Ολυμπιακός VS Μπαρτσελόνα: Οι παράγοντες που θα κρίνουν τη ματσάρα του ΣΕΦ

Ολυμπιακός VS Μπαρτσελόνα: Οι παράγοντες που θα κρίνουν τη ματσάρα του ΣΕΦ

Νίκος Καλαμπάκας 17:12 - 13.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:45 - 14.08.2024

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Μπαρτσελόνα το βράδυ της Παρασκευής 13/10 στο ΣΕΦ και η Euroleague αναλύει τα δεδομένα που ίσως καθορίσουν τον νικητή!

Ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ το βράδυ της Παρασκευής 13/10 θα αποτελέσει ένα ενδιαφέρον βαρόμετρο ώστε οι δύο αντίπαλοι να δουν που βρίσκονται στην ιεραρχεία της Euroleague.

Όταν ο Ολυμπιακός και η Μπαρτσελόνα πήγαν τον περασμένο Μαΐο στο Κάουνας για το Final Four της Euroleague, καθοδηγούνταν ο πρώτος από τον Σάσα Βεζένκοφ που ήταν ο MVP του 2023 και η ομάδα της Ισπανίας από τον Νίκολα Μίροτιτς, MVP της προηγούμενης σεζόν. Πλέον ο πρώτος βρίσκεται στο Σακραμέντο κι ετοιμάζεται να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ, ενώ ο Μαυροβούνιος ανηφόρισε προς το Μιλάνο για λογαριασμό της Αρμάνι.

Αν αναρωτιέστε τι σχέση αυτό με τον αποψινό αγώνα, η απάντηση είναι απλή: Πλέον υπάρχει η ευκαιρία για νέους παίκτες να κάνουν το step up. Αρκεί να κάνετε μια αναδρομή στο παιχνίδι του Ολυμπιακού για την πρεμιέρα κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν και ο Πίτερς πήρε το βραβείο του MVP της αγωνιστικής.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και ο Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος που κάνουν τη δεύτερή τους θητείας στο λιμάνι του Πειραιά επίσης έλαμψαν σε αυτό το παιχνίδι, όπως και ο βιονικός Ουόκαπ με τον Κάνααν. Υπήρξαν αμφιβολίες για το αν ο Ολυμπιακός μετά τη φυγή των Βεζένκοφ και Σλούκα θα ήταν φέτος ανταγωνιστικός, όμως εκείνη η νίκη στο ΟΑΚΑ ήταν κάτι μια περήφανη δήλωση.

Μια μέρα νωρίτερα, 1900 χιλιόμετρα μακριά από το ΟΑΚΑ, η νέα Μπαρτσελόνα του Ουίλι Ερνάνγκομεζ, Ντάριο Μπριθουέλα και Τζαμπάρι Πάρκερ, νίκησε την Εφές στο "Παλάου Μπλαουγκράνα". Υπήρχε κάποια απαισιοδοξία για τις πιθανότητες των Μπλαουγκράνα να πάνε και τη φετινή σεζόν στο Final 4 της EuroLeague, έχοντας αποχαιρετήσει τους Μίροτιτς και τον Κόρι Χίγκινς, καθώς και τον προπονητή Σάρας Γιασικεβίτσιους, αλλά το νέο αφεντικό Ρότζερ Γκριμάου είδε την ομάδα του να ξεκινάει τέλεια.

Ο Ερνάνγκομεζ φάνηκε με το καλημέρα ότι έχει... άγριες διαθέσεις, αφού οι 18 πόντοι που σημείωσε σε μόλις 16 λεπτά συμμετοχής έδωσαν το στίγμα, ενώ ο Βέσελι που θα αποτελέσει το συμπλήρωμά του στο «ζωγραφιστό» έβαλε άλλους 16.

Εάν η Μπάρτσα βρει τρόπο να συνυπάρχουν ο MVP του EuroBasket 2022 και ο MVP της EuroLeague το 2019, όπως συνέβη στον 1ο γύρο κόντρα στην Εφές, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην υπόλοιπη EuroLeague. Ο Λαπροβίτολα ήταν άλλος ένας παίκτης που εντυπωσίασε για την Μπαρτσελόνα την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώνοντας με 13 πόντους, 5 ριμπάουντ και 8 ασίστ.

