Τι είναι το οστικό οίδημα που ταλαιπωρεί τον Φιλίπ Πετρούσεφ

Φιλίπ Πετρούσεφ

i

Φιλίπ Πετρούσεφ/©Intime

Τι είναι το οστικό οίδημα που ταλαιπωρεί τον Φιλίπ Πετρούσεφ

Ελένη Ανδρικοπούλου 10:45 - 22.03.2024 / Ανανεώθηκε: 23:35 - 13.08.2024

Ο Φιλίπ Πετρούσεφ τραυματίστηκε στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού κόντρα στη Βιλερμπάν κι οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν ότι έχει υποστεί οστικό οίδημα. Τι είναι και πώς θεραπεύεται;

Η ατυχία χτύπησε ξανά την πόρτα του Ολυμπιακού. Στο ματς με τη Βιλερμπάν για την 31η αγωνιστική της EuroLeague ο Φιλίπ Πετρούσεφ χτύπησε στο γόνατο κι αποχώρησε λίγο πριν από το τέλος της δεύτερης περιόδου, φεύγοντας κατευθείαν για το νοσοκομείο.

Η πρώτη διάγνωση αναφέρει ότι ο Σέρβος σέντερ/ φόργουορντ έχει υποστεί οστικό οίδημα στο δεξί γόνατο και θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για 15 μέρες. Την Παρασκευή (22/3) η κατάστασή του θα επανεκτιμηθεί και θα ξεκαθαρίσει το διάστημα της απουσίας του από τα παρκέ.

Αναφορικά με τον τραυματισμό του Πετρούσεφ ο Γιώργος Μπαρτζώκας δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα: «Υπάρχει ανησυχία και για εμάς. Έχει πρηστεί το δεξί γόνατο».

Τι ορίζεται ως οστικό οίδημα;

Τα οστά, εξωτερικά έχουν ένα σκληρό περίβλημα (φλοιός), ενώ εσωτερικά έχουν σπογγώδη μορφή και αποτελούνται από δοκίδες. Ως οστικό οίδημα ορίζεται η οστική βλάβη κατά την οποία «εξέρχεται» υγρό από τα τριχοειδή αγγεία των οστών στο διάμεσο χώρο των δοκίδων τους. Συμβαίνει δηλαδή ότι ακριβώς συμβαίνει και με το οίδημα σε οποιοδήποτε άλλο ιστό. Στους μαλακούς ιστούς όμως, όπως ξέρουμε, το οίδημα σημαίνει διόγκωση («πρήξιμο»), κάτι που φυσικά δε συμβαίνει στα οστά που έχουν στερεή και ανένδοτη δομή. Η καταγραφή του οστικού οιδήματος γίνεται μόνο με την μαγνητική τομογραφία. Όταν εμφανίζεται οστικό οίδημα μετά από μία κάκωση τότε πιθανολογούμε ότι ίσως κάποιες από τις δοκίδες του σπογγώδους οστού έχουν υποστεί ρήξη – μικροκάταγμα. Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε από τα οστά του σώματος, εμφανίζεται συχνότερα στα οστά των κάτω άκρων. Ειδικότερα, προσβάλλει συνήθως στα οστά που δέχονται μεγάλα φορτία όπως συμβαίνει στις αρθρώσεις των ισχίων, των γονάτων και των ποδοκνημικών («αστράγαλοι»).

Ποιο είναι το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για το οστικό οίδημα;

Μετά τη διάγνωση, η εφαρμογή θεραπείας είναι απαραίτητη. Το οστικό οίδημα πιθανόν να εξελιχθεί σε κάταγμα κοπώσεως ή επί παρατεταμένης υποαιμάτωσης σε οστική νέκρωση, μια σχεδόν μη αναστρέψιμη κατάσταση. Επίσης, η δυσκαμψία της άρθρωσης ενδεχομένως να οδηγήσει σε μυϊκή ατροφία.

Το οστικό οίδημα αντιμετωπίζεται με συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:

  • Ανάπαυση του σκέλους και αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν την κατάσταση

  • Χρήση βακτηριών κατά τη βάδιση

Και τις παρακάτω εφαρμογές που όμως έχουν πλήρως το πόσο και εάν βοηθούν

  • Ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας

  • Χορήγηση αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών για την αντιμετώπιση του πόνου

  • Πρόσληψη βιταμινών K και C

  • Θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο

  • Τοπική έγχυση πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια (prp) εντός του οστού

Επί αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείες πιθανόν να βοηθηθεί η αντιμετώπιση του οστικού οιδήματος με την εφαρμογή τρυπανισμών του οστού στο σημείο που πάσχει.

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Ο χρόνος αποκατάστασης του οστικού οιδήματος εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την έκταση του και δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια. Το σύνηθες χρονικό διάστημα αποκατάστασης κυμαίνεται από τρεις έως έξι μήνες. Μετά εφαρμογή του προγράμματος αποκατάστασης, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει ξανά στις αθλητικές του δραστηριότητες χωρίς κανένα περιορισμό.

🔴Ολυμπιακός - Βιλερμπάν 80-64: Με τρομερό φίνις, Φαλ και Πίτερς... ξόρκισε το κακό!