Ο Παναγιώτης Φασούλας στο Sportal: «Η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός - Βλέπω ύποπτα αποτελέσματα στο μπάσκετ» (vid)

Ο Παναγιώτης Φασούλας στο Sportal: «Η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός - Βλέπω ύποπτα αποτελέσματα στο μπάσκετ» (vid)

Γιάννης Πάλλας 18:10 - 21.04.2023 / Ανανεώθηκε: 16:57 - 14.08.2024

Η «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ μιλάει για όλα στο Sportal, από τις εκλογές της ΕΟΚ, τη θητεία του Βαγγέλη Λιόλιου, τη διαιτησία, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και το στοίχημα

Ο Παναγιώτης Φασούλας αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Υπήρξε από τους βασικούς συντελεστές της έκρηξης του αθλήματος το ’87 και παραμένει στην πρώτη γραμμή δίνοντας «μάχη» για να αποκτήσει το μπάσκετ τον χώρο που του αναλογεί.

Πριν από λίγο καιρό με τον συνδυασμό του «Πρώτα το Μπάσκετ» έδειξε ότι είναι εδώ για να διεκδικήσει την προεδρία της Ομοσπονδίας μέσα από ένα πρόγραμμα που στόχο έχει να «μεγαλώσει» το μπάσκετ και να το απλώσει σε όλη τη χώρα.

Ο Παναγιώτης Φασούλας μιλάει αποκλειστικά στο Sportal για όλα! Από τις εκλογές της Ομοσπονδίας που θα ακολουθήσουν και ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν με φυσική παρουσία και όχι ηλεκτρονικά, αξιολογεί το έργο του προέδρου της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιου, τη διαιτησία, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και το στοίχημα. 

Απολαύστε το πρώτο μέρος της συζήτησης με την «αράχνη του ελληνικού μπάσκετ»!

Ο Παναγιώτης Φασούλας στο πρώτο μέρος της συνέντευξης μίλησε για:

Τις επερχόμενες εκλογές της ΕΟΚ και τη συζήτηση που πρέπει να γίνει με τα σωματεία:

«Το θέμα είναι να μιλήσουμε με τα σωματεία για το μπάσκετ. Για τον τρόπο που βλέπει ο καθένας το άθλημα. Τον τρόπο που ονειρευόμαστε το μπάσκετ, όσοι το αγαπάμε. Να γίνει μια ειλικρινή συζήτηση με τα σωματεία.

Η Ομοσπονδία έχει ένα απλό καθήκον, να απλώσει το μπάσκετ περισσότερο στη χώρα. Να ασχοληθούν περισσότεροι άνθρωποι, περισσότερα κορίτσια και αγόρια με το μπάσκετ. Αυτό είναι το καθήκον της ομοσπονδίας. Δεν κάνω κριτική ότι δεν αυξήθηκε ο αριθμός όσων ασχολούνται με το μπάσκετ, αλλά νομίζω ότι η ομοσπονδία πήρε μια στροφή, προς τη μορφή ενός Οργανισμού που κυνηγάει να βρει ταλέντα. Αυτό είναι το καθήκον και η δουλειά που πρέπει να έχουν τα σωματεία!».

«Χωρίς φυσική παρουσία δεν χρειάζεται να συζητάμε για εκλογές»

Τον τρόπο που πρέπει να γίνουν οι εκλογές:

«Πρέπει να καταλάβουμε, αφού δεν υπάρχει κορωνοϊός και μέτρα δεν βλέπω κανένα λόγο να μην συναντιούνται οι άνθρωποι του μπάσκετ στις Γενικές Συνελεύσεις ή μια φορά το χρόνο στις εκλογές. Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να γίνονται με φυσική παρουσία και όχι ηλεκτρονικές. Δεν ξέρω γιατί προκρύνεται ως θέμα συζήτησης το να γίνουν ηλεκτρονικά. Χωρίς φυσική παρουσία νομίζω ότι δεν χρειάζεται να συζητάμε για εκλογές».

Πώς κρίνεις την παρουσία της διοίκησης Λιόλιου και το πρόγραμμα της;

«Κρίνω ότι δεν έχει μέσα του ψυχή το πρόγραμμα του Λιόλιου. Η ψυχή για το μπάσκετ είναι ότι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε μπασκετικά, δεν αρκούν τα νούμερα για να είμαστε ευχαριστημένοι. Τα διαγράμματα, τα διανύσματα και οι χορηγίες, που απ’ ότι ξέρω είναι περίπου ένα εκατομμύριο παραπάνω. Καλό είναι να έχεις έσοδα, αλλά το θέμα είναι που ξοδεύονται τα χρήματα και για πιο λόγο, αλλά θα το δούμε αυτό στην πορεία.