Ιατρικό δελτίο

Οι Καταλανοί επιβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι ο νεαρός γκαρντ Μάικλ Καισέδο έχει κάταγμα στο μετατάρσιο στο δεξί του πόδι, επομένως δεν θα είναι διαθέσιμος για τη συνάντηση της Παρασκευής το βράδυ στο ΣΕΦ. Εκτός από αυτόν, όμως, οι Μπλαουγκράνα έχουν μια πλήρη ομάδα για να επιλέξουν τους παίκτες που θα χρησιμοποιήσουν.

Η εικόνα στον Ολυμπιακό είναι αρκετά διαφορετική, καθώς ο Λουκ Σίκμα και ο Σακίελ ΜακΚίσικ οι οποίοι συμμετείχαν και οι δύο στο ελληνικό ντέρμπι στον 1ο γύρο, θα μείνουν εκτός για τουλάχιστον μια-δυο εβδομάδες, ενώ ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος είναι επίσης εκτός μετά το δεύτερο ντεμπούτο του για τον σύλλογο την περασμένη εβδομάδα. Το μόνο θετικό νέο για τους ερυθρόλευκους είναι ότι ο Φαλ επέστρεψε, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μιλουτίνοφ δεν θα έχει τόσο μεγάλο βάρος στους ώμους του.

Πού μπορεί να κριθεί ο αγώνας

Ελλείψει των ΜακΚίσικ και Γουίλιαμς-Γκος, ο Ολυμπιακός είναι πιθανό να δώσει πολλά λεπτά στον Ουόκουπ, ο οποίος πιθανότατα θα έχει παρέα του τον Αϊζάια Κάνααν. Από τον πάγκο θα λερθει ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ενώ μπορεί να τον συνοδεύει ο Ίγκνας Μπραζντεΐκης, ο οποίος θα κάνει το ντεμπούτο του στον Ολυμπιακό αν βγει στο παρκέ.

Θα είναι περίεργο να δούμε πώς οι γκαρντ της Μπάρτσα Λαπροβίτολα, Σατοράνσκι, Μπρθουέλα και Γιοκουμπάιτις – θα αντιμετωπίσουν τους ομολόγους τους με τα κόκκινα, αλλά όποιο backcourt βγει στην κορυφή μπορεί να είναι ένα από τα κλειδιά του παιχνιδιού.

O Άλεκ Πίτερς είναι ο πρώτος ΜVP της EuroLeague - Το double double στο ΟΑΚΑ του έδωσε τη διάκριση (vid)
EUROLEAGUE

14:11 - 07.10.2023

O Άλεκ Πίτερς είναι ο πρώτος ΜVP της EuroLeague - Το double double στο ΟΑΚΑ του έδωσε τη διάκριση (vid)

H κανονική διάρκεια της περασμένης σεζόν στην EuroLeague ολοκληρώθηκε με τον Σάσα Βεζένκοφ ως MVP και τώρα, μετά την πρώτη αγωνιστική της νέας σεζόν, ο Άλεκ Πίτερς διατήρησε το «ερυθρόλευκο» χρώμα στο βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη - Είχε 17 πόντους και 10 ριμπάουντ στην εκτός έδρας νίκη επί του Παναθηναϊκού.

Κι έπειτα θα πρέπει να εστιάσουμε στη μάχη των σέντερ, εκεί όπου ο Ολυμπιακός θα δει πως θα ανταπεξέλθουν οι Μιλουτίνοφ και Φαλ, έχοντας απέναντί τους τους Ερνάνγκομεθ και Βέσελι. Μοιάζει λίγο με old school παιχνίδι με τόσους πολλούς «δεινόσαυρους», όμως είναι κι αυτός ένας τομέας που όποιος εμφανιστεί καλύτερος, θα έχει τις πιθανότητες με το μέρος του για να φύγει νικητής από το Φάληρο.