Το Νότιο Σουδάν καταγγέλλει ρατσιστικές επιθέσεις προς παίκτη του - Ο Όμοτ είχε εμπλακεί στη φάση τραυματισμού του Σίμανιτς (vid)

Νούνι Όμοτ

i

© Fiba

Το Νότιο Σουδάν καταγγέλλει ρατσιστικές επιθέσεις προς παίκτη του - Ο Όμοτ είχε εμπλακεί στη φάση τραυματισμού του Σίμανιτς (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 09:47 - 05.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:43 - 14.08.2024

Με το που μαθεύτηκε η είδηση ότι ο Σέρβος φόργουορντ Μπόρισα Σίμανιτς, έπειτα από τον τραυματισμό του στο ματς με το Νότιο Σουδάν, για να μείνει στη ζωή έπρεπε να του αφαιρεθεί το ένα του νεφρό, ο Νούνι Όμοτ, ο οποίος ενεπλάκη στη φάση θεωρήθηκε από κάποιους υπεύθυνος και η ομοσπονδία του χώρας του αποκαλύπτει πως «δέχεται ρατσιστικές επιθέσεις».

Η συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετατράπηκε μέσα σε μια στιγμή από ευλογία σε εφιάλτη. Ο Μπόρισα Σίμανιτς έπειτα από μία αγκωνιά που δέχτηκε στο παιχνίδι της Σερβίας με το Νότιο Σουδάν (στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της διοργάνωσης) απέκτησε ένα αθεράπευτο πρόβλημα στο νεφρό. Άρχισε να αιμορραγεί ακατάπαυστα και στο νοσοκομείο της Μανίλας οι γιατροί αποφάσισαν πως η λύση είναι μία: Η νεφρεκτομή! 

Ο 25χρονος φόργουορντ της Σαραγόσα και της εθνικής ομάδας μπήκε σε μία περιπέτεια που δεν θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί και κατέληξε να αισθάνεται τυχερός που ζει. Η καριέρα του προφανώς βρίσκεται σε κίνδυνο, όχι όμως και η ζωή του όσο το ένα του νεφρό συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. 

Ο Νούνι Όμοτ είναι ο παίκτης που... έριξε την αγκωνιά στο Σίμανιτς χωρίς βέβαια να φανταστεί τις συνέπειες που μπορεί να δημιουργήσει αυτή στην υγεία του αντιπάλου του. Αρχικά σε κατάσταση σοκ και ο ίδιος από την εξέλιξη, είχε πει πως «ως αθλητής, καταλαβαίνω από πρώτο χέρι τη σοβαρότητα της κατάστασής του και λυπάμαι βαθύτατα που συνέβη αυτό».

Αργότερα, η ομοσπονδία του Νοτίου Σουδάν ήθελε να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην όλη ιστορία και να ενημερώσει για μία απαράδεκτη ρατσιστική συμπεριφορά προς τον αθλητή της, που -για κάποιους- θεωρήθηκε προμελετημένος θύτης, αν και έκανε ένα ακούσιο χτύπημα. Με σχετική της, μακροσκελή ανακοίνωση, η Ομοσπονδία ενημέρωσε πως «το περιστατικό περιλάμβανε επαφή μεταξύ του Σέρβου μπασκετμπολίστα κα του Νούνι Όμοτ. Αμέσως μετά οι διαιτητές είδαν τη φάση και δεν καταλόγισαν φάουλ στον Όμοτ. Εκείνη τη στιγμή, ούτε η Ομοσπονδία αλλά ούτε και ο παίκτης γνώριζαν την σοβαρότητα του τραυματισμού του Σίμανιτς. Αυτό που συνέβη ήταν ακούσιο και ατυχές». 

Πώς είναι να γίνεσαι viral από τη μια στιγμή στην άλλη; Ο Βάιντας Καρινιάουσκας εξηγεί στο Sportal τη διαδρομή προς τη δόξα...
FIBA WORLD CUP

09:00 - 05.09.2023

Πώς είναι να γίνεσαι viral από τη μια στιγμή στην άλλη; Ο Βάιντας Καρινιάουσκας εξηγεί στο Sportal τη διαδρομή προς τη δόξα...

Από την... αφάνεια, στην παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Ο Βάιντας Καρινιάουσκας έγινε ήρωας για μια μέρα, χάρη στη μεγάλη εμφάνισή του κόντρα στην Team USA και περιέγραψε στο Sportal τις αντιδράσεις μετά το παιχνίδι.

Το θέμα της όμως, είναι άλλο. Χωρίς να θέλει να υποβαθμίσει κανέναν και τίποτα η ανακοίνωση γνωστοποίησε πως τις τελευταίες μέρες ο Νούνι Όμοτ «έχει υποστεί τον ρατσισμό και την παρενόχληση. Καταδικάζουμε κάθε μορφή ρατσισμού προς τον παίκτη. Το μπάσκετ είναι ένας σπορ που έχει αναγνωριστεί ότι φέρνει τον κόσμο πιο κοντά και δεν χρησιμοποιείται ως μέσο προκατάληψης». Τέλος, η ανακοίνωση περιλαμβάνει ευχές και καλή ανάρρωση στον Σίμανιτς. 


Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr 
Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.