Υπόθεση Ράντονιτς: Ο λόγος της παραμονής, η μη αξιοποίηση του ρόστερ και η αποζημίωση
i

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς / © Intime

Υπόθεση Ράντονιτς: Ο λόγος της παραμονής, η μη αξιοποίηση του ρόστερ και η αποζημίωση

Πάρης Τσελεπίδης • 13:54 - 20.01.2023 / Ανανεώθηκε: 10:30 - 20.08.2024

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την ήττα του Παναθηναϊκού στη Μπολόνια από την Βίρτους, ειδικά στη διαχείριση του υλικού του στα κρίσιμα σημεία, με τον Μαυροβούνιο τεχνικό να συνεχίζει κανονικά στο τιμόνι της ομάδας.

Η βραδιά του Παναθηναϊκού μετά το παιχνίδι της 20ης αγωνιστικής της φετινής Euroleague στη Μπολόνια θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική. Με χαμόγελα και ικανοποίηση και όχι με κατεβασμένα κεφάλια και προβληματισμό για την ήττα από την Βίρτους. Ένα αποτέλεσμα που ήρθε από μία ομάδα που δεν ήταν καλύτερη από τους «πράσινους» απλά αντέδρασε πιο ήρεμα στο κρίσιμο σημείο ώστε να πάρει αυτό που ήθελε. Ή διαφορετικά ο Σέρτζιο Σκαριόλο χειρίστηκε καλύτερα από τον Ντέγιαν Ράντονιτς τις κινήσεις που όφειλαν να κάνουν στη σκακιέρα των δύο πάγκων.

«Αρχικά συγχαρητήρια στη Βίρτους για τη νίκη της. Όσον αφορά εμάς, μετά τα 2-3 λεπτά στο τέταρτο δεκάλεπτο, η επίθεσή μας δεν ήταν αρκετά καλή για κάτι περισσότερο από την ήττα». Τάδε έφη Ντέγιαν Ράντονιτς στην κάμερα της Euroleague μόνο που μέσα από τα λόγια του φέρει το δικό του μερίδιο ευθύνης. Ειδικότερα στην καθυστέρηση του τάιμ άουτ που όφειλε να πάρει όταν η ιταλική ομάδα άρχισε να τρέχει το σερί της δικής της αντεπίθεσης που έφθασε στο 14-0 ως απάντηση στο 3-16 που είχε προηγηθεί από τους «πράσινους».

Ο Ράντονιτς σε εκείνο το κρίσιμο χρονικό σημείο του παιχνιδιού έπρεπε να το διαχειριστεί πιο σωστά και εκεί φάνηκε η διαφορά εμπειρίας. Αυτής μεταξύ του ιδίου και του Σκαριόλο στον θεσμό. Ο Παναθηναϊκός που έδειξε μέχρι εκείνο το σημείο να είναι πολύ καλά διαβασμένος αμυντικά, ξαφνικά κατέρρευσε και έπαθε - για μία ακόμη φορά στη φετινή του πορεία στην Euroleague - ένα επιθετικό μπλακ άουτ που του κόστισε. Που του στέρησε τη νίκη - απόδραση που θα του έδινε ψυχολογία και αυτοπεποίθηση στο ξεκίνημα ενός μήνα όπου στο τέλος του παίζει τον Νο1 στόχο της φετινής του χρονιάς. Την διεκδίκηση του Κυπέλλου Ελλάδος στο Final 8 που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης και στο κλειστό «Δύο Αοράκια».

Ο Ράντονιτς είδε τον Ντουέιν Μπέικον να μην μπορεί τη φορά αυτή να πάρει και να ευστοχήσει σε μεγάλα τρίποντα ακόμη και βεβιασμένα ή υπό πίεση όπως έχει δείξει ότι μπορεί να το κάνει στα προηγούμενα παιχνίδια της ομάδας. Με τον τρόπο αυτό ο Αμερικανός φόργουορντ δεν μπόρεσε να ηγηθεί της τελικής προσπάθειας του Παναθηναϊκού για να φύγει με τη νίκη από την Μπολόνια. Σε ένα παιχνίδι όπου για μία ακόμη φορά ο Μαυροβούνιος τεχνικός έδειξε να επιμένει να μην ανοίξει το ρόστερ του. Να παίζει δηλαδή με συγκεκριμένους παίκτες όπως συνηθίζει να το κάνει στην Euroleague ακόμη και όταν αυτοί είτε φθάνουνε στα όριά τους είτε δεν έχουνε την απαιτούμενη απόδοση.

Και πιο συγκεκριμένα με τους Πάρις Λι, Ντέρικ Ουίλιαμς, Νέιτ Ουόλτερς και Ματέουσζ Πονίτκα που συνέβαλαν τα μέγιστα στην αντεπίθεση του Παναθηναϊκού από το εις βάρος του 52-41 του 26΄ στο υπέρ του 55-57 του 33΄με οδηγό την καλή άμυνα και τα μεγάλα τρίποντα. Η ευστοχία έξω από την γραμμή των 6,75μ. δεν συνεχίστηκε, η άμυνα έχασε τη συνοχή της και ο Ράντονιτς που δεν πήρε τάιμ άουτ δεν αξιοποίησε σε εκείνο το σημείο τα αμυντικά του εργαλεία που είχε στον πάγκο του. Όπως τον Γιώργο Καλαϊτζάκη ή ακόμη και τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη που μετά την επιστροφή του δεν παίρνει χρόνο συμμετοχής σε αντίθεση με τον Μάριους Γκριγκόνις. Ο διεθνής Λιθουανός φόργουορντ στην Μπολόνια δεν βοήθησε και πάλι επιθετικά, όπως και ο συμπατριώτης του Αρτούρας Γκουντάιτις μέσα στις δύο ρακέτες με τους ψηλούς της Βίρτους.

Επιθετικά μπορεί να μην βοήθησε και ο Γιώργος Παπαγιάννης μόνο που ο αρχηγός του Παναθηναϊκού δεν αξιοποιείται με αποτέλεσμα να έχει προσθέσει στο ρεπερτόριό του το τρίποντο και να ψάχνει ένα καλό παιχνίδι στην Euroleague για να πάρει τα πάνω του. Κάτι που φαντάζει και με το παραπάνω απαραίτητο και αναγκαίο εν όψει του Final 8 του Κυπέλλου που κάθε μέρα που θα περνάει θα πλησιάζει ολοένα και περισσότερο.

Όπως και να έχει επί του παρόντος ένα είναι το σίγουρο. Πως ο Ράντονιτς συνεχίζει στην άκρη του πάγκου του Παναθηναϊκού παρά το ότι δείχνει πως δεν μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της ομάδας του. Και ειδικότερα επιθετικά ενώ αμυντικά με γνώμονα την διάθεση εμφανίζονται κατά διαστήματα σημάδια βελτίωσης. Όπως και συνολικά ο Μαυροβούνιος τεχνικός δείχνει να μην μπορεί να της περάσει τη νοοτροπία νικητή αν και έχει τους παίκτες. 

Μία παραμονή του Ράντονιτς που ερμηνεύεται ως εξής έπειτα από τις σχεδόν δυόμιση εβδομάδες της συνάντησης που είχε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Μέσα από τις δύο όψεις ενός νομίσματος. Της μη δικής του παραίτησης, ακόμη και μετά το τετ α τετ που είχε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής με μερίδα οπαδών στο πάρκινγκ του ΟΑΚΑ που ακολούθησε της ήττας από τον Άρη, αλλά και του ποσού της αποζημίωσης που φέρεται να αξίωσε για να αποχωρήσει από την άκρη του πάγκου της ομάδας.