόγω της ικανότητάς του να κάνει ράλι και να κερδίζει αγώνες ενώ βρισκόταν πίσω στο σκορ. Ο Ολυμπιακός υστερούσε με 19 και 17 βαθμούς, αντίστοιχα, στους Αγώνες του Πρωταθλήματος της EuroLeague το 2012 και το 2013 απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά κατέληξε να κατακτήσει και τους δύο τίτλους. Ο αρχηγός της ομάδας Κώστας Παπανικολάου είναι ο μόνος από αυτά τα «Comeback Kids» που είναι ακόμα στην ομάδα, αλλά το πνεύμα παραμένει και οι Πειραιώτες το έδειξαν και αυτή τη σεζόν.

Ο Ολυμπιακός έχει διατηρήσει αυτή την ικανότητα. Κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου, οι ερυθρόλευκοι ήταν στο 7-5 όταν έμειναν πίσω μετά από τρία δεκάλεπτα και 2-2 όταν ήταν ισόπαλοι μετά από 30 λεπτά. Στο 5ο παιχνίδι των πλέι οφ, ο Ολυμπιακός έμεινε πίσω με 47-42 με 7 λεπτά να απομένουν και προχώρησε σε ένα καθοριστικό επί μέρους σκορ 2-15 που σφράγισε το αποτέλεσμα. Ποτέ μην υπολογίζετε τον Ολυμπιακό ως αουτσάιντερ γιατί συνήθως ξέρει πώς να ξαναβρεί τον δρόμο του σε οποιοδήποτε σημαντικό παιχνίδι.

Η αποτελεσματικότητα στη ρακέτα

Από τότε που ο Μόουζες Ράιτ εντάχθηκε στην ομάδα, ο Ολυμπιακός αγωνίζεται πολύ δυνατά στη ρακέτα, με έναν σπάνιο συνδυασμό μεγέθους, αποτελεσματικότητας και δύναμης. Ο σταρ σέντερ Νίκολα Μιλουτίνοφ ηγείται της EuroLeague 2023-24 στο PIR ανά 40 λεπτά (32,1). Ο βασικός σέντερ Μουσταφά Φαλ είναι 24ος σε αυτή τη λίστα (24,6) ενώ ο Ράιτ δεν έπαιξε αρκετά παιχνίδια για να εμφανιστεί στη βαθμολογία, αλλά έχει μέσο όρο PIR 29,3, που διαφορετικά θα του έδινε την πέμπτη θέση.

Ο Μιλουτίνοφ οδηγεί επίσης τη διοργάνωση στα περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ ανά 40 λεπτά (5,4). Ο Φαλ είναι ο πιο αποτελεσματικός σουτέρ δύο πόντων αυτή τη σεζόν (79,1% 2FG), έχοντας κάνει 110 από τις 139 προσπάθειες εντός του τόξου. Οι Ράιτ (70,6% 2FG) και Μίλου (62,6% 2FG) είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικοί στο ζωγραφιστό. Αντίστοιχα, ο Ολυμπιακός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα απέναντι στον «άρχοντα» της EuroLeague, τον Ουόλτερ Ταβάρες αλλά και τον Βενσάν Πουαριέ, καθώς οι Κόκκινοι έχουν πολλά όπλα να χρησιμοποιήσουν εναντίον τους.

Ελίτ γκαρντ

Ο Ολυμπιακός έχει λόγους να είναι αισιόδοξος όσον αφορά τη φύλαξη των αντιπάλων περιφερειακών αστέρων. Οι προπονητές της EuroLeague επέλεξαν τον Τόμας Ουόκαπ ως τον καλύτερο αμυντικό της διοργάνωσης. Είναι ο πρώτος γκαρντ που κέρδισε το βραβείο από τότε που ο Δημήτρης Διαμαντίδης το πήρε για έκτη φορά το 2012. Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος έπαιξε στη Ρεάλ την περασμένη σεζόν και ως εκ τούτου γνωρίζει τα πάντα για τους γκαρντ Ροντρίγκεζ και του Λουλ. Οι μάχες του με τον Καμπάτσο θα πρέπει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα κλειδιά σε αυτό το παιχνίδι.

Εάν οι Κόκκινοι φτάσουν στο παιχνίδι του πρωταθλήματος, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι αισιόδοξοι. Ήδη ο Ολυμπιακός κατάφερε να σταματήσει τον Σλούκα του Παναθηναϊκού στην τελευταία αναμέτρηση των ομάδων στην EuroLeague. Είχε 7 πόντους σε 2 από 7 σουτ σε περισσότερα από 20 λεπτά. Η Φενέρμπαχτσε κερδίζει παιχνίδια λόγω των τριών πόντων της, αλλά ο Ολυμπιακός έκανε καλή δουλειά φρουρώντας τους βασικούς σουτέρ. Σε δύο παιχνίδια της κανονικής σεζόν ενάντια στους ερυθρόλευκους, οι Ουίλμπεκιν, Γκούντουριτς και Ντόρσεϊ συνδυάστηκαν για 6 από τα 25 σουτ τριών πόντων (24,0% 3FG) πέρα ​​από το τόξο.

Ο προπονητής Μπαρτζώκας, ο Φιλίπ Πετρούσεφ, ο Γουίλιαμς Γκος, ο Πίτερς και ο Παπανικολάου ξέρουν πώς είναι να κατακτάς την EuroLeague. Ήρθε η ώρα να μάθουμε αν η υπόλοιπη ομάδα θα ανακαλύψει αυτό το συναίσθημα στο Βερολίνο!