Από κει και πέρα, είμαι εντελώς αντίθετως με το Rising Stars. Πήραμε το αναπτυξιακό πρόγραμμα από τα χέρια της Ομοσπονδίας και το αναθέσαμε σε 12 με 16 σωματεία.

Το μπάσκετ θέλει ψυχή. Πρέπει να παίζουν όλοι με όλους δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διάκριση!

Αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι της διαφωνίας μου, έχω και άλλα. Για παράδειγμα πως λειτουργούν τα κλιμάκια σήμερα.

Κάναμε ένα ταξίδι στην Αμερική για να βρουμε παίκτες. Ένα παιδί 15-17 ετών θα αφήσει ένα καλό κολέγιο για να έρθει στην Εθνική Παίδων και Νέων; Καλό είναι τα παιδιά της ομογένειας να έρθουν να παίξουν, να γίνει και καμπ να δούμε αν υπάρχουν ταλέντα και θέληση, αλλά όλη αυτή η φασαρία δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται. Τα παιδιά 12 ετών τι θα τα κάνουμε. Θα τα φέρουμε και θα τα βάλουμε σε οικοτροφείο;».

«Όταν πήγαινα στα σωματεία δεν υποσχόμουν ούτε γήπεδα, ούτε λεφτά»

Τι θα έκανες εσύ διαφορετικά;

«Σίγουρα όταν γυρνούσα τα σωματεία σε όλη την Ελλάδα δεν τους υποσχόμουν ούτε γήπεδα, ούτε λεφτά. Και συγχρόνως να τους έχω ανεβάσει όλα τα παράβολα συμμετοχής! Έρχονται διαιτητές να παίξουν παιχνίδια στην Α2 από τη Χίο, υπάρχει κανένας λόγος να γίνονται όλα αυτά; Όλα αυτά τα έξοδα τα πληρώνουν τα σωματεία».

Τι πρέπει να γίνει τώρα;

Είναι θέμα αξιολόγησης.. Τι αξιολογούν τα σωματεία πως θα κερδίσουν περισσότερα χρήματα από ακαδημίες η πως θα γίνουν τα σωματεία κύτταρο δράσης, περηφάνειας μιας γειτονιάς, μιας πόλης ενός χωριού και περηφάνειας του παράγοντα ότι έβγαλε δυο παίκτες και τους πήραν ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός η ο ΠΑΟΚ. Αυτό χρειάζεται, η «τρέλα» του παράγοντα. Αυτός ο παράγοντας λοιπόν, πρέπει να ξαναζήσει το όνειρο.

Ο αθλητισμός στις μικρές ηλικίες είναι κοινωνική παροχή και υποχρεώση του κράτους απέναντι στους πολίτες. Δεν πρέπει να επαφίεται στα έξοδα των γονιών. Πρέπει να το δούμε ξανά με την Πολιτεία, με την όποια Πολιτεία υπάρχει στην Κυβέρνηση. Πως ακριβώς φαντάζονται τις παροχές προς τους νέους ανθρώπους της χώρας. Και δεν μιλάω μόνο για το μπάσκετ.

Μια χαρά υπάρχει βοήθεια για την τρίτη ηλικία, η βοήθεια στο σπίτι μέσω των δήμων και των κεντρικών αυτοτελών πόρων, για τα παιδιά μας δεν θα υπάρξει καμία πρόβλεψη; Θα εξαρτώμαστε από τα τρία εκατομμύρια της κρατικής επιχορήγησης; Αυτά είναι τα έξοδα που πρέπει να κάνει η πατρίδα για τον αθλητισμό; Και βέβαια πρέπει να είναι κρατικός ο αθλητισμός. Κρατική παροχή, γι’ αυτό πληρώνουν εφορία οι έλληνες, δεν πληρώνουν οι έλληνες μόνο για τανκς και κανόνια!

Πληρώνουν για να γυμνάζεται η νεολαία να βάζει τα παιδιά σε ένα σωστό τρόπο ζωής και να μαθαίνουν πράγματα μέσα από αυτό».

«Οι προσωπικότητες δεν παίζουν ρόλο στις αποφάσεις που παίρνονται, αλλά παρακολουθούν κι αυτό δεν περιποιεί τιμή για το άθλημα μας»

Για την παρουσία σπουδαίων προσωπικοτήτων του μπάσκετ στην Ομοσπονδία, είπε:

«Αν τα παιδιά αυτά κάνουν κάτι που τους γεμίζει πολύ καλά κάνουν. Το ζήτημα για μένα είναι πως θα ήθελα να δω λίγο παραπάνω παρουσία. Όχι τι κάνουν κάθε ημέρα, αλλά ποια είναι η σκέψη τους για το μπάσκετ. Είναι μεγάλα ονόματα, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν παίζουν ρόλο στις αποφάσεις που παίρνονται, αλλά παρακολουθούν. Κι αυτό δεν περιπείει τιμή για το άθλημα μας».

