Το ΝΒΑ δίνει όλο το σκορ στο Παγκόσμιο Κύπελλο - Ο Ντόντσιτς που κοιτάει τον... Γκάλη και άλλα επτά «αμερικανάκια» στο top 10 της πρώτης αγωνιστικής

Το ΝΒΑ δίνει όλο το σκορ στο Παγκόσμιο Κύπελλο - Ο Ντόντσιτς που κοιτάει τον... Γκάλη και άλλα επτά «αμερικανάκια» στο top 10 της πρώτης αγωνιστικής

Γιώργος Γαβριλάκης 08:51 - 27.08.2023 / Ανανεώθηκε: 13:57 - 14.08.2024

Ο Λούκα Ντόντσιτς έκανε ένα προσωπικό show στο πρώτο παιχνίδι της Σλοβενίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Έβαλε 37 πόντους στη νίκη επί της Βενεζουέλας και είναι ο πρώτος σκόρερ μέχρι στιγμής - Τον ακολουθούν άλλοι επτά ΝΒΑers με δεύτερο τον Νοτιοσουδανό Κάρλικ Τζόουνς των Σικάγο Μπουλς.

Κι αφού όλες οι ομάδες έχουν παίξει από ένα παιχνίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, συμπεράσματα ουσιαστικά για την εξέλιξη του τουρνουά δεν έχουν υπάρξει. Έχει δημιουργηθεί όμως, μία εικόνα για τους πρωταγωνιστές και ο Λούκα Ντόντσιτς όπως αναμενόταν άλλωστε, είναι το πιο λαμπερό πρόσωπο της διοργάνωσης.

Μάλιστα, ο 23χρονος Σλοβένος έβαλε 37 πόντους στην πρεμιέρα του και η Βενεζουέλα απλώς παρακολουθούσε το show του. Το συγκεκριμένο σύνολο πόντων δεν ήταν απλώς το μεγαλύτερο μετά την πρώτη αγωνιστική. Ήταν η τρίτη μεγαλύτερη επίδοση στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. 

Το 37 απέχει αρκετά από τους 53 πόντους που έβαλε το 1986 ο Νίκος Γκάλης κόντρα στον Παναμά, αλλά ο «Λούκα Μάτζικ» έδειξε πως είναι σε σούπερ κατάσταση και πως μπορεί να οδηγήσει... κάπου τη Σλοβενία, παρά τα προβλήματά της και τις απουσίες της και πως μπορεί να προσπεράσει (ίσως όχι τον Γκάλη), αλλά τους δύο Κορεάτες που βρίσκονται στην δεύτερη και στην τρίτη θέση όλων των εποχών. Δηλαδή τον Λι Τσουνγκ-Χι και τον Σιν Ντονγκ-Παπου έχουν καταγράψει 45 και 40 πόντους στο Μουντομπάσκετ του 1986 και του 1970 αντίστοιχα. 

Πολύ εντυπωσιακή ήταν και η παραγωγή του Κάρλικ Τζόουνς. Ο γκαρντ των Σικάγο Μπουλς και του Νότιου Σουδάν, που έκανε ό,τι μπορούσε για να πάρει η χώρα του τη νίκη στο πρώτο παιχνίδι της ιστορίας της σε παγκόσμιο Κύπελλο. Έβαλε 35 πόντους, σημείωσε το τρίποντο που έστειλε το ματς στην παράταση, αλλά εκεί το Πουέρτο Ρίκο νίκησε τους Αφρικανούς. 

Η τρίτη καλύτερη προσφορά πόντων, έρχεται από άλλον έναν ηττημένο. Τον Φιλιππινέζο σούπερ σταρ των Γιούτα Τζαζ, Τζόρνταν Κλαρκσον, ο οποίος είχε 28 πόντους απέναντι στη Δομινικανή Δημοκρατία. Αν πάντως, βάλουμε στην εξίσωση το δείκτη δυσκολίας του αγώνα, τότε ο Σάι Τζίλτζεους-Αλεξάντερ ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακός και από τον Ντόντσιτς. Ο All-Star γκαρντ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ διέλυσε για λογαριασμό του Καναδά ολόκληρη την Γαλλία. Είχε 27 πόντους (συν 13 ριμπάουντ και 6 ασίστ). 

To πρόγραμμα της τρίτης μέρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου
FIBA WORLD CUP

08:21 - 27.08.2023

To πρόγραμμα της τρίτης μέρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Πλέον όλες οι ομάδες έχουν παίξει από ένα παιχνίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο και την Κυριακή (27/8) ξεκινάει για τους μισούς ομίλους και τις μισές ομάδες της διοργάνωσης η ώρα για το δεύτερο ματς τους - Η Αυστραλία αντιμετωπίζει τη Γερμανία στο θεωρητικά πιο δυνατό παιχνίδι της ημέρας, ενώ η Γαλλία θέλει νίκη κόντρα στην Λετονία μετά το... στραπάτσο της πρεμιέρας.

Από τους πρώτους 10 σκόρερ της διοργάνωσης οι οκτώ έρχονται από το ΝΒΑ και μόνο δύο εργάζονται μακριά από τον «μαγικό πλανήτη». Και οι δύο όμως, είναι πρώην παίκτες του κορυφαίου πρωταθλήματος. Ο Ροντάι Χόλις-Τζέφερσον ως... Ιορδανός έβαλε 24 πόντους απέναντι στην Ελλάδα, ενώ ο Ισπανός Ουίλι Ερνανγκόμεθ της Μπαρτσελόνα χωρίς να πιεστεί ιδιαίτερα έβαλε 22 πόντους. Τους 20 μάλιστα, τους σημείωσε στο πρώτο ημίχρονο κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού.  

Η λίστα με τους 10 πρώτους σκόρερ

Νο

Παικτης

Χώρα / Ομάδα

Πόντοι

1

Λούκα Ντόντσιτς

Σλοβενία / Ντάλας Μάβερικς

37

2

Κάρλικ Τζόουνς

Νότιο Σουδάν / Σικάγο Μπουλς

35

3

Τζόρνταν Κλάρκσον

Φιλιππίνες / Γιούτα Τζαζ

28

4

Σάι Τζίλτζεους-Αλεξάντερ

Καναδάς / Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ

27

5

Νίκολα Βούτσεβιτς

Μαυροβούνιο / Σικάγο Μπουλς

27

6

Καρλ Άντονι-Τάουνς

Δομινικανή Δημοκρατία / Μινεσότα Τίμπεροργουλβς

26

7

Πάτι Μιλς

Αυστραλία / Ατλάντα Χοκς 

25

8

Μο Βάγκνερ

Γερμανία / Ορλάντο Μάτζικ

25

9

Ροντάι Χόλις Τζέφερσον

Ιορδανία / Ατλέτικο Σαν Χερμάν (Πουέρτο Ρίκο)

24

10

Ουίλι Ερναντγκόμεθ

Ισπανία / Μπαρτσελόνα

22

Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr 
Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.