Ομέρ Γιουρτσεβέν: Ο σέντερ που θέλει ο Αταμάν στον Παναθηναϊκό έχει μάθει να ορίζει μόνος τη μοίρα του

Ομέρ Γιουρτσεβέν - Φωτ. IMAGO

Ομέρ Γιουρτσεβέν: Ο σέντερ που θέλει ο Αταμάν στον Παναθηναϊκό έχει μάθει να ορίζει μόνος τη μοίρα του

Χρήστος Τσάλτας 14:17 - 11.08.2024 / Ανανεώθηκε: 14:17 - 11.08.2024

O Εργκίν Αταμάν αποκάλυψε, μιλώντας σε τουρκικό Μέσο, πως η περίπτωση του Ομέρ Γιουρτσεβέν είναι αυτή που έχει ξεχωρίσει για τη θέση 5 και το Sportal παρουσιάζει τον εκρηκτικό σέντερ ο οποίος κατάφερε να χαράξει την πορεία του από τον δύσκολο δρόμο.

Η έναρξη της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού πλησιάζει και τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και ξεκάθαρα, όσον αφορά τη στελέχωση του ρόστερ της νέας σεζόν. Το «τριφύλλι» αναζητά μία ακόμα λύση στη θέση 5, ώστε να πάρει την τελική μορφή του ενόψει της νέας σεζόν, έχοντας διατηρήσει όλο τον βασικό κορμό της περασμένης επιτυχημένης σεζόν.

Σε αυτόν προσέθεσε τον Λορέντζο Μπράουν, έναν παίκτη με μεγάλη εμπειρία στην Ευρώπη, ο οποίος τον τελευταία διετία αγωνίστηκε σε υψηλό επίπεδο στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Έτσι, θα πλαισιώσει τους Κώστα Σλούκα, Κέντρικ Ναν και Τζέριαν Γκραντ, συνθέτοντας μια πληρέστατη περιφερειακή γραμμή.

Το βάρος έχει πέσει στη θέση 5 πλέον και σε αυτή το όνομα που ξεχωρίζει τις τελευταίες ώρες είναι αυτό του Ομέρ Γιουρτσεβέν, όπως αποκάλυψε και ο Εργκίν Αταμάν σε δηλώσει του στην γειτονική χώρα. Ο Τούρκος σέντερ την περασμένη σεζόν φόρεσε τη φανέλα των Γιούτα Τζαζ, με τους οποίους είχε υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών. Παρ' όλα αυτά, στο Σολτ Λέικ δεν έμεινε για πολύ, καθώς η ομάδα του Ουίλ Χάρντι αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Ο Ομέρ Φαρούκ Γιουρτσεβέν δεν είναι ένας συνηθισμένος σέντερ. Διότι το μονοπάτι που χάραξε δεν ήταν συνηθισμένο. Από τα πρώτα του βήματα τον ακολουθούσε η στάμπα του μεγάλου ταλέντου, θεωρήθηκε από νωρίς ως η επόμενη μεγάλη ελπίδα του μπάσκετ της χώρας. Το γεγονός άλλωστε πως αγωνιζόταν στην Φενέρμπαχτσε έκανε ακόμα πιο ισχυρό τον χαρακτηρισμό.

Πολλά πράγματα άλλαξαν όμως. Τον Φεβρουάριο του 2016 ο Γιουρτσεβέν ζήτησε να αποχωρήσει από την Φενέρ, ώστε να δοκιμάσει την τύχη του στο Κολέγιο, θέλοντας παραπάνω χρόνο συμμετοχής. Η υπόθεση πέρασε από 40 κύματα και παρά τις αντιδράσεις στην τουρκική ομάδα, το καλοκαίρι ο Γιουρτσεβέν αποχώρησε, για να μετακομίσει στο North Carolina State. Και εκεί όμως οι δυσκολίες δεν άργησαν να εμφανιστούν.

Λόγω της παρουσίας του σε αγώνες της πρώτης ομάδας της Φενέρ,ο Τούρκος σέντερ έχασε το 30% των αγώνων της σεζόν 2016-17 ως freshman, λόγω τιμωρίας που επιβλήθηκε από τη λίγκα. Όταν πάτησε παρκέ όμως δεν άργησε να δείξει την αξία του. Μέχρι το 2018 έμεινε στο North Carolina State και εν συνεχεία μετακόμισε στο Georgetown, όπου και έμεινε έως το τέλος της σεζόν 2019-20.

Στο Κολέγιο κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Όχι όμως σε βαθμό που θα τον έβαζε στην 60άδα του NBA Draft. Ο Γιουρτσεβέν όμως ήξερε από τον δύσκολο δρόμο και έτσι δοκίμασε την τύχη του στην G-League με την θυγατρική των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, OKC Blue. Εκείνη την περίοδο μάλιστα ήταν συμπαίκτης του Αλεξέι Ποκουσέφσκι, ο οποίος είχε μετακομίσει και αυτός με τη σειρά του στο ΝΒΑ.

Η πρόοδος στο παιχνίδι του ήταν ραγδαία, σε τέτοιο βαθμό ώστε οι Μαϊάμι Χιτ, που έχουν παράδοση στο να βρίσκουν παίκτες από τα αζήτητα και να τους μετατρέπουν σε πρωταγωνιστές, να του δίνουν χώρο στο ροτέισιον για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Στην South Beach έμεινε έως το καλοκαίρι του 2023, έχοντας μάλιστα πάρει και γεύση από τελικούς, καθώς αγωνίστηκε στη σειρά με τους Ντένβερ Νάγκετς.

Η επόμενη σεζόν τον βρήκε στους Γιούτα Τζαζ. Το αρχικό πλάνο ανέφερε πως ο Γιουρτσεβέν θα ήταν ο back up σέντερ του Ουόκερ Κέσλερ, όμως σταδιακά έχασε τη θέση του στο ροτέισιον. Είναι χαρακτηριστικό πως έπαιξε μόλις σε 48 παιχνίδια, μετρώντας 4,6 πόντους και 4,3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Κάτι που οδήγησε τους Τζαζ να τον αποδεσμεύσουν.

Το δυνατό στοιχείο στο παιχνίδι του είναι η επαφή με το καλάθι. Παίκτης που έχει τον τρόπο να κυριαρχήσει κοντά σε αυτό και να «διαλύσει» την αντίπαλη άμυνα στην καλή του μέρα. Διαθέτει αξιόπιστο σουτ από τα 4 μέτρα, είναι εξαιρετικός πάνω από τη στεφάνη, ενώ έχει πολύ καλά πλάγια βήματα για το πικ εν ρολ. Στην άμυνα έχει βελτιώσει το παιχνίδι του, καθώς είναι πιο συνεπής τα τελευταία 2 χρόνια, γεγονός που τον καθιστά παίκτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά όσο βρίσκεται στο παρκέ.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!