«Είναι παίκτης επιπέδου ΝΒΑ»: Η ανάλυση του Ομέρ Γιουρτσεβέν στο Sportal και τα πεπραγμένα της σεζόν στους Γιούτα Τζαζ

Ομέρ Γιουρτσεβέν

«Είναι παίκτης επιπέδου ΝΒΑ»: Η ανάλυση του Ομέρ Γιουρτσεβέν στο Sportal και τα πεπραγμένα της σεζόν στους Γιούτα Τζαζ

Χρήστος Τσάλτας 14:42 - 27.08.2024 / Ανανεώθηκε: 14:43 - 27.08.2024

Ο Ομέρ Γιουρτσεβέν βρίσκεται προ των πυλών του Παναθηναϊκού, ώστε να καλύψει τη θέση 5, έπειτα από μια σεζόν στους Γιούτα Τζαζ και το Sportal έδωσε τον λόγο στην ρεπόρτερ της ομάδας του Σολτ Λέικ, Σάρα Τοντ, που ανέλυσε τον Τούρκο σέντερ και αποκάλυψε λεπτομέρειες της περασμένης αγωνιστικής περιόδου.

Το παζλ του νέου Παναθηναϊκού ολοκληρώνεται με μια κίνηση στη θέση 5. Ο Εργκίν Αταμάν εξ αρχής δεν βιάστηκε να επιλέξει τον «εκλεκτό» που θα πλαισιώσει τη νέα σεζόν τον Ματίας Λεσόρ, έχοντας από την πρώτη στιγμή σαν στόχο να κάνει την καλύτερη δυνατή κίνηση και να βρεθεί ο παίκτης που θα γέμιζε όλα τα κουτάκια.

Ο... εκλεκτός βρέθηκε στο πρόσωπο ενός παίκτη που γνωρίζει καλά, του Ομέρ Γιουρτσεβέν. Ο Τούρκος σέντερ τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο ΝΒΑ, φορώντας τη φανέλα των Μαϊάμι Χιτ και των Γιούτα Τζαζ. Ιδίως στην ομάδα του Σολτ Λέικ πήγε με όνειρα και φιλοδοξίες, όμως ο ρόλος του δεν ήταν ανάλογος. Ουδέποτε όμως το έβαλε κάτω και προσπάθησε να βγάλει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του κάθε φορά.

Τα πέντε πράγματα που δεν ξέρατε για τον Ομέρ Γιουρτσεβέν: Οι 91 πόντοι, η επίσκεψη στην Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός
EUROLEAGUE

18:50 - 22.08.2024

Τα πέντε πράγματα που δεν ξέρατε για τον Ομέρ Γιουρτσεβέν: Οι 91 πόντοι, η επίσκεψη στην Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός Aktor είναι πολύ κοντά στο να κάνει δικό του τον Ομέρ Γιουρτσεβέν και ο Τούρκος σέντερ, που έχει μπει στα ραντάρ του Εργκίν Αταμάν, έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία να τον ακολουθεί.

Στα 48 παιχνίδια που έπαιξε με την ομάδα του Ουίλ Χάρντι μέτρησε 4,6 πόντους και 4,3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, ενώ σούταρε με 53,8% στα σουτ εντός πεδιάς. Διόλου κακοί αριθμοί, που ήρθαν να δείξουν πως ο Τούρκος είχε τον τρόπο να δίνει λύσεις ερχόμενος από τον πάγκο.

Η Σάρα Τοντ καλύπτει τα τελευταία χρόνια το ρεπορτάζ των Τζαζ για λογαριασμό του Deseret News και παρακολούθησε δια ζώσης όλη την πορεία του 26χρονου σέντερ. Μιλώντας στο Sportal αναφέρθηκε στα δυνατά σημεία του παιχνιδιού του, εξήγησε ποια ήταν η πιο μεγάλη ανάπτυξη που παρατήρησε στην εικόνα του, ενώ αποκάλυψε μια ιστορία που δείχνει τη νοοτροπία του έξω από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Η εικόνα εντός αγωνιστικού χώρου

«Δεν είναι παίκτης που παραπονιέται και κατηγορεί τον εαυτό του για τον χρόνο συμμετοχής του ή αν πάνε τα πράγματα στραβά. Πάντα έχει μια θετική άποψη για τα πράγματα. Πάντα δίνει το 110% του εαυτού του, ακόμα κι όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Κάνει λίγο απ' όλα, αλλά συγκρίνοντάς τον με άλλους σέντερ του ΝΒΑ, θα ευχόσουν να κάνει τα πράγματα που κάνει λίγο καλύτερα. Έχει καλό σουτ, θα ήθελες να τον δεις να έχει λίγο καλύτερο σουτ. Είναι καλός στο ριμπάουντ, θα ήθελες να τον δεις να βάζει περισσότερη ενέργεια σε αυτό. Είναι καλός μπλοκέρ, κάποιες φορές θα ευχόσουν να είναι σε καλύτερες θέσεις. Βάζει το 55-60% των σουτ του, που έρχονται κοντά στο καλάθι και προέρχονται από επιθετικό ριμπάουντ ή λόμπα. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η δύναμή του. Για τη θέση που παίζει είναι αυτό που θες. Υπάρχουν παίκτες πιο σοφτ στη θέση αυτή, εκείνος όμως είναι δυνατός και το δείχνει στο παιχνίδι του».