Για τη διαιτησία ποια είναι η άποψη σου;

«Προεκλογικά μιλούσα για τη διαιτησία. Υπήρχε μια αμφισβήτηση, αγαπώ τον Ολυμπιακό, λατρεύω τον Πειραιά, αλλά δεν έφτασα 60 χρονων και δεν έχω παίξει μπάσκετ για να πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός είναι ευχαριστημένος να του χαρίζεται πρωτάθλημα ή ο Παναθηναϊκός ή ο ΠΑΟΚ. Θεωρώ η μαγκιά του Ολυμπιακού, είναι να έχει την καλύτερη ομάδα, όπως την έχει φέτος και να κερδίσει το πρωτάθλημα παλικαρίσια. Κι αυτό θα κάνει. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος ίσως και η καλύτερη στην Ευρώπη. Μην το γρουσουζέψουμε όμως για το τι ελπίζουμε όλοι ότι μπορεί να κάνει».

«Τη διαιτησία τη θέλω επαγγελματική, με καθαρούς όρους, όνειρο μου να μην υπάρχει αμφισβήτηση»

Τη διαιτησία την ήθελα επαγγελματική, έμμισθη ΚΕΔ με καθαρούς όρους και απόλυτη διαφάνεια. Επειδή πολύς λόγος έγινε για την Α1, που δεν μας αφορά ως ομοσπονδία αλλά ως κομμάτι της διαιτησίας. Θα πω ότι η διαιτησία πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο της ΕΟΚ, αλλά πρέπει να παίρνει μέρος στην λειτουργία και ο ΕΣΑΚΕ. Να διαλέξουμε 30 διαιτητές, να τους στείλουμε και αν θέλουν ας βάλουν και δική τους ΚΕΔ. Πρέπει να πάψει η διαιτησία να είναι στο απυρόβλητο και να αξιολογείται σε όλη τη διαδικασία της χρονιάς. 

Η αξιολόγηση της να γίνεται από ειδικό σώμα αξιολογητών, οι διαιτητές θα βαθμολογούνται από τους προπονητές των ομάδων, αυτή η βαθμολογία θα είναι συγκεντρωτική μαζί με τις κρίσεις τους. Θα πρέπει οι διαιτητές να μάθουν να παίζουν για το καλύτερο. Δεν μπορεί οι παίκτες να παίρνουν μεταγραφή σε καλύτερη η χειρότερη ομάδα ανάλογα με την απόδοση τους, οι παράγοντες να κλαίνε αν η ομάδα τους υποβιβαστεί και οι διαιτητές να έχουν μόνο πορεία προς τα πάνω. Θα πρέπει να ξέρουν ότι εάν κάνουν κακή χρονιά θα πάνε και προς τα κάτω.

Το όνειρο μου είναι να μην υπάρχει αμφισβήτηση, φαντάζεται κανείς ότι θέλω να πηγαίνω στο γραφείο τη Δευτέρα το πρωί και να ακούω γκρίνιες, γιατί ευννόησα τον έναν η τον άλλο;

Στην Α1 δεν υπάρχουν τόσα πολλά παράπονα, αλλά σε όλες τις άλλες κατηγορίες υπάρχει μεγάλη αναταραχή με τις διαιτησίες».

«Το στοίχημα είναι μέρος της ζωής μας, αλλά πρέπει να διαφυλάξουμε το άθλημα πιο σοβαρά όσοι καταλαβαίνουμε από μπάσκετ»

Για τα παράδοξα και το στοίχημα:

«Βλέπω παράδοξα αποτελέσματα και στο μπάσκετ γυναικών και στις πιο κάτω κατηγορίες. Ανεξήγητα αποτελέσματα που δεν χρειάζομαι κανέναν επιστήμονα από την Ευρώπη να μου πει πιο είναι ύποπτο παιχνίδι. Όταν βλέπω μια τελευταία ομάδα της κατηγορίας να κερδίζει εκτός έδρας την τρίτη του πρωταθλήματος με 35 πόντους είναι φως φανάρι τι γίνεται.

Έχουμε τέτοια παραδείγματα που πληγώνουν το μπάσκετ. Το στοίχημα είναι μέρος της ζωής μας, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, αφού οι πολιτείες, τα κράτη δεν μπορούν να προστατεύσουν τους πολίτες και δέχονται πλύση εγκεφάλου καθημερινά, είναι εδώ και θα μείνει. Και καλώς υπάρχει, δίνουν πολλά λεφτά σε χορηγίες, αλλά πρέπει να το διαφυλάξουμε το άθλημα μας πιο σοβαρά όσοι καταλαβαίνουμε από μπάσκετ...».