Βεζένκοφ και Φουρνιέ «λαδώνουν» την επιθετική μηχανή του Ολυμπιακού, αλλά θέλει κι άλλο... (vid)

Βεζένκοφ - Φουρνιέ

i

© Intime

Βεζένκοφ και Φουρνιέ «λαδώνουν» την επιθετική μηχανή του Ολυμπιακού, αλλά θέλει κι άλλο... (vid)

Ευτυχία Οικονομίδου 19:23 - 12.10.2024 / Ανανεώθηκε: 19:23 - 12.10.2024

Ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει τη φετινή σεζόν με τον ίδιο τρόπο που ξεκίνησε και πέρυσι. Με τη διαφορά ότι φέτος ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει πολλούς άσους στο μανίκι του, οι οποίοι πρέπει να χρησιμοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο τρόπο.

Στο μπάσκετ, όταν μιλάμε για νέα πρότζεκτ, όλοι γνωρίζουμε πως επρόκειτο για στοίχημα και κάθε στοίχημα εμπεριέχει ένα μεγάλο ρίσκο. Ο Ολυμπιακός είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις ομάδες που ρίσκαρε περισσότερο με στόχο να ενισχυθεί ενόψει της νέας και απαιτητικής σεζόν που ακολουθούσε.

Κόντρα στη νοοτροπία του Γιώργου Μπαρτζώκα και του αριστοτεχνικά δομημένου και λεπτομερούς μπάσκετ που μοιράζει τον χρόνο συμμετοχής και αρκείται στα λίγα και καλά, οι «ερυθρόλευκοι» αποφάσισαν να ξανοιχτούν φέτος με σκοπό να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικοί. Η επιστροφή του Σάσα Βεζένκοφ μαζί με την άφιξη του Εβάν Φουρνιέ στο λιμάνι του Πειραιά έδειξαν και με το παραπάνω αυτές τις προθέσεις.

Ο Ολυμπιακός ξεκάθαρα θέλει να παίξει επιθετικό μπάσκετ κόντρα στον αμυντικογενή χαρακτήρα που δείχνει τόσο καιρό και είναι πλέον υπερπλήρης σε όλες τις θέσεις, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πλήττεται αυτή τη στιγμή από τραυματισμούς κι όταν με το καλό επιστρέψει σύντομα ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και αργότερα μέσα στη σεζόν ο Κίναν Έβανς, ο κόουτς Μπαρτζώκας θα χρειαστεί να πάρει αποφάσεις.

Ήδη αυτό έχει ξεκινήσει να φαίνεται από τα πρώτα παιχνίδια με τον κόουτς «Μπι» να δοκιμάζει τα συστήματά του με το πιο τρανταχτό παράδειγμα να είναι εκείνο του Σακίλ ΜακΚίσικ, που κόντρα στη Φενέρμπαχτσε αγωνίστηκε 20 λεπτά σκοράροντας 13 πόντους, ενώ απέναντι στη Ζαλγκίρις έπαιξε μόλις ενάμιση λεπτό. Η λέξη κλειδί λοιπόν είναι «χημεία και πάλι χημεία».

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι το γεγονός ότι οι Πειραιώτες φέτος είχαν σαν πρωταρχικό στόχο να βρίσκουν πιο εύκολα σκορ φέρνοντας τον πρώην MVP Βεζένκοφ και τον NBAer Φουρνιέ, ωστόσο, αν και είναι νωρίς ακόμα, η επίθεσή δεν είναι ακόμα το... ατού του Ολυμπιακού.

Ο κόκκινος «λαβύρινθος» και ο Μπαρτζώκας σε ρόλο… Θησέα!

Ο κόκκινος «λαβύρινθος» και ο Μπαρτζώκας σε ρόλο… Θησέα!

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για τον μπερδεμένο Ολυμπιακό, που ψάχνει «χημεία» και ρόλους και αποκρυπτογραφεί τις δηλώσεις του κόουτς Μπαρτζώκα μετά την… «ugly win» επί της Ζάλγκιρις Κάουνας στο ΣΕΦ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ολόκληρη την περσινή σεζόν οι «ερυθρόλευκοι» με όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, που δεν ήταν και λίγα, είχαν μέσο όρο στην επίθεση 78,7 πόντους. Μάλιστα στα δύο πρώτα παιχνίδια της σεζόν σημείωσαν 74 πόντους κόντρα στον Παναθηναϊκό (χωρίς το έξτρα πεντάλεπτο που χρειάστηκε για να κριθεί το ματς) και μόλις 68 στην ήττα απέναντι στην Μπαρτσελόνα στη δεύτερη αγωνιστική.

Το ίδιο σενάριο εντοπίστηκε και στις δύο πρώτες αγωνιστικές της EuroLeague τη φετινή σεζόν με την επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και τα αποτελέσματα να είναι και πάλι μία νίκη και μία ήττα, απλά... ανάποδα. Ήττα από τη Φενέρμπαχτσε (82-71) και νίκη μέσα στο ΣΕΦ κόντρα στη Ζαλγκίρις (74-68) με τα ποσοστά να είναι και πάλι χαμηλά.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι φέτος ο Ολυμπιακός απέκτησε όχι έναν αλλά δύο σκόρερ και μάλιστα πολύ υψηλού επιπέδου, σημειώνει λιγότερες προσπάθειες από την περιφέρεια 20 και 17 στο πρώτο και στο δεύτερο παιχνίδι ευστοχώντας μόλις σε τέσσερα σουτ στο καθένα από αυτά. Πέρυσι τέτοια εποχή, έπαιρνε περισσότερες προσπάθειες (32 και 25 στα δύο πρώτα ματς) με μεγαλύτερο ποσοστό ευστοχίας που άγγιζε τα 15 και 7 σουτ αντίστοιχα.

Είναι γεγονός πως το... καλό πράγμα αργεί να γίνει και πως ο Ολυμπιακός χρειάζεται χρόνο για να δέσει όλα τα κομμάτια του πολύ ενδιαφέροντος «παζλ» που έχει στην κατοχή του. Το θετικό είναι ότι εύκολα ή δύσκολα τη νίκη την πήρε κόντρα στους Λιθουανούς και σε αυτές τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα μετράει, ωστόσο μόχθησε για να πάρει το αποτέλεσμα σε ένα παιχνίδι που έμοιαζε δικό του, ενώ υπέκυψε και σε πολλά λάθη.

Δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στην πρώτη μεστή και ολοκληρωμένη εμφάνιση του Εβάν Φουρνιέ που τελείωσε την αναμέτρηση με 15 πόντους και 5 ριμπάουντ δείχνοντας μέρα με τη μέρα πως παίρνει τον χρόνο του για να προσαρμοστεί στον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού και του Γιώργου Μπαρτζώκα και δείχνει πως τα βρίσκει τα πατήματά του χωρίς να φλυαρεί. Έχει βέβαια και άξιο συμπαραστάτη τον Σάσα Βεζένκοφ που είναι εκεί να δείχνει με κάθε ευκαιρία την κλάση και την ποιότητά του. Μένει να φανεί τι είδους διαχείριση θα γίνει στους χρόνους και τον υπόλοιπων παικτών όταν το ρόστερ θα είναι διαθέσιμο, καθώς δεν γίνεται να ξεχάσουμε και το πιο θετικό νέο της αναμέτρησης με τη Ζαλγκίρις, την επιστροφή του Μουστάφα Φαλ μετά από 4.5 μήνες απουσίας.