Το στοιχείο που εξέλιξε στους Τζαζ

«Η ανάπτυξη που είδα ήταν στον τομέα των ριμπάουντ. Είχε πει από το ξεκίνημα ότι ήθελε να βελτιώσει κάποιες λεπτομέρειες στο ριμπάουντ. Όταν η μπάλα είναι στον αέρα ξέρει να βάζει το σώμα του σωστά, να κάνει box out και να είναι στη σωστή θέση. Είναι πολύ καλό να το βλέπεις αυτό».

Ο Γιουρτσεβέν στο πλάνο των Τζαζ

«Δεν νομίζω ότι άλλαξε κάτι. Το αρχικό πλάνο ήταν να υπάρχει ένας δυνατός παίκτης στη θέση 5, μιλώντας για τα φυσικά προσόντα του. Οι Τζαζ ήταν μια ομάδα που έδινε έμφαση στην ανάπτυξη. Στο 4-5 υπήρχαν οι Κέλι Ολίνικ και Τζον Κόλινς, όμως η βασική προτεραιότητα των Τζαζ ήταν η ανάπτυξη του Ουόκερ Kέσλερ. Αυτή παραμένει η προτεραιότητά τους. Αυτό άφησε λίγο στην άκρη τον Ομέρ. Το ήξερε όμως ο ίδιος. Ο Ουίλ Χάρντι ήταν τρομερά ειλικρινής μαζί του. Του είχε πει ότι δεν θα παίζει συνέχεια. αλλά ήθελε το 100% κάθε φορά από εκείνον. Ο Ομέρ το αποδέχτηκε. Απολαμβάνει το μπάσκετ. Δεν νομίζω λοιπόν ότι άλλαξε κάτι κατά τη διάρκεια της σεζόν, ήξερε από την αρχή τα δεδομένα και ήταν εντάξει με αυτό».

Η παρουσία του την περσινή σεζόν και μια ιστορία ενδεικτική της νοοτροπίας του

«Ο Ομέρ Γιουρτσεβέν δεν έπαιζε πολύ στους Τζαζ. Οπότε, αυτό που έβλεπες κατά κύριο λόγο από εκείνον ήταν η προσωπικότητά του. Το να έχω την ευκαιρία να του μιλάω ήταν σημαντικό. Ήταν δουλευταράς και άνθρωπος που ανέλυε πράγματα. Κάθε φορά που μιλάγαμε ανέλυε το σκεπτικό του, δεν απαντούσε απλά για να απαντήσει. Είναι τρομερός και ευγενικός. Είναι πολύ σχολαστικός.

Κοιτάζεις τα αποδυτήρια μετά από αγώνες και τα πάντα είναι κλειστά, υπάρχει ακαταστασία σε αυτά, στοίβες ρούχα, παπούτσια. Μια ακαταστασία γενικότερα. Εάν κοιτάξεις την μεριά του Γιουρτσεβέν όλα είναι τακτοποιημένα και σε σειρά. Θέλει όλα να είναι τέλεια πριν φύγει από τα αποδυτήρια! Μίλησα με κάποιους από τους συμπαίκτες του και ένας εξ αυτών μου είπε ότι κάνει τα πάντα έτσι. Στο λεωφορείο έβγαλε τον φορτιστή και ήταν τόσο καθαρός που έμοιαζε ολοκαίνουργιος. Ρώτησα και τον Ομέρ γι αυτό. Μου είπε ότι υπάρχουν πολλά που δεν μπορείς να ελέγξεις. Δεν μπορείς να ελέγξεις τον χρόνο που παίζεις, την εξέλιξη του αγώνα. Αλλά μπορώ να ελέγξω τα πάντα και αν δουλέψω σκληρά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να καθαρίσω, αυτό θα μου δώσει την καλύτερη ευκαιρία. Αυτός είναι ο Ομέρ Γιουρτσεβέν».

Ο Ομέρ Γιουρτσεβέν στα αποδυτήρια

«Είναι σαν κάθε άλλος 26χρονος. Είναι λίγο πιο ήσυχος, γιατί ήθελε χρόνο να ανοιχτεί στονς συμπαίκτες του. Αλλά όλοι στην ομάδα τον έβλεπαν με τον ίδιο τρόπο. Νοιαζόταν για τον τρόπο που τον έβλεπαν οι άλλοι, ήθελε να είναι ένα καλό πρόσωπο στην ομάδα. Πάντα ανέλυε καταστάσεις. Βοηθούσε τους νεότερους σαν βετεράνος. Κανείς στην ομάδα δεν είχε να πει κάτι κακό».

Είναι παίκτης που ανήκει στο ΝΒΑ;

«Ο Ομέρ είναι παίκτης επιπέδου ΝΒΑ. Ο τύπος παίκτη που είναι τον κάνει πιο πολύ back up σέντερ στο ΝΒΑ. Δεν θεωρώ ότι είναι σε επίπεδο βασικού, αλλά μπορεί να γίνει καλύτερος. Είναι 26 και είδαμε παλιότερα πως κρίνοντας παίκτης για το πού ήταν στα 19-20 τους δεν σημαίνει πως θα είναι έτσι στα 24. Εκείνος μπαίνει στο prime του σιγά σιγά και τώρα αναπτύσσει το παιχνίδι του. Εγώ θα τον έβλεπα ως back up σέντερ στο ΝΒΑ».

